Mire elég egy bocsánatkérés, avagy gondolatok a Dánia-Finnország mérkőzés magyar stúdióközvetítésének másnapján

Az emberek nagy többségének önmagában igenis kevés egy nevetséges bocsánatkérésnek tűnő nyilatkozat, átlátnak rajta, kikacagják. Még nem veszett el teljesen a realitás érzékelése, a méltó életszínvonalat elváró magatartás. Ne felejtsük el, jogunk van ehhez minden tekintetben, a fociban, a köztájékoztatásban és minden másban is! Vida-Misik Éva írása.


Bevezetés

Friss, vasárnap délutáni hír volt, hogy Bognár György vezetőedző és tévés szakkommentátor nyilvános közleményben elnézést kért szombati különvéleménye miatt, amelyet az M4 sportcsatorna élő, dán-finn futball-közvetítés alatt rögtönzött.

Füstjelek a múltból

Még mielőtt részletesebben belemennék Bognár György szombati produkciójába, itt hagyok egy médiatörténeti feladványt, amely a következőképpen szól: mikor és hol hangzott el az alábbi beszélgetés?

“Műsorvezető: Nem Friderikusz írta, azt biztos.

Vendég: Nem, nem, de a munkatársunk kitől tudhatja ezeket? Friderikusz Sándortól, nem!? Akit én egy nagyon rossz ízlésű… – hát azt tudjuk, hogy egy buzi fiú -, gondolom, hogy mindenki tudja, vagy ezt ő is felvállalja…

Műsorvezető: Bocsánat! Most kénytelen vagyok közbeszólni, mert ez…

Vendég: Akkor lehet, hogy nem az!

Műsorvezető: Nem, nem, nem! Úgy érzem, hogy ennek a beszélgetésnek, itt most véget kell vetnünk!

Vendég: Hát vessünk véget!

Műsorvezető: Én azt hiszem, hogy ez nem az a színvonal, amit a Magyar Televízióban követnünk kell.

Vendég: Jól rendben van.

Műsorvezető: Elnézést, sajnálom ezt a rendkívüli tiszteletlenséget, kicsit szégyellem is magam miatta.

Vendég: Nem, nem! Lehet, hogy nekem kell szégyellnem magam.

Műsorvezető: Hát ez meggyőződésem, hogy igen! Sajnálom, de azt hiszem, hogy foglalkozzunk mással!”

Nos, a válasz:

fenti beszélgetés a Magyar Televízió, Nap-kelte című műsorában hangzott el 1996. június 7-én (huszonöt éve!!!) Kern András vendég és Bárdos András műsorvezető között. A történtek akkor Kern András, úgymond „száműzetésével” jártak a stúdióból.

„Hát nekik jó a null-null, persze.”

Ez a mondat Bognár György válasza volt Berkesi Judit műsorvezetőnek arra a gondolatára, hogy a finn játékosok is nagyon összetörtnek tűntek.

Bognárnak nem ez az első tanulságtétele a világfelfogásáról. Az MLSZ nemrégiben öt mérkőzésre eltiltotta a vezetőedzőt, mert egy bajnokság közben sárga lapot kapott, emiatt pedig elfogadhatatlan módon sértegette a játékvezetőket és ez csak a legutóbbi ügye bírósági botrányai mellett, amelyeket részletezni lehetne, de térjünk vissza az aktuálisan vállalhatatlan megnyilvánulására. Megkerestem az ominózus beszélgetést, a bő hét percnyi megnyilvánulás-sorozatot. Élőben, a maga valóságában annál is jobban megdöbbentett, mint amit mások beszámolói alapján a morzsákból összeszedtem.

Erre azért nem lehet azt mondani, hogy kiragadták a szövegkörnyezetből, na. A szavak mögött ijesztő az a mentalitás, az a gondolkodásmód, ahogy Bognár vélekedik az emberi élet mindenek feletti voltáról (leszarja), számos viselkedésmintázat feltételezhető belőle.

Mit foglalkozol te a dán játékos lelkiállapotával, ne haragudjál, van egy-két játékos az öltözőben, akit ez megviselt az átlagosnál jobban, cseréljék le és fejezzék be a mérkőzést! – mondta Petry Zsoltnak.

Nem gondolom, hogy ezekben a kérdésekben a környezetében, a csapatában, vagy a családját illetően nagyon máshogy vélekedne. Ugye nem hisszük, hogy akinek a szájából ilyen mondatok hangoztak el, és éveken keresztül ilyen és ehhez hasonló stílusban és tartalommal kommunikál, az másnap már nem így gondolja? De ne legyünk szkeptikusak, játsszunk el a gondolattal, hogy a közlemény nem az ügyvédei, vagy az épeszű környezete által megfogalmazott diplomatikus iromány, hanem a saját belátása és mostantól a barátaival a kocsmában is meggondolja majd, hogy mit ad elő. Sajnálnunk kéne azt az embert, aki mindezek után a bocsánatkérő nyilatkozatában azért kér elnézést, hogy esetlegesen mások, a nézők és mindenki „félreértették” őfelségét? (Igen, bizonyosan több ezer ember értette félre az ő lelkiállapotát, az a fránya kollektív tudat, ej!) Hiszen csak ijedtségében és zavarában hőbörgött, hogy a komplett nemzetközi szervezőcsapat töketlen és nincs is itt semmi látnivaló, tessék végre tovább fáradni és focizgatni, miközben kis híján meghalt egy ember a pályán.

A műsorvezető és a csatorna „nem” reagálása

Berkesi Juditot és Petry Zsoltot láthatóan meglepte Bognár verbális reakciója. Csodálkozással teli megdöbbenéssel hallgatták a szakkommentátornak kinevezett résztvevőt és érezhetően nem voltak eszközeik arra (de MIÉRT NEM!?), hogy az ellenvéleményüket a kellő határozottsággal előadják.

Őszintén kérdezem – nem vitatva Bognár György labdarúgó képességeit és futballban elért eredményeit -, hogyan lehet, hogy egy agresszív, együttérzést nélkülöző szakbarbár megszólaló le tud uralni két, az adott helyzethez mérten alapvetően ott és akkor normális hozzáállású embert? Ijesztő szembesülni a jelenséggel, amikor az emberi érzéseket megélni képes környezet elkezd idomulni a markánsan leuraló egy egész emberhez. A stúdióban a stáb tagjain kívül kettő ember állhatott volna fel és mondhatta volna azt, hogy eddig és nem tovább. Mi akadályozta meg Berkesit, vagy Petryt, hogy azt mondják: már ne is haragudj György, de kikérem magamnak ezt a hangnemet, vagy Gyurikám gondolkodj, mielőtt szóra nyitod a szájadat vagy ezt gondold át még egyszer és folytasd a bocsánatkéréssel, esetleg ahogy huszonöt évvel ezelőtt Bárdos András is ki tudta mondani, miután elvégezte a műsorvezető iskolát, hogy „ennek a beszélgetésnek, itt most véget kell vetnünk!”

Bár, ahogy Bognár György dolgainak utánaolvastam, az már tudható volt, hogy mire számíthatnak, ha meghívják egy stúdióba szakérteni. Az előzetes M4 cikkekben, amikor bemutatták az EB leendő csapatát, Bognár Györgyöt a labdarúgó idény „üde színfoltjaként” aposztrofálták, aki „véleményét ritkán rejti véka alá, elég csak felidézni az NB I-es idényben az M4 Sport kamerái előtt adott nyilatkozatait.”

Ma élni, ma tapasztalni

Mindezek után meg is érkeztünk a mai magyar közéletbe, azon belül a futball szereplőinek különféle, privát bugyraiba.

Bognár kapcsán eszembe jutott Révész Attila edző márciusi értekezése a futball feleségek feladatairól és a focista családokban – szerinte – őket megillető helyükről, amihez – megint csak szerinte – igencsak kívánatos lenne alkalmazkodni, ha már ilyen szerencsések, hogy „egész nap azt csinálnak, amit akarnak (semmit, szerinte)” és pénzzel van kitömve a seggük is, ugyebár, hát jobb lenne, ha a hálátlanság helyett támogatnák a zurukat és elkussoltatnák az éjjel bömbölő bébiket, mert hát ugye a soron következő meccs eredménye mindent felül kell, hogy írjon.

Bognár György bocsánatkérésnek tűnő nyilatkozata mellől hiányolom a Magyar Televízió állásfoglalását és jóvátételi terveit. Normálisan működő médiában véleményem szerint ez a következőképp hangozna:

Tisztelt Nézőink! Elnézésüket kérjük a Dánia-Finnország bajnokság élő stúdióbeszélgetésen történtek miatt. Az adott helyzetben sem a stáb, sem a műsorvezető, sem a vendégek nem reagáltak megfelelően. Elhatárolódunk Bognár György kijelentéseitől, mert ez nem az a színvonal, amit a Magyar Televízióban követnünk kell. Mindent megteszünk, hogy a jövőben ne fordulhasson elő semmilyen, az emberi méltóságot sértő eset. Üdvözlettel, a Magyar Televízió.

Nos, mivel ilyen nyilatkozatot nem láttunk, ezért joggal gondolhatjuk (és tapasztalhatjuk is), hogy ez a minőség ott teljesen elfogadható, sőt, egyenesen kívánatos, különben miért engednének be élő adásba egy ilyen botrányokkal rendelkező embert. Ma ez az elvárt színvonal, a közmédia igénye, a kormány igénye. Amíg mi szégyenkezünk a györgyök és atillák miatt, a térdepelések és nem térdepelések miatt, a forintmilliárdokkal teletömött de ennek ellenére színvonal alatti magyar foci miatt, a tájékozatlan és agresszív futballhuligánok őrjöngése miatt, addig a sporttévében szégyenkezhetünk a meghívott, de emberséges nyilatkozatokra képtelen szereplők miatt.

Ami bíztató még megmaradt

Az egész történetben egyetlen jó dolog azért van, ami ráadásul egyáltalán nem elhanyagolható, sőt! A társadalmi megrökönyödés, az emberek nagy többségének elhatárolódása és felháborodása az eset kapcsán. Ez még ott van nekünk földben megbúvó kicsi magként, friss fuvallatként, tiszta korty vízként, szennyezetlen levegővételként. Az emberek nagy többségének önmagában igenis kevés egy nevetséges bocsánatkérésnek tűnő nyilatkozat, átlátnak rajta, kikacagják. Még nem veszett el teljesen a realitás érzékelése, a méltó életszínvonalat elváró magatartás. Ne felejtsük el, jogunk van ehhez minden tekintetben, a fociban, a köztájékoztatásban és minden másban is!

Petíció Bognár György köztévéből történő eltávolításáért:

https://www.peticiok.com/327822?fbclid=IwAR0xn8_1B2AqAGG8bH1aKk71YN3bSxhboJV_BRgEI-YqdOLRv2W9GsbOT3E

Források:

M4 Sport élő közvetítésének részlete:

Bognár György vasárnapi közleménye:

https://m4sport.hu/euro2020/hirek/cikk/2021/06/13/bognar-gyorgy-kozlemenye-a-dan-finn-eb-csoportmeccs-alatt-tortentekkel-kapcsolatban

Bárdos-Kern interjú részlete:

http://szfe.hu/wp-content/uploads/2016/09/mate_krisztina_dolgozat.pdf

Révész Attila edző saját gondolatai a focisták sikerének alapfeltételeiről:

https://index.hu/sport/2021/03/10/kisvarda-revesz-attila-alvasmennyiseg-felesegek-siras-ejszaka/

One comment

Itt elmondhatod nekünk amit gondolsz:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s