Inni sem nem menő, sem nem hazafias. Legkevésbé bölcs és bátor tett

Inni sem menő, nem hazafias, nem férfias. Nem tesz sem bölccsé, sem bátorrá. Angela Murinai írása.


„a mértékkel fogyasztott pálinka bátorságot, a bor bölcsességet ad. Bátorság nélkül a bölcsesség terméktelen, bölcsesség nélkül a bátorság vakmerő, ez magyarázhatja a két ital nagyszerű harmóniáját”

Mondá ezt Kövér László a minap. A mondat alapján gyanítom, maga is tetemes mennyiségű pálinkát fogyaszthat, bort viszont kevésbé, mer’ hogy a bölcsesség nyomait alig fedezhetni fel a megnyilvánulásaiban, ellenben bátran kiböfögi a legordasabb baromságokat is, melyek a nemzeti ital gőzétől a fejében megszületnek. Igaz, mindezeket a szavakat az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny díjátadó ünnepségén regélte, ahol fővédnökként vett részt, és hát egy ilyen rendezvényen mégsem lett volna ildomos az egymillió jegyzett alkoholistáról szólni, akik ugyanebben a bölcs bátorságban élik a napjaikat. Mondom, jegyzett, bár nem titok, hogy a szám valójában ennek többszöröse lehet. Erről azonban néhány addiktológuson kívül nemigen beszél senki, politikai akarat szintjén főleg nem. Az alkohol legális drog, amihez a kormány még reklámot is gyárt, hiszen nem csupán Kövér László tesz ilyen kijelentéseket, de maga Isten küldötte, a megváltó Viktor is rendszeresen pálinkázik, szelfizik pálinkával, és dicsőíti a pálinkát ezzel mintegy legalizálva sokak szerhasználatát. „Ja, ha Viktornak lehet, akkor én miért ne ihatnám nyakló nélkül?”

Persze ha egy országban megfelelő számú ember pusztítja tudatosan az agysejtjeit, az egy ilyen kormányzatnak csak jó lehet. Miért is akarnák ők, hogy tiszta tudatú, tisztán gondolkodó, valóban bölcs, nem bortól bölcselkedő emberek hozzanak döntéseket, válasszanak vezetőt, gondolják át az országban zajló őrületet. Aki a saját függőségének kielégítésével van elfoglalva, az nem fog a tágabb világgal foglalkozni. Az lezsibbasztja magát, amikor fáj az élet, aztán szép csendben belehal az alkoholba. Nincs vele gond és a kormány vígan és zavartalanul lophat tovább addig is.
Egy tavalyi cikkből idézek:

„Van ugyan némi bizonytalanság arról, hogy pontosan hány alkoholista van Magyarországon, de azt sejthetjük, hogy a KSH által megadott 380 ezer körüli szám súlyosan alulbecsült, inkább több mint dupláját jelzik a hazai szakemberek, vagy épp a háromszorosát, a WHO pedig pár éve több mint 900 ezerre lőtte be a magyarországi alkoholisták számát. Hozzátéve például, hogy nálunk a felnőtt férfiak több mint harmada fogyaszt káros módon szeszt, tehát a veszélyeztettek száma is elég magas.
Hiába súlyos országos probléma, teljesen megszokott is piálni, sőt, itt a környéken tartozik még a nagy berúgásokhoz egyfajta kelet-európai virtus is vagy az is jobban belefér a kultúránkba, ha valaki minden nap megiszik 3-4 pohárral mondjuk a saját borából. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy a függők 90 százaléka soha nem ismeri fel az alkohol problémáját, hanem egyszerűen belehal az ivásba.
Némileg inkább a férfiak problémája mindez, férfias, macsó dolog nálunk baromi sokat inni, a nőknél eggyel kevésbé elfogadott totál szétesni a szesztől. A WHO alapján a férfiak hozzávetőleg átlagosan háromszor annyit isznak nálunk, mint a nők. Bár egy közelmúltbeli kvalitatív kutatás szerint a magyar nők is egyre többet isznak, különösen a legfiatalabbak és a 60 év felettiek veszélyeztetettek. „

Ez volna tehát a virtus, a bölcsesség és bátorság felkutatása önmagunkban. Ezt népszerűsítik politikusaink. Emlékezhetünk arra, mikor Orbán Viktor egyenesen alapvető élelmiszerek közé sorolta a pálinkát nagyon viccesen. Nem vicces. A pálinka, mint tömény szesz az egyik legpusztítóbb drog, melyből 2021-től 86 liter főzhető le adómentesen, miközben a valóban alapvető élelmiszerek után 27%-os ÁFA-t fizetünk.
Mennyit költ vajon a kormány, és az egészségügy az alkoholbetegek gyógyítására, és vajon van-e arról adat, hogy akik bármilyen panasszal kerülnek az egészségügyi ellátásba, azok (szív-, érrendszeri, máj-, keringési, stb) panaszai mennyiben köthetők az alkoholhoz.

A könyv a képre kattintva megrendelhető

Mi volna, ha egyszer valakinek eszébe jutna, hogy abból csináljon kampányt, hogy nem menő az alkohol. Arról szólnának plakátok, hogy józannak lenni jobb. Az egészség jobb. Nem volna többé nemzeti szimbólum az egyik legpusztítóbb, leghaszontalanabb, legkárosabb (és gyakorlatilag ihatatlan) találmánya az emberiségnek. Nem mondom persze, hogy el kell törölni. Hát abból biztosan lenne forradalom. Pálinka forradalom! Csak legalább ne reklámoznák már. Ne az lenne a retorika, miszerint az az igaz ember, a bölcs ember, a miniszterelnöknek való ember, aki vedel. Csak úgy lenne a pálinka, a bor, az alkohol, mint valami, ami nem menő. Ahogy nem menő nyilvános helyen vizelni, zacskóból csavarlazítót szívni, étteremben böfögni, zárt térben dohányozni, úgy általában dohányozni, részegen elaludni a Parlamentben, otthagyni a kuyagumit az utcán… Ezek nem menő dolgok. Inni sem menő, nem hazafias, nem férfias. Nem tesz sem bölccsé, sem bátorrá. Erről kéne kampányolni.


Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. Cikkeinkhez a Facebook oldalunkon tudsz kommentelni:
https://www.facebook.com/gumiszoba