Kellő számú hazugság és abszurd hír után már elveszítjük a valóságérzékünket, és bármit elhiszünk

Az erkölcsi, szellemi, érzelmi mutatóink beragadnak a sok mocsoktól, ami rájuk van hányva, és már magunk sem tudjuk, ami történik, az rendben van, vagy nincs rendben? Hiszen ha megtörténhetett, leírathatott, akkor lehet, hogy annak mégis helye van. Ami tegnap abszurd vicc lett volna, az ma a kőkemény valóság. Az életünk. Angela Murinai írása.


Szerintem sokak, de azok nevében biztosan mondhatom, akik több éve publikálnak a nyilvános terekben, hogy 2021-re a magyar lakosság mentális és szellemi állapota rengeteget romlott még az akár öt évvel ezelőttihez képest is. Ez, ha másból nem is, az online cikkek alatti kommentszekciók hangulatából jól kivehető. Én itt azért megjegyezném, hogy bár szemmel láthatóan durvulnak a viszonyok, az én életem viszont könnyebb lett az elmúlt években. Engem rengeteget gyaláztak öt évvel ezelőtt az írásaim miatt, de amióta kitiltottam az összes, egészen pontosan 342 nőgyűlölő trollt az oldalról, azóta itt, a Gumin viszonylagos nyugalom van. Általában elmondható, hogy jobb nem olvasni a cikkek alatti részeket. Az emberek mostanság bármilyen témában képesek ölre menni. Személyeskedés, gyűlölködés bármerre, amerre a szem ellát. (Kivéve a Magyar Kormány Facebook oldalát, ahol viszont rendszeresen nagyon jól szórakozom. Olyan pikírt humorral osztja a nép a maffiát, hogy Monty Python anyagot gyűjthetne.) Egyébként pedig publicistaként a politikai humornak ezeket az árnyaltabb formáit megütni elég kockázatos. Nem értik az emberek. És nem azért, mert buták. Azt akarom hinni, hogy nem azért. Sokkal inkább azért, mert ebben az országban már nem lehet tudni, mi a vicc, és mi a komoly. Én magam is számtalanszor megélem egy- egy hír láttán, hogy meg kell néznem a szerzőt, az oldalt, amely közreadta, hogy elhiggyem, ez nem Hírcsárda, nem vicc oldal, ez maga a kemény rögvaló.
El sem hiszi, aki nem ebben él, hogy mennyire elveszíti az ember a valóságérzékét egy ilyen társadalomban. Mikor éveken át újra és újra kimondod: Ááá, azt úgy sem merik megcsinálni. Majd látod, hogy de. Megcsinálják a legabszurdabb, legelvetemültebb dolgokat is. Mikor éveken át azt gondolod, vannak szavak, amiket a nyilvánosságban nem lehet használni, majd újra és újra látod, hogy de, bármit lehet használni. Nekik. Mikor olyan dolgok történnek a közéletben, amikről sose hitted, hogy megtörténhetnek. Hogy ennyit azért már mégsem fognak lopni, azért a kisvasút után a stadion már mégsem fog megépülni, azért a szaros pelenkát csak nem dobja el, az ereszről csak nem függeszkedik, kokainos kurvázás után csak nem azt fogják üldözni, aki megmutatta a meztelen ki… Borkait. És de. Őt fogják üldözni, keresni, kutatni. Azt, aki az igazigazt megmutatta.

Te is elhiszed, hogy tényleg posztolt ilyet a köpcös?

Mindez csupán arról jut eszembe, hogy egy nagyon cuki meme- t osztottam meg, majd döbbenten láttam, hogy vannak emberek még az én átlagon felül intelligens olvasóim között is, akik azt gondolják, hogy
az
ott
a valóság.

Először kiugrott a szemem a meglepetéstől, hogy nehogy már tényleg azt képzeljék, hogy… Hát bolondok ezek? Majd rájöttem, hogy bizony nem más ez, mint annak a valósághajlításnak a következménye, amit a Fidesz kommunikációs gépezete az elmúlt tíz évben művelt, és aminek mára két nagyon brutális következménye lett.

Az egyik, hogy bármit lehet mondani, az emberek alig valamire kapják fel a fejüket, az pedig szinte kizárt, hogy bármi foglalkoztassa őket két napnál tovább. Olyan mennyiségű hazugság és gyűlölet- cunami ömlik rájuk naponta, hogy amin valaki reggel felháborodik, az délre már idejét múlt lesz, hiszen jön helyette újabb ocsmányság.
A másik, és talán még súlyosabb következmény, hogy az emberek elvesztik a valóságérzéküket. Lassan már a morbid is belefér, bármi megtörténhet, nincsen határ. Az erkölcsi, szellemi, érzelmi mutatóink beragadnak a sok mocsoktól, ami rájuk van hányva, és már magunk sem tudjuk, ami történik, az rendben van, vagy nincs rendben? Hiszen ha megtörténhetett, leírathatott, akkor lehet, hogy annak mégis helye van. Ami tegnap abszurd vicc lett volna, az ma a kőkemény valóság. Az életünk.


Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. Cikkeinkhez itt is tudsz kommentelni, vagy megteheted ezt a Facebook oldalunkon:
https://www.facebook.com/gumiszoba

Itt elmondhatod nekünk amit gondolsz:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s