Az még nem elég, ha rendes pasi vagy, avagy beszéljünk a #nemolyanférfiakról

Olyankor, mikor a patriarchátus bűneit elemezzük, és a férfiak elnyomó viselkedésformáit szedjük csokorba, gyakran megkapjuk, hogy férfigyűlölők vagyunk, és igenis, ha a minket ért sérelmekről beszélünk, akkor hangsúlyozzuk ki mindig, hogy nem minden férfi olyan, nem minden férfi ver nőket, nem minden férfi él vissza pénisz-jogú hatalmával. Tudjuk. Tudom, hogy sok férfi van, aki nagyon is rendes, jó szándékú, de nehezen érti meg a különbséget aközött, amikor rendesen viselkedik a nőkkel, és aközött, amikor valóban szövetségessé válik a nőket érintő ügyekben. Aztán vannak olyan férfiak is, akik rendesnek tettetik-hiszik- képzelik magukat,és ezzel az ál-rendességgel próbálják manipulálni a nőket, legyen szó akár szexről, vagy kikényszerített randiról. Őket én egyszerűen csak Rendes Pasi néven emlegetem. Bár ez a cikk arról szól, hogyan lehetnek a férfiak jobb szövetségesei a nőknek, szeretném tisztázni, hogy mi az alapvető különbség egy rendes pasi és egy Rendes Pasi között.

A Rendes Pasiktól nem véletlenül irtóznak a nők. A neten ezek az arcok használják a #NotAllMen (nem minden férfi) és a #Reverse Sexism (fordított szexizmus) címkéket, valahányszor meglátnak egy nemi erőszak kultúráról, utcai zaklatásról vagy férfi előjogokról szóló cikket. Ők azok a passzív agresszív trollok, akik minden második bejegyzésében arról panaszkodnak, hogy egyes lányok nem voltak hajlandóak randizni velük az egyetem alatt. Számukra a nőkkel való kapcsolatteremtés egyetlen célja a szex, így a barátságot például kudarcnak tartják. Jellemző, hogy a nőket megpróbálják bűntudattal szexre kényszeríteni. Ezek a férfiak barátkozni is csak addig akarnak, amíg a nő el nem utasítja romantikus közeledésüket. Amikor ez megtörténik, jellemzően megsértődnek, időnként agresszívvá válnak, vádként felhoznak minden egyes “rendes” dolgot, amit valaha megtettek a nő kedvéért, és nem értik, hogyan fordulhat az elő, hogy a nő nem hajlandó azonnal viszonozni az érzéseiket. A “rendesség” náluk egy fizetőeszköz, amit a prédának tekintett nő megszerzése érdekében vetnek be. A Rendes Pasi azzal magyarázza a kudarcait, hogy a nők csak seggfejekkel randiznak. A nők nem becsülik a rendes pasikat, és vessenek is magukra, ha később pórul járnak valami “nem rendessel”.

Ezek a férfiak őszintén hiszik, hogy a nők szexszel tartoznak nekik, amiért ők „időt fektettek” abba, hogy elhitessék, milyen rendes férfiak – még ha csak egy rövid időre is. Mondanom sem kell, a nők nem igazán kedvelik ezt a a módszert. Így aztán a Rendes Pasi gyorsan a nőgyűlölő szinonimájává válhat.

De mi van, ha te nem Rendes Pasi, hanem egy rendes pasi vagy? Egy olyan, aki 100%-ig őszinte és jóindulatú a nőkkel. Sajnos olyan társadalomban élünk, ahol a férfiakat úgy szocializálják, hogy még a legrendesebb férfi is hajlamos szexista bakikra, és előfordulhat, hogy akaratlanul is a Rendes Pasi eszköztárát használja egy nő közelében.

Ha úgy nőttél fel, hogy nem volt szabad sírnod vagy kifejezned az érzéseidet, ha azt tanultad, hogy csak úgy lehetsz férfias, ha macsó és agresszív vagy, és csak úgy tudsz jóban lenni más férfiakkal, hogy tárgyiasítjátok a nőket, akkor különösen nehéz lehet felismerned, hogy mikor vagy szexista. Mellesleg pedig nem ugyanaz meghívni ebédre egy lány barátodat, mint „vissza a konyhába” vicceken nevetgélni.

Mindannyiunk ügye, hogy megszabaduljunk ezektől a mérgező normáktól. Itt az idő, hogy a nemedből adódó előnyös helyzetedet arra használd, hogy segítsd a nőket. A férfiak felelőssége, hogy a lovagiasságnál többel is segítsék a nők ügyét. Amellett, hogy te magad nem akarod aktívan elnyomni a nőket, fontos az is, hogy segítsd őket a felemelkedésben.

Nézzük meg, milyen társadalmi erők mozgatják a véletlenszerű vagy „jóindulatú” szexizmust, hogy önvizsgálaton keresztül jobb feminista szövetségessé válhass! A kultúránk hatással van a szexizmusunkra. Gondolj csak arra, hogyan ábrázolja a média a nők és férfiak interakcióit vagy barátságát: a romantikus vonzódás gondolata mindent beárnyékol. Azt tanuljuk, hogy csak akkor tekintsünk értékesnek egy kapcsolatot, ha a szex a végcélja.
Még ha teljesen semleges is a kapcsolatotok, a nemi előítéletek akkor is hatással lehetnek rá. A férfiakat védelmező, hatalommal rendelkező figuráknak látjuk, míg a nőket törékeny, védelemre és útmutatásra szorulónak, így aztán a férfiak irányában az az elvárás, hogy irányítsák a kapcsolatot, elvárják, hogy tartsák az ajtót, fölsegítsék a kabátot, ezzel bizonyítva, hogy lovagiasak. A legnagyobb probléma ezzel, hogy a Rendes Pasik azonnali jutalmat várnak cserébe. A rendes pasik viszont egyszerűen azért viselkednek így, mert úgy érzik, így illendő és kész. Tehát a jutalom helyett a kötelességet látják benne.

Előfordulhat, hogy amit te a tisztelet és kedvesség jelének látsz, a nő számára azt jelzi, hogy cselekvésképtelennek és bénának találod. A nem szándékos szexizmus is szexizmus.

Ne azért bánj jól a barátoddal, mert nő, hanem azért, mert ő is ember.

Mindannyian ismerjük azt, amikor azt mondják, hogy tisztelj egy nőt, mert ő valaki anyja/felesége/nővére. Ez a mondat remekül összefoglalja, hogy mi a gond a nemi szerepekkel. A nőket azért kell tisztelned, mert emberi lények, nem a társadalomban betöltött, és a társadalomban elvárt funkciójuk miatt. A nők személye és személyisége fontosabb kell legyen, mint a nemük, és a szerep, amit ellátnak.

Kép: dasfilter.com

Ha bizonytalan vagy benne, hogyan viszonyulj egy lány barátodhoz, ne félj kérdezni! Mondd el, hogy támogatod és egyenrangúnak tartod a nőket.

A Rendes Pasik valóban nem jutnak messzire a nőknél – mivel az az egyetlen céljuk, hogy lefeküdjenek velük…

Nem gondolom hogy szexista vagy csak azért, mert kinyitod a kocsiajtót. Nem gondolom, hogy rosszindulattal közelítenél a nőkhöz. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a férfiak nagyon gyorsan lerázzák magukról a felelősséget, amikor szexizmusról van szó. Amint tisztázták, hogy ők nem részei a dolognak, a probléma megszűnik létezni számukra. Általában is ezt csináljuk a társadalmi jelenségeket illetően. Ha valaki felhoz egy problémát, csak addig foglalkozunk vele, amíg meg nem nyugtattuk magunkat, hogy nekünk aztán semmi közünk az egészhez. Amint elérjük ezt a pontot, kifújjuk a levegőt és elhessegetjük még a gondolatát is. Vagy csak hajlamosak vagyunk nem komolyan venni.

Valld be, a cikk elején valószínűleg vállon veregetted magad, amiért nem vagy Rendes Pasi. De kérlek ismerd be azt is, hogy ennél, amit most csinálsz, hogy hallgatsz, közönyös vagy a problémát illetően, nos, ennél többet is tehetnél.

Mert vétkesek közt cinkos, aki néma.

Csak azért, mert nem vagy szándékosan szexista vagy nőgyűlölő, még lehet, hogy része vagy ennek a kultúrának. Azt szeretném, ha megpróbálnál odafigyelni. A lány barátaidnak fontosabb a társadalmi egyenlőség támogatása, mint az, hogy meghívd őket egy kávéra. Hosszú távon a személyiséged jobban fejlődik attól, ha fejleszted a szociális érzékenységedet, mint attól, ha üres gesztusokat teszel a nők felé. Az ő problémájukon a lovagiasság vajmi keveset segít.

Forrás: FEM102 (2) Facebook


Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. Cikkeinkhez itt is tudsz kommentelni, vagy megteheted ezt a Facebook oldalunkon:
https://www.facebook.com/gumiszoba

Itt elmondhatod nekünk amit gondolsz:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s