Már az elsősök olvasókönyve is teli van a nemi szerepekre vonatkozó sztereotípiákkal

Csodákat láthat az ember, ha elsős gyermeke olvasókönyvének képeit egymás mellé illeszti. Nézzük milyen a világ egy vérbeli nemzeti tankönyv hasábjain. Vida-Misik Éva gyűjtése

  1. Anya főz, olvas, öltözet, iskolába visz, virágot fogad, szórakoztat.
    De hol van apuka?

2. Néha azért az apukák is elvisznek iskolába és beszállnak a becses nemzeti uborka megtisztításába.

3. A tanítók nénik, ez (is) alap.

4. A család három gyereknél kezdődik. Ha kevesebb van, kéretik elásni magad.

5. Pistike napjából már csak apuka hiányzik. Hol bujkálhat?

6. Előkerültek az apukák. Fát vágnak, fogat mentenek és díjakat adnak át a kisfiúknak (kik másoknak?) Eladónak jó lesz a néni is.

7. És végül tudd, édes lányom, hogy ha hiteles forrásból szeretnél híreket hallani, akkor az MTVA-ra mindig számíthatsz!


Ha tetszett a cikk, kérjük, hogy oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. Cikkeinkhez itt is tudsz kommentelni, vagy megteheted ezt a Facebook oldalunkon:
https://www.facebook.com/gumiszoba

3 hozzászólás

  • Prof. Mózes

    Az a baj, hogy akár jogos dolgok is össze lehetnének gyűjtve, de itt komolytalan dolgokkal is összekeverednek és ezért így ezekkel nem lehet érvelni és nem lehet komolyan venni, ez csak egy túlzó felháborodás tekinthető így. Csak példaként, nem hiszem hogy baj, ha nagy család van ábrázolva, senki nem mondja, hogy ássa el magát, akinek kicsi van, hanem szimplán olyan kép kell egy tankönyvbe, amin sok dolog és sok szereplő van, amiről lehet beszélni. De ha mégis azért rajzoltak volna nagy családot, hogy azzal ösztönözzenek a nagy családra, az se lenne ördögtől való, ha ez a cél, az még nem jelenti azt, hogy ássa el magát, aki nem erre törekszik.

    • persze, de sztem ezt írtam is (Andrea ujján a mi pénzünkből csillog a gyűrű). És nem vitatom el a jogos haragot, nálam kevesen ütik intenzívebben a kormányt, nekem a hálószobájukba leskelődés ízléstelen., és sztem hitelteleníti is a kritikát.

  • Prof. Mózes

    Sajnos nem értem a választ, nem tudom ki az az Andrea, és szerintem ha valaki évek múlva visszanézi, akkor ő se fogja tudni, érdemes lenne úgy fogalmazni, hogy mindenkinek érthető legyen. De a többit sem értem, nem tudom a harag kire vagy mire vonatkozik, és hogy kinek a kritikájáról van szó.

Itt elmondhatod nekünk amit gondolsz: