Csapda a neten /filmajánló/

A kísérlet 10 napja alatt több, mint 2500 férfi vette fel a lányokkal a kapcsolatot, többségük azonnal maszturbálni kezdett, amint elindult a videó chat. Duhay Timi írása.


Nem akartam írni erről a filmről, mert még gondolkozni is fájdalmas róla, annyira felkavaró, de miután másodszor is megnéztem, nem hagyott nyugodni, bebújt a bőröm alá és ott birizgált. Nem lehet nem beszélni róla!

A csehek kitalálták, hogy készítenek egy dokumentumfilmet a gyereklányokra specializálódott szexuális ragadozókról. Nem, nem a pedofilokról van szó, akiket gyakran belekever a köznyelv az ilyen történetekbe. A pedofilok igen kis százaléka használ gyerekeket -, ez a filmben is elhangzik szakértő szájából -, a valóságban a gyerekeket abuzálók többsége felnőtt, heteró férfi. Az általuk elkövetett erőszaknak semmi köze a vágyhoz, vagy a szexualitáshoz, egyszerűen részükről ez jogosult hatalomgyakorlás, izgalomkeltés, manipuláció…, a gyerekek könnyű prédák.

Az alapszituáció a következő: három 12 évesnek tűnő színésznőt válogattak ki, aztán megfelelő díszletbe helyezték őket, felépítve három tini lányszobát és regisztrálták őket a közösségi oldalakra. A szabályok szerint nem kezdeményezhettek beszélgetést, nem viselkedtek kihívóan, nem provokáltak, teljesen zárt, hétköznapi ruhát adtak rájuk és még rá is játszottak arra, hogy gyerekek, sőt, a film során többször figyelmeztetik a felnőtteket, hogy ők csak 12 évesek. Ezzel rögtön meg is dőlt a “de-azért-másznak-a-férfiak-a-tini-lányokra-mert-mind-16-évesnek-néz-ki-és-minek-öltözik-úgy” sztereotípia. Mindenki tudja, aki kicsit is utána néz, hogy a szexuális zaklatásnak semmi köze nincs az öltözködéshez, viselkedéshez, életkorhoz.

Kép: Filmkatalógus

A lányokra profi szakértői stáb vigyázott, a forgatáson folyamatosan jelen voltak pszichológusok, a rendezők a rendőrséggel is felvették már a forgatás előtt a kapcsolatot.

A kísérlet 10 napja alatt több, mint 2500 férfi vette fel a lányokkal a kapcsolatot, többségük azonnal maszturbálni kezdett, amint elindult a videó chat, farok fotók röpködtek, akadt, aki gyerekről, állatokról küldött szex videót… Elkezdődtek a tipikus nyaggatások, „de csak egy kicsit”… kérések, „mutass többet!” nyomasztás. Egy férfi egészen addig ment, hogy közölte a lánnyal, hogy neki merevedése lett, ami fáj, ha a lány nem segít neki kielégülni, akkor egy mocskos bántalmazó.

A rafináltabb zaklatók az érzelmi manipuláció egész skáláján zongoráztak a hatás kedvéért. Pontos képet kapunk arról, hogy működnek ezek az emberek a való világban. Fokozatosan érzelmi kötődésre törekedtek a lányokkal megjátszva a törődő, érdeklődő, megértő felnőttet. Mintha a gyerek nem csupán egy tárgy lenne számukra, hanem érző lény. Többen eljutottak a meztelen képek kéréséig, amit test dublőr bevetése és photoshop szerkesztés után meg is kaptak a lányokról. Ezek után a férfiak azonnal vissza is éltek a képekkel, zsarolási alap lett azokból.

A színésznők mindegyike pszichológusi segítséget kapott a forgatás egész ideje alatt és azután is terápiára jártak a traumatizáló helyzet miatt. A film érzelmi csúcspontja, mikor egy teljesen átlagos fiatal srác jelentkezik be chaten és kedvesen érdeklődik beszélgető partnere iránt, felhívja a „gyerek” figyelmét, hogy tele a net szexuális ragadozókkal és vigyázzon magára! Annyira megható ez a jelenet a felkavaró tartalmak után, hogy az egész stáb, de a nézők is elérzékenyülnek, a fiúval chatelő lánynak pedig potyognak a könnyei…

A film végén a lányok egy bekamerázott cukrászdában találkoztak a legkitartóbb férfiakkal szembesítve őket a tetteikkel, akik azonnal hárítottak. A chatelő férfiak közül egyet felismertek a stáb tagjai, kiderült, hogy gyerekekkel foglalkozik, táborokat szervez. Megvárták az utcán egy szembesítésre is, ahol arrogánsan kioktatott mindenkit, hogy ő csak „beszélgetett” és amúgy is a szülők hibája minden, miért engedik a gyerekeket az internet közelébe.

A zaklatók ellen eljárást indított a cseh rendőrség!

Kép: Filmkatalógus

A helyzet Magyarországon sem jobb! A bántalmazók gyereklányokkal sem bánnak jobban, mint a felnőtt nőkkel. Sajnálatos, hogy emberek, nők és férfiak tömegei csodálkoznak rá még mindig, hogy a nőket (gyerekeket) szexuálisan zaklatják.

Kérve-kérek mindenkit, legyetek képben, hogy mit néz a kamasz, kivel csetel, mit oszt meg, kik a barátai. Készült a filmnek egy tini-barát verziója is, amiben nincsenek genitáliák, azt nézzétek meg a gyerekkel és beszélgessetek a veszélyről!


Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. Cikkeinkhez Facebook oldalunkon tudsz kommentelni:
https://www.facebook.com/gumiszoba