Mintha a fekete lovagot látnám láb nélkül fenyegetőzni a NER cinikus, otromba góleme előtt

De itt, ebben az országban nincsen semmi.  Abból meg mi más is lehetne a semmin kívül. Angela Murinai írása


Miközben az országban naponta történnek jogsértő ügyek, születnek elképesztő törvények, és ezt a nép nagyjából némán tűri (de mit is csinálhatna), aközben újságírók, emberek azzal vigasztalják magukat, hogy majd meglesz ennek a következménye, végül minden diktatúra elbukik, majd mentek ti még börtönbe. Sőt, a karma meg a minden rossz elnyeri büntetését. Egyre inkább olyan érzésem van, mikor ilyeneket olvasok, mintha a fekete lovagot látnám immáron láb nélkül, kar nélkül fenyegetőzni: Félsz, gyáva, menekülsz, mi?

Nem fog a diktatúra megdőlni, hacsak meg nem döntjük. Nem fognak a maffiózók börtönbe menni, hacsak oda nem juttatjuk őket. Attól, hogy sokan irkálják, hogy jön még kutyára dér, attól a kutya még vígan él. Nem jön dér, illetve nem törvény, hogy jöjjön.

Isteni életeket élnek ma is-ahogy végig a világtörténelem során-aljas, tolvaj embernyúzók, ismerünk diktatúrákat, melyek nem és nem akarnak megdőlni. Ott valahogy a rossz nem nyeri el méltó büntetését. Tudunk hatalom átmentésekről, átmosott pénzekről, meglógott gyilkosokról. Nem lesz attól változás, hogy az ellenzéki lelkületek változásról vizionálnak. Lemegy majd a Pegasus is, bár még nagyon normális országnak sem kellett volna lenni ahhoz, hogy kábé a harmadik percben belebukjon a kormány. Nem kellett volna ehhez különösebben nagyon demokratikus országnak lenni, vagy fejlettnek lenni. Egyszerűen csak nem ennyire ordenáré, lusta, tehetetlen, semmirekellő országnak kellett volna lenni, mint amilyenné mára Magyarország lett.
Ez lett.

Elmegy ez a vonat is, elmúlik a Pegasus is, a homofób törvény is, megszokjuk, megtanulunk vele együttélni. Kicsit több lesz az öngyilkosság, több alkoholista, kezeletlen depressziós. Elférnek. Azokkal legalább nincsen baj. Örülnek, ha élnek. Vagy halnak. Ebben az egészben különösen irritálónak érzem, ahogy a semmit nem tevés közepette arról vizionálunk, hogy majd hogyan számoltatjuk el, és büntetjük meg őket. Mekkora bukta lesz, és milyen jó lesz az majd. Mert a világ már csak ilyen. Semmi nem marad büntetlenül. Csak ki kell várni.

Eszembe jut, amit a gyerekeimnek is szoktam mondani (nevelő célzattal): A semmiből csak semmi lesz. Valami csak valamiből lehet. Olyankor összekapják magukat, lekapcsolják a PS-t, lemásznak a kanapéról, hogy valami legyen. Ők megértik, hogy megy ez.
Az ország nem érti. Itt nincsen semmi.  Abból meg mi más is lehetne a semmin kívül.


Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. Cikkeinkhez itt is tudsz kommentelni, vagy megteheted ezt a Facebook oldalunkon:
https://www.facebook.com/gumiszoba