A szex két ember szórakozása. A felelősség is két emberé

A híradásoknak, melyek a francia rendeletről megjelentek odatenni a végére ezt a néhány mondatot a gumi óvszer fontosságáról, vagy felhívni az ilyen cikkek végén a figyelmet arra, hogy lehetne a védekezés közös felelősség is, nos, újságírói attitűd szempontjából a legeslegmenőbb, és szemléletformálóbb lett volna. Angela Murinai írása.


Csodás hír járja be most a sajtót. Franciaországban 2022-től 25 éves korig kiterjesztetik a női fogamzásgátlók ingyenességét. 15 és 18 éves kor között már 2013 óta ingyenes a fogamzásgátlás, és azóta kiderült, hogy intézkedés hatására az 1000 főre jutó abortuszok száma 9,5 főről 6-ra csökkent 2012 és 2018 között. A francia egészségügyi miniszter, Olivier Véran a France 2 műsorában jelentette be az örömteli hírt hozzátéve, hogy mégiscsak felháborító, hogy egy nő azért ne tudjon védekezni a nem kívánt terhesség ellen, mert nincsen rá pénze.

Olivier Véran egy férfi, természetesen. Lehetne nő is egyébként, már engedik a törvények, hogy nők közjogi méltóságok, miniszterek legyenek, de ő speciel férfi, aki most kedvezni akar a nőknek, mert azért tényleg borzasztó az, ha egy nő ilyen szorult helyzetben van.

A fogamzásgátlók elképesztően drágák, és a megvásárlásuk, illetve a hozzájutáshoz szükséges vizsgálatok költsége egyedülálló nők esetében százszázalékosan a nőket terhelik akkor is, ha még nem keresőképesek. Amint azután azok a testi tünetek, betegségek, és az azokkal járó költségek, melyeket a fogamzásgátlók okoznak, illetve az ilyen készítmények szedése, rutinja, az erre fordított figyelem, időbefektetés is mind-mind a nők feladata és terhe.

Pedig hát a szex ugye két ember tevékenysége. Mindig van egy másik fél, aki nélkül a nem kívánt terhesség nem jöhetne létre. Mégis valahogy a férfi fogamzásgátlók utáni kutatás nehezen alakul, nemigen kapunk híreket áttörésről a témában, és elég nehezen elképzelhető az a fajta szemléletváltás is, amely elhozná a felelős férfiak tömegeit, akik megosztják, leveszik a nők válláról a terhet, és maguk gondoskodnak a fogamzásgátlásról.


Mindig szkpetikusan olvasom és hallgatom azokat a történeteket, amelyekben férfiak (és nők) ócsárolják a nőket, akik „fölcsináltatták” magukat és ezzel a szegény, szegény férfiakat csúnyán átverték. Hát, igen, ez egy ilyen, uraim – szoktam ilyenkor gondolni. Egy nőnek ebben a világban nem sok eszköze van érdekérvényesítésre, de tény, hogy a méhe időnként ilyen eszközzé válik. Amelyik férfi nem tud csomót kötni a farkára, az megjárhatja. Ellenben van egy jó hírem: Réges régen felfedezték már a gumi óvszert, amely a férfiak kezébe teheti a döntést arról mindaddig, hogy ők akarnak-e gyereket, míg egy jobb védekezési módot nem találnak ki helyette. Azt barátom, ha felhúzod, nemigen lesz olyan nő, aki behúzhat a csőbe.

Arról ne is szóljunk, hogy egy rakás olyan kellemetlenségtől is megkímélheted magad, melyeket gyűjtőnéven nemi betegségeknek nevezünk. Sőt, aki rendszeresen használ gumit, mert mondjuk nincs állandó partnere, avagy tudja, hogy az állandó partnere mellett azért kisebb-nagyobb rendszerességgel a legyet is röptében, az afelől is megnyugodhat, hogy az olyan fertőzéseket, melyek a férfin nem okoznak tünetet, ám a nőt megbetegíthetik, mindezeket SEM fogja egyik nőről a másikra hurcolni. Már ha ez utóbbi elővigyázatosság érdekes lehet egy átlagos férfinek.


Szóval csak jelezném, hogy nagy öröm ez, ami Franciaországban történik, és nyomatékosan figyelmébe ajánljuk a magyar életvédő, abortusztilalmat előkészítő kormánynak, ugyanis az ottani intézkedés oka, mint azt fentebb írtam is, hogy abban a korosztályban, ahol már megtörtént a női fogamzásgátlás ingyenesítése, ott számottevően csökkent az abortuszok száma is. Nahát. Akkor mégis úgy van az, hogy azt a gyereket nem kell kiszippantani a nőből, akinek a fogantatását sikerült elkerülni. Javaslom tehát, hogy fontolja meg a kormány, hogy nálunk is legyenek hasonló intézkedések, amint, fontolja meg azt is, hogy a gumi óvszer szintúgy váljék ingyenessé, mint a hormontartalmú tabletták és mindenféle egyéb, nőknek szánt cuccok. Annak is nagyon örülnék személy szerint, ha az óvszer népszerűsítése kormányprogrammá emelkedne, ugyanis a #gumilegyenveled nagyon menő, felelősen gondolkodni a saját, és a mások testéről nagyon menő, a férfi, aki maga veszi elő szex előtt a kis tasakját, és nem a nőnek kell azt szóba hozni, kérni, majd amiatt szorongani, hogy a delikvens megsértődik-e emiatt… na, az a legmenőbb.
A híradásoknak, melyek a francia rendeletről megjelentek odatenni a végére ezt a néhány mondatot a gumi óvszer fontosságáról, vagy felhívni az ilyen cikkek végén a figyelmet arra, hogy lehetne a védekezés közös felelősség is, nos, újságírói attitűd szempontjából a legeslegmenőbb, és szemléletformálóbb lett volna. De már elszúrták. Sehol senkinek nem jutott eszébe néhány kommentelőn kívül.


Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. Cikkeinkhez Facebook oldalunkon tudsz kommentelni:
https://www.facebook.com/gumiszoba

a könyv a képre kattintva megvásárolható