Angela Murinai: 10 okom a haragra /Nőnek lenni egy macsó világban/

Ha férfi vagy, akkor ahhoz, hogy szerethetőnek minősítsenek elég eggyel jobbnak lenni egy átlagos szörnynél, ugyanezért a „jól megfelelt” minősítésért nőként minden napod minden percében vadul kell teperned, hogy önmagadat meghaladd. Duhay Timi könyvajánlója


Angela Murinai: 10 okom a haragra

Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy nő, aki három gyereket nevelve, a háztartás terhei alatt nyögve rácsodálkozott, hogy elmaradt az a várva-várt elégedettség és derű érzése, a megbecsülés, amit a tündérmesék és a patriarchátus társadalom ideája ígért neki, ha családot alapít. Szakmai berkekben fényévekre elhúztak mellette a kollégái, neki maradt a szokásos anya szerep, a háztartás, férj. Belőle is lehetett volna tűzoltó és katona és vadakat terelő juhász, ehelyett belesimult a rendszerbe, mint szinte mindenki, tolta a láthatatlan munkát otthon, amit ráadásul senki sem ismer el, ellenben bárki kritizálhat anya, feleség, háziasszony szerepben. És akkor dühös lett…Így született 2014-ben a Gumiszoba blog, amihez azonnal kapcsolódtak nők, visszajelezték, hogy ők is fáradtak és dühösek, sőt, becsapva érzik magukat.

Az Ünnepi Könyvhéten jelent meg Angela Murinai „10 okom a haragra” című a patriarchális társadalom bűneiről szóló könyve, amit egy szuszra el is olvastam, ugyanis letehetetlen. Fanyar humorral megírt könyv, melynek minden sora IGAZ-igaz! A legelevenebb érzés, amit kivált bárkiből, az a düh (apropó egy nő nem érezhet dühöt, azt nem jutalmazza a társadalom)! Dühös leszel akkor is, ha feminista vagy, mert hiába látod át a rendszert és olvastál a témában szakirodalmat, annyira jól szerkesztettek a fejezetek, hogy fellélegezni sincs időd, kapod az arcodba a tömény információt arról, hányféle elnyomás és igazságtalanság ér nap mint nap. A másik verzió, hogy sosem találkoztál semmilyen feminista tartalommal, a könyv csak hipp-hopp a kezedbe került, akkor viszont azért fogod kapkodni a levegőt, mert miközben olvasol, rengeteg aha-élménnyel gazdagodsz és dühös is leszel. Nagyon!  

A könyv a linkre kattintva megrendelhető

Mindenki feministának születik, minden gyerek úgy gondolja, hogy ugyanannyit ér, mint a másik kölyök a homokozóban, aztán megtudja, hogy nem. Szabály, hogy Pistike ne sírjon, hogy az öcsinek mást szabad és máshogy, mint a kislányoknak, gyorsan egyértelművé válik a kettős mérce. Később feltűnik, hogy az iskolában szinte csak férfi íróktól olvasol kötelező olvasmányokat, amelyekben fiúk a főszereplők, akik egymással harcolnak, háborúkról, csatákról olvasunk. A női karakterek esetleg kétdimenziós anyák ezekben a könyvekben.

Emlékszem, mekkora felüdülés volt a Két Lottit olvasni a sok fiú főszereplő után a suliban!

Első perctől kezdve a nemednek megfelelő szerepbe kényszerítenek, azt hallod a mesékben, a médiában, az iskolában, a családtól. Angéla ezekről az élet-hazugságokról rántja le a leplet, mutat rá a nők hátrányos szerepekbe kényszerítéséről, perifériára szorításáról, a nemek közötti kettős mércéről.

A könyvet bárkinek ajánlom, nem kell hozzá a feminista témákban minimális jártasság sem, Angéla közérthetően, a kályhától indulva magyarázza el a gender, a feminizmus, a hímsovinizmus fogalmait. Felkavaró, elgondolkodtató, érzékeny olvasmány, ha már találkoztál a témával, akkor azért, ha sosem foglalkoztatott, akkor pedig olyan érzés, mintha nyakon öntenének egy vödör vízzel.

A szöveg szókimondó, őszinte, nem maszatol, nem sunnyog, hangos és dühös. A feminizmus mindig hangos és mindig dühös, a szavazati jogot sem úgy nyerték el a nők, hogy otthon, csöndben a párnába suttogták sirámaikat, hanem az utcára vonultak és megcsinálták a forradalmukat. Kedvesen mosolyogva nem lehet jogokat kivívni és az igazságot kimondani!

„Ha felteszed a kérdést, milyen a jó férfi, általában azt kapod válaszul, hogy nem iszik, nem ver, nem nőzik, nem veri el a pénzt, vagy úgy: hazaadja a pénzt… És haloványan, finoman ott van az is, hogy a gyerekivel törődik. Haloványan. Ha megkérdezünk egy férfit, milyen a jó feleség, soha nem az a válasz, hogy nem üt meg nem iszik, meg ilyenek. Az a válasz, hogy csinos, meg kedves, házias, jól főz (!!!), készséges, jó az ágyban.

A jó nőt soha nem azzal határozzuk meg, hogy milyen borzalmat nem csinál, hanem ha róla beszélünk, ha őt akarjuk körülírni, azonnal pattognak az előírások. Csak győzzed teljesíteni a kívánalmakat. Érzed ezt a brutális különbséget? Ha férfi vagy, akkor ahhoz, hogy szerethetőnek minősítsenek elég eggyel jobbnak lenni egy átlagos szörnynél, ugyanezért a „jól megfelelt” minősítésért nőként minden napod minden percében vadul kell teperned, hogy önmagadat meghaladd.”

Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. Cikkeinkhez Facebook oldalunkon tudsz kommentelni:
https://www.facebook.com/gumiszoba