Az abortusz korlátozása nők elleni erőszak

2022. szeptember 28-án a biztonságos abortuszhoz való hozzáférés világnapján rendezett tüntetésen elhangzott beszédem.
Angela Murinai


Miért van az, hogy azoknak, akik az abortusz ellen vannak, a legtöbbje olyan, akivel egyáltalán nem is szexelnél? De tényleg. Borzalmasak, és csak tolják az álszent dumájukat, miközben simán átgázolnak rajtad. Mindegyikük a meg nem születetteket támogatja. Bármit megtennének a meg nem születettért. De aki megszületett, az már nem érdekes nekik. Életvédő konzervatívok megszállottan védik a magzatot a fogantatástól kilenc hónapig. Sápítoznak félcentis emberkezdemények ultrahangos úszkálásai felett, és azt akarják nekem bebizonyítani, hogy azért libeg az a kis lény odébb a vákuumcsőr elől, mert ő fél ott valamitől. Aggódnak az egészségéért, az életéért, de még a spirituális jóllétéért is egészen addig, amíg ki nem bújik a nőből. És akkor kérlek szépen, eltűnnek. Tudni sem akarnak róla. Se koraszülött-gondozás, se bölcsőde, se pelenka, se iskolai segély, se menzabefizetés, se szülői értekezlet, semmi. Még csak valódi gyerekvédelem sincsen, legalábbis itt, Magyarországon. Aki születés előtt van, az oké nekik, de egy iskoláskorú, az már nem érdekes. Ott az anyja, akit néhány éve belekényszerítettek a szülésbe, a gyerek dolgát oldja meg az. A konzervatívok le se tojják a gyereked, amíg el nem éri a hadköteles vagy az ivarérett kort, amikor ő is elkezdhet szaporodni. Akkor azt gondolják, pont ő kell nekik. A konzervatívok élő csecsemőket akarnak, hogy halott katonákká, dolgos hangyákká vagy szülőgépekké neveljék őket. Miféle életvédés ez? Ők nem életvédők, hanem tudod, mik? Nőgyűlölők. Csak így egyszerűen, nőgyűlölők. Azt gondolják, hogy a nő elsődleges feladata, hogy az állam tenyészkancája legyen. Valahogy sose látod ezeket az embereket, hogy magukra hagyott, mondjuk drogfüggő csecsemőket fogadnának örökbe, igaz? Pedig az valami olyasmi lenne, ami igazán keresztényi és életvédő.”

Ezt a részletet a 10 okom a haragra című könyvemből vettem ki, amit 2020-ban írtam, és tavaly jelent meg. Már akkor is úgy éreztem, hogy simán okot ad a haragra az, ahogy Magyarországon, és az egész világon is az abortusz problémáját kezelik. Férfiak, szinte kizárólag férfiak hoznak arról döntéseket, hogy a nők mit tehetnek a testükkel, és azzal a zigótával, amely a férfiaknak köszönhetően elkezd bennük fejlődni. Egy nő önmagától soha nem fog teherbe esni, ahhoz az esetek nagy részében kell egy férfi, aki az esetek nagy részében nem megfelelően védekezik. Mert az, ha a nőt kényszerítik védekezésre, az ugye azt jelenti, hogy a férfi nem, vagy nem megfelelően teszi azt. Ezek után pedig, ha a nő teherbe esik, akkor még jól meg is büntetik.
Ha Amerikára, Lengyelországra gondolunk, akkor érezhető, ahogy erősödik az ilyen magukat életvédőnek nevező szélsőségesek hangja. Emellett pedig ott vannak azok az országok, ahol lelkiismereti okokra hivatkozással megtagadhatják a műtét elvégzését. Magyarországot tizenkét éve puhítja a Fidesz propaganda annak érdekében, hogy egy napon elérkezzen a konzervatív kánaán, vagyis a nők teljes önrendelkezési jogát eltörölhessék. Mint oly sok más esetben, az abortusszal kapcsolatban sem a nyílt támadást választották. Lopakodó szigorítás- így mondja ezt a szaknyelv. És hogy mit jelent? A tanácsadásnak nevezett vegzálást, amit kétszer kell megejteni, mielőtt valaki engedélyt kap, de amelyre nem lehet időpontot szerezni, ugyanis a telefont, ahol az időpontot megadják, azt egyszerűen nem veszik fel. Ha valaki mégis eljut egy ilyen tanácsadásra, ott pedig egyértelműen az a cél, hogy nyomasztással, az állítólagos, de tudományosan többszörösen cáfolt kockázatok hangsúlyozásával elriasszák attól, hogy végül elmenjen a megszakításra. Egyre gyakrabban hallani, hogy orvosok lelkiismereti okokra hivatkozással tagadják meg a műtét elvégzését. Arról nem szólva, hogy amíg a kórházak finanszírozása az állam kezében van, addig az állam bármikor belenyúlhat abba, hogy hol végezzenek abortuszt. Elég csak pénzmegvonással büntetni az ilyen intézményeket, máris felébred az orvosok lelkiismerete, és a nőket otthagyják az út szélén. Mert az ő életükre természetesen nem vonatkozik a védelem.

Ehhez jött még most a szívhang meghallgatása, ami-ne legyünk naivak-gyakorlatilag teljesen be is fogja zárni a kapukat. A két tanácsadás tortúrája mellett szinte senkinek nem fog beleférni egy harmadik időpontkérés, és mire mindezt végigcsinálja egy nő már simán kicsúszott az időből, amikor még elvégezhető a műtét.
Ezzel a rendelettel gyakorlatilag a nők nagyon jelentős hányadának megszűnt az abortuszhoz való hozzáférése. A leginkább kiszolgáltatottaknak bizonyosan. Azok a nők, akiktől a kormány leginkább várja a szaporulatot majd kiutaznak Bécsbe megcsináltatni, vagy már eleve ott van a fiókjukban az az abortusztabletta, amivel mindenféle intézményi tortúra nélkül véget vethetnek a nemkívánt terhességnek. Az a tabletta, ami nálunk még mindig tiltólistás, más országokban pedig postán rendelhető. A fokozódó nyomás következtében azok lesznek kénytelenek megszülni a nem kívánt gyerekeiket, akiknek a legkevesebb kapacitásuk lesz azután felnevelni azokat. A legszegényebbek, legelesettebbek. Azok, akiknek még a nőgyógyászhoz eljutni is külön tortúra.
A megelőzés is egy olyan fogalom, ami elvileg elérhető, azonban a fogamzásgátlás bármely formája olyan anyagi terhet jelent, amit egyre kevésbé fognak tudni megfizetni az emberek. Az iskolai felvilágosítást gyakorlatilag betiltotta a kormány, illetve a legújabb demagógiák szerint az oktatásba is beszivárgó propaganda a középkori „nemszexelést” igyekszik népszerűsíteni. Vagyis csak akkor kezdjenek a fiatalok szexuális életet élni, amikor családot szeretnének.
Elképesztő. Egyszerűen elképesztő a történet minden szála, és az ember fejét csóválva kérdezi: Miért? Azt ugyanis nem hiszi el senki, hogy ennek a kormánynak valóban a gyerekek fontosak. Nem gondolja senki, hogy egy felelős kormány az államcsőd szélén még mindig a szaporodásra koncentrál, és elkezdi korlátozni a nőket abban, hogy döntést hozzanak arról, hogy a növekvő szegénységben akarnak-e gyereket vállalni. Egy felelős kormány nem tenne ilyet. De ez a kormány gyűlöli a nőket, és gyűlöli a gyerekeinket is. Ez a kormány nem segít abban, hogy egy nő önállóan is fel tudja a gyerekeit nevelni, hanem az anyákat tudatosan tartja anyagi függésben így kényszerítve őket, hogy akár egy bántalmazó kapcsolatban is benne maradjanak. Ez a kormány nem tesz a nők testi biztonságáért, nem tesz azért, hogy a rendőrség és a bíróságok hatékonyan álljanak a bántalmazottak mellé. Ez a kormány a bántalmazók barátja. Ez  kormány bántalmazó és nőgyűlölő. 2021-ben Varga Judit meghozta azt a döntést, miszerint válás után az egyik szülő kérésére, a másik tiltakozása ellenére is elrendelhet a bíró osztott felügyeletet a gyermekelhelyezés során. Vagyis a bántalmazó nyugodtan igényelheti a gyerek felügyeletét ezzel is vegzálva az anyát, és/vagy magát a gyereket. Nyilvánvalóan arra irányul a rendelet, hogy a nőket még inkább kényszerpályára állítsák és akadályozzák őket abban, hogy elváljanak.

Semmi olyan jel nincsen, semmi olyan esemény nem történik, ami a nőknek azt mondaná, hogy ebben az országban akár tervezett gyereket is érdemes szülni. Semmi olyat nem mond ez a kormány, ami arról beszélne a nőknek, hogy ők ennek a társadalomnak a megbecsült tagjai, és érdemes nekik ide gyereket vállalni, illetve akár a nem tervezett gyerekeiket megtartani. Ezt tudja ez a kormány, és meg sem próbál változtatni, hanem afelé törekszik, hogy a nőknek ne legyen más választása, mint szülni. Szülni akkor is, ha nem akarnak. Szülni, aztán éhen halni, nyomorogni, sínylődni.


Erről szól a szívhang törvény is. Nem életvédelemről, hanem életek megnyomorításáról. Nők megnyomorításáról, és még meg sem született emberek megnyomorításáról. A nők kontrolljáról, visszanyomásáról. Az történik ugyanis, hogy az elmúlt évtizedekben az egész világon szintet lépett a női emancipáció. Egyre több női politikus, női közszereplő van, egyre több a szingli nő, a nem szülő nő. Olyan nők, akik kilépnek a rendszerből, nem vállalják a hagyományosan nekik szánt szerepeket, ezzel pedig egyre nagyobb gazdasági és politikai tényezővé válnak. Ez pedig nem tetszik a fiúknak, ezért megindult az ellencsapás. Igyekeznek a nőket visszaszorítani a régi keretek közé, megerősíteni azokat a korlátokat, amik továbbra is kiszolgáltatottá teszik őket. Nem akarnak osztozni az erőforrásokon, hanem azt akarják, hogy a nők maradjanak csak szépen a rabszolgaság szürke ködében. A kontrollt pedig legegyszerűbben a méhünkön keresztül tudják gyakorolni. Szüljetek, hogy eltűnjetek a porondról, szüljetek, hogy ne legyen időtök, kapacitásotok saját, méltatlan életetek jobbításával foglalkozni, ne legyen kapacitásotok lázadni, tüntetni, harcolni, nemet mondani. Szüljetek akkor is, ha nem akartok, sőt, akkor szüljetek csak igazán. Minél inkább nyomorultul érzitek magatokat, annál inkább bent tarthatók vagytok a rendszerben. Az új ellenség az öntudatos nő, akinek céljai vannak, aki nem akar a patriarchátus rabszolgája lenni. Hát majd akkor tesznek róla, hogy mégis az legyen.


Itt tartunk most. Ti itt vagytok, tüntettek, kiálltok a nőkért, miközben tudjuk, hogy hiába a tiltakozás, ezt a kormányt soha, egyetlen percig sem érdekli az emberek véleménye, jóléte, biztonsága. Egy dolog érdekli: a hatalom megőrzése bármi áron. Ezúttal a nők életének és szabadságának korlátozásával.

Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. Cikkeinkhez a Facebook oldalunkon tudsz kommentelni:
https://www.facebook.com/gumiszoba