Mit lehet kezdeni az internet suttyóival? Kálmán OLga feljelentette a zaklatóját. És te mit tehetsz a tiéddel?

Ahogy a nőket érő erőszakról készültek már útmutatók, úgy készülhessen a bántalmazásnak erről a fajtájáról is. Nem lehet mindenki Kálmán Olga, de sokak életét mérgezik az internet suttyói. Angela Murinai írása.


Az megvan mindenkinek, ugye, hogy Kálmán Olgát a minap halálosan megfenyegették egy profilról? Aki esetleg nem látta az eseményeket, itt, a linken megnézheti. Szóval valaki küldött neki valami ordenáré, gyomorforgató stílusban üzenetet, melyben azon túl, hogy emberi mivoltjában, létében, testében porig alázta őt, gyakorlatilag halálos fenyegetést is tett irányában. Mindezt egy női profilról. És itt hadd tegyek egy leheletnyi kitérőt a történet fő csapásvonala mellé. Jómagam is edzett vagyok már a trollokat illetően, plusz mivel javarészt ellenzéki oldalakat olvasok, azok alatt bőven találkoztam ennek a műfajnak a legaljával. És itt megint muszáj kitérőt tennem a következő okból. A kommentelési szokásokat figyelve a következő megállapításokat tettem. Imádok elmenni a kormányoldalakra, mert rendszeresen ordítva röhögök azon a pikírt humoron, amivel az ellenzéki kommentelők szétoltják az ostoba, hazug kormányt. Több száz kommentet tudok úgy elolvasni, hogy közben remekül szórakozok, de nem látok köztük egyetlen anyázást, halállal, erőszakkal fenyegetőzést sem. Ezzel ellentétben az ellenzéki politikusok, vagy oldalak komment szekciója olvashatatlan az undorító, alpári, félelemkeltő kormánypárti hozzászólásoktól, amik ráadásul javarészt olvashatatlanok a hemzsegő helyesírási hibák miatt. Már ennyi elég egy értelmes embernek, hogy tudja, lássa, kik hol gyülekeznek, kik is a Fidesz szavazótábora, és mi várható tőlük. Az például, ami Kálmán Olgát is érte. Ő azonban a fenyegetés után nem sokat teketóriázott, hanem azonnal feljelentést tett, és jééé, milyen érdekes, szinte órákon belül megfogták a zaklatóját. Nem volt nehéz dolga a rendőröknek, mert a hülyéje a saját anyja profiljáról tolta a mocskait. Ah, szegény asszony!
Itt pedig máris felbukkan az előbb említett másik szál, amiről szólni szeretnék néhány szót az ügy kapcsán. Nagyon gyakran futok bele abba a jelenségbe, mikor női profilokról gyalázkodnak emberek olyan stílusban, amiből csak a hülyének nem jön le, hogy biztos nem nő a kommentelő. Időnként tévedek kommunikációs stílust illetően, de javarészt azért fel tudom ismerni, ha egy női arc mögött férfi rejtőzik. Miről másról, mint a gátlástalan gyűlöletről és ordenáréságról. Ez nem jelenti persze, hogy ne lennének kivételek, ne lennének fröcsögő, alpári nők, de lássuk be, a számuk meg sem közelíti a kormánypárti, keresztény konzervatív fidesz rajongó urak táborát. Sokan közülük Mariska néniként, szexi Helgaként okádják a mocskaikat olyan stílusban, hogy az ember rosszul lesz tőle. Ez is a nőgyűlölet egy formája, mikor olyan szerepet, ami várhatóan sok emberből visszatetszést fog kiváltani egy nő szájába adnak, ezzel is erősítve a nőkkel szembeni ellenszenvet. Kálmán Olga esetében is gyanús volt, hogy talán ezt a szöveget nem egy kedves arcú hölgy biggyesztette a postaládájába. Lám, a nyomozás ki is derítette, hogy tényleg nem. Az ügy mögött egy férfi áll, a kedves arcú néni meg az anyja. Milyen édes gyerMek ez is! Milyen mély érzésű, aki az anyja nevét, arcát teszi ki ilyesminek.

Kép: Kálmán Olga oldala

Tehát a fickó meglett, és majd látjuk, mi lesz vele. Kíváncsi lennék azért arra, ha én ballagtam volna be a rendőrségre egy- egy hasonló tartalmú üzenettel, vajon az én ügyemben is ilyen gyors és hatékony lett volna a feltárás? Akinek van zaklatója, az tudja, hogy még maga a Facebook is teljesen random módon értékeli a jelentéseket. Néha a semmit veszi le érthetetlen módon, máskor mindhiába jelentesz nyilvánvaló gyűlölködést, röhögve dobja vissza: Ez nem sérti a közösségi elveinket.
Hát bekaphatod akkor!


Zaklatás, internetes bullying az van. Vannak akik megússzák, nem találkoznak vele, vannak, akiknek éveken át mérgezi az életét. A minap egy zárt csoportban olvastam egy posztot valakitől, aki arról írt, hogy évek óta van egy zaklatója, aki rendszeresen hazugságokat ír róla, levélben vagy a weboldalán keresztül bombázza válogatott verbális bántalmazásokkal. A posztoló ezekre soha nem reagál, így ő maga az élő cáfolata annak az örök érvényű ostobaságnak, amit az áldozatok rendszeresen megkapnak a környezettől: Ne foglalkozz vele, majd abbahagyja. Van egy rossz hírem: Van, aki soha nem hagyja abba. Biztos vagyok abban, hogy nem új ez a viselkedés. Zaklatók, erőszakos, frusztrált vagy mentálisan beteg emberek mindig is voltak, ám az internet hatalmas teret adott nekik ahhoz, hogy az általuk üldözötteket hajszolják. Fontos kérdés, hogy ha egy közember bemegy a rendőrségre úgy, mint Kálmán Olga, őt vajon ki fogja komolyan venni, ki fog nyomozni az ügyében akkor, amikor ennél súlyosabb bántalmazásokban sem történik érdemi nyomozás és/vagy eljárás?


Nem hiszem, hogy jelen pillanatban komolyan lehet a hivatalos hatóságokra számítani, ellenben hiszem, hogy el lehet kezdeni egy társadalmi párbeszédet arról, hogy milyen viselkedési stratégiákat lehet, vagy érdemes alkalmazni olyankor, ha az ember ilyen helyzetbe kerül. Illetve milyen kommunikációt érdemes folytatni azokkal, akik túlélői, áldozatai az ilyenfajta hadjáratoknak. Mi számít ilyen helyzetben áldozathibáztatásnak, bagatellizálásnak, és mi az, amire az áldozat vágyik. Megértésre, elsősorban. Egyelőre semmi ilyesmivel nem találkozok, csak közhelyekkel, olcsó tanácsokkal, amik egyébként nem válnak be. Ezt tudom abból is, hogy magam is érintett vagyok, és abból is, hogy ismerek olyan embereket, akik érintettek. Nem ismerek azonban olyan embereket, akik bármikor elő tudnak állni egy protokollal, hogy mit tehet, hová fordulhat valaki, aki egy ilyen zaklatás áldozata. Nem ismerek útmutatót arra nézve, hogy milyen lépésekkel, milyen viselkedéssel állítható meg jó eséllyel az efféle erőszak. Még csak olyat sem tudok, hogy valaki foglalkozna ennek a témának a kutatásával. Pedig most, hogy az életünk nagy része az interneten zajlik, ideje volna ezt komolyan venni, és megállítani ezeket az embereket, vagy legalább foglalkozni a jelenséggel, adatokat gyűjteni, felmérni, hogy akik meg tudták állítani a zaklatóikat, azok hogyan, aztán ezekből az adatokból következtetéseket levonni, hogy végül éppen úgy, mint ahogy a nőket érő erőszakról készültek már útmutatók, úgy készülhessen a bántalmazásnak erről a fajtájáról is.
Nem lehet mindenki Kálmán Olga, de sokak életét mérgezik az internet suttyói.


Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. Cikkeinkhez itt is tudsz kommentelni, vagy megteheted ezt a Facebook oldalunkon:
https://www.facebook.com/gumiszoba

Itt elmondhatod nekünk amit gondolsz:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s