Az áldozathibáztatásról – #minekmentoda

Zsiga Katalin rendőrnő megerőszakolásáról szóló posztok kommentjei ihlettek arra, hogy értekezzek itt kicsit az áldozathibáztatásról, főleg a kifotózott két hozzászólás ürügyén! Duhay Timi írása.


Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy tudnak a nők is az abúzus áldozataira mutogatni! Minden nő találkozott élete során a szexuális zaklatás különböző formáival a statisztikák szerint, átéltük az utcán utánunk füttyögést, beszólásokat, a kéretlen érintések különböző formáit. Tudjuk milyen a kiszolgáltatottság. Ezért, mikor a pasik áldozathibáztató minek-ment-odától szövegeik jönnek szembe a megerőszakolt rendőrnőről szóló posztok alatt, azon már meg sem lepődünk. Akadnak köztük megbújva olyan férfi kommentek is, amik empátiát fejeznek ki, de a legfelháborítóbb, mikor a nők zendítenek rá kórusban, hogy de a nő hibája IS, ha bántalmazzák, tárgyiasítják a testét.

És nem megy át, hiába fújja azt mindenki évek óta, hogy a nemi erőszak kizárólag az elkövető felelőssége, senki másé! Nem lehet azt a rövid ruhát felvenni, olyan bájosan mosolyogni, annyira sötét utcán végig menni, hogy az provokációnak hasson. Senkinek sincs joga engedély nélkül a másikhoz hozzá érni sem!

A kifotózott két komment valószínűleg trolloktól származik. Bizony, gyakran előfordul, hogy férfiak kommentelnek női profilról nőgyűlölő, nőhibáztató gondolatokat. Így jobban be lehet épülni, mert ha egy nőtől olvassuk, hogy minden nő k***, az mégis csak nagyobb igazság tartalommal bír, mintha férfi írja ugyanezt, nem igaz? Sajnos nem csak kamu profiloknál bukkan fel az áldozathibáztatás. Valós profillal rendelkező nők is gyakran hivatkoznak arra, hogy “kettőn áll a vásár”, biztos az áldozat is provokált, kihívta maga ellen a sorsot, esetleg hazudik és csak rágalmaz. Megy a torzítás, az önmaguk becsapása, ha ők „jól” viselkednek, a patriarchális szabályoknak megfelelően, akkor nem lesznek áldozatok. Olyan nagy dolog ezt kibírni? Csak nem kell illegni-billegni a felajzott férfiak előtt, nem kell rövid szoknyát felvenni, nem kell dolgozni férfi kollégákkal (!!!), nem kell kihalt környéken lófrálni sötétedés után, nem kell kirívóan kacarászni és minden rendben lesz. Ezek a nők próbálnak egy biztonságos világ illúziójába kapaszkodni.

Aki azzal érvel, hogy férfiak között dolgozni erőszakkal jár, az nem gondol arra, hogy ezzel a férfiakat is degradálja? Már egyszer írtam arról itt, hogy jó lenne eldönteni végre, hogyan tekintünk a férfire, ugyanis nem lehet egyszerre a teremtés koronája és egy olyan ösztönei által vezérelt lény, akit a testen kívül semmi más nem érdekel a nőből. Az csak hab a tortán, hogy aki képtelen uralkodni magán, az mégis mit keres a rendőrségnél, ahol elvileg pszichológiai alkalmassági vizsgálaton is meg kell felelni az állományba helyezés előtt?!

Nem bírtak magukkal, mert a kollegina szűz, írták. És? Egy munkahelyen nem kéne, hogy téma legyen a kollégák szexuális élete!

„Ez nem meglepő, ha férfiakkal dolgozik.”-írja a kommentelő Tessék? Két férfi munkatársam van és a vendégeim nagy része is férfi. Akkor számítanom kell arra, hogy ha elszámolni megyek az irodába, akkor feldobnak az asztalra, mert férfiakkal dolgozni az ilyen? Egy nő csak maradjon a „női szakmáknál”, eszébe se jusson rendőrnek, katonának, mérnöknek, IT-snak, vadakat terelő juhásznak állni, mert majd jól megerőszakolják, minek ment oda? Lenne inkább óvónő vagy nővér, ugye?
Nem tesznek jót ezek a kommentek sem a nőknek és a férfiaknak sem, akiket így állati sorba taszítanak. Csodás világ lenne, ha legalább a nők felhagynának egymás meg/elítélésével és valami sisterhoodot meg lehetne valósítani, nem csak mikrokörnyezetben, hanem a tágabb társadalomban is. Szuper világ lenne, ha legalább a nők empátiával kezelnék egymás traumáit, és nem engednék újra traumatizálni az áldozatot!

Zsiga Katalinnak, aki egy erős és bátor nő pedig kívánom, hogy felelősségre legyenek vonva az erőszaktevők, neki pedig sikerüljön feldolgozni azt a traumát, amit el kellett szenvednie, illetve hatalmas kártérítést kapjon a rendőrségtől.

A könyv a képre kattintva elérhető

Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. Cikkeinkhez a Facebook oldalunkon tudsz kommentelni:
https://www.facebook.com/gumiszoba