Kéket vérző nők, avagy nyugodtan menstruálj, csak ne kelljen tudni róla

Mit tanulnak mindeközben a fiúk a menzeszről? Nem sokat, annyit, hogy nem kell aggódni, a csaj nem terhes. Elterjedt az a téves hitrendszer is, hogy nem kell védekezni a vérzés alatt. Fogalmuk sincs a fiúknak a biológiai hátérről, hogy mi is történik menstruáció alatt, mi távozik mivel, mi válik le honnan, de okoskodni valahogy mindegyik tud! Ehhez is értenek! Duhay Timi írása.


Most akkor beszéljünk a hüvelygombáról… inkább a menzeszről. A menstruáció és a férfiak viszonyáról.

Kezdeném a női oldallal. Megszületik a kislány, aztán meg is tanulja a magyar oktatásnak köszönhetően, hogy neki babáznia kell és a fiúk jobbak matekból, ő lényegében kis butuska másodrangú állampolgár, akinek a legfőbb értéke, hogy hogy néz ki, tetszetős-e a szemnek, megfelelően kellemes vizuális effekt, avagy sem. Azon kívül még legyen bájos, kedves, toleráns, mosolygós, gondoskodó. Ezek szívmelengető tulajdonságok egy lányka számára, de dühös, túl okos, igazságkereső, indulatos, nagyszájú ellenben nem lehet. Aztán felfigyel a reklámokban a kéket vérző nőkre, gondolom meg is érdeklődi a felnőttektől, hogy mi történik a képernyőn, amire vagy kap egyenes választ, vagy nem.

Később biológia órán, vagy osztályfőnökin kap némi minimális információt a témában, kizárólag a fiúktól elszeparálva, nehogy az a szerencsétlen férfi palánta is magára szedjen valami valid ismeretet a női testtel kapcsolatban, olyasmit, ami nem köszön vissza a pornóban.

Majd elérkezik a várva várt nap, a nővé érés időpontja, amit a legtöbb kislány izgatottan vár. A család örömködik (már ahol), anyuka elmondja (remélem, nem teszi!), hogy a menstruáció fájdalmas és inkább átok, mint áldás.

Nő nődögél a lányka és csodálkozva tapasztalja, hogy milyen furcsán állnak az ő vérzéséhez a társadalom és a férfiak. (Itt jegyezném meg, hogy az ÁTLAG magyar hímsoviniszta pasiról írok, nem, nem kissbéláról, meg hufnágelpistiről… ha te nem ilyen férfi vagy, illetve a te pasid nem ilyen férfi, akkor lapozz).

Vérezni tabu! A nőgyűlölő vallásokban a nőket el is különítik, nyugodtan költözzön a Holdra a másodrangú állampolgár, hisz ő tisztátalan! Hozzá sem érhet férfi.

Milyen megalázó lehet egy kapcsolatban ezt átélni, főleg, hogy a nők egy része kifejezetten magas libidón ketyeg a mestruációja elején. Aztán ott van a fájdalom. Nagyon sok nőnek fáj! Ez nem hiszti, hanem tényleg fáj.

Mit tanulnak mindeközben a fiúk a menzeszről? Nem sokat. Annyit leginkább, hogy ha van, akkor nem kell aggódni, a csaj nem terhes. Elterjedt az a téves hitrendszer is, hogy nem kell védekezni a vérzés alatt. Fogalmuk sincs a fiúknak a biológiai háttérről, hogy mi is történik menstruáció alatt, mi távozik mivel, mi válik le honnan, de okoskodni valahogy mindegyik tud! Ehhez is értenek! Megmondják, hogy a fájdalom hiszti. Hisz, ha a nő épp nem tündi-bündi, akkor csak kielégületlen lehet, illetve menstruál. Jogos harag, fájdalom, felháborodás, csalódottság nincs, minden a nő nemi szervével köthető össze. Erről simán vicceskednek bárhol, a munkahelyen, utcán, társaságban. Formálhatnak véleményt a témával kapcsolatban, mert ők tudják!

Olvastam olyan cikket, hogy némely országok menstruációs szabadnapot biztosítanának a dolgozóiknak. Érdemes elolvasni a kommenteket az ilyen posztok alatt, férfiak fröcsögnek, hogy hiszti, az nem fáj, megint a nők nyernek, a barátnőmnek sem…

Mire a leányzó beleszokik a menzeszébe, rájön, hogy mennyire tabusítja  a társadalom a témát és mennyire furán reagálnak rá a férfiak.

A 90-es években az volt a gyakorlat, hogy az össze-vissza vérző 13-14 éves tiniknek fogamzásgátlót írtak csak azért, hogy hátha beállítja a ciklusukat. Mi hetente jártunk úszni a sulival, az edző megalázta a hetedikes osztálytársamat, mikor ránézett a felmentésére, hogy ő nem hiszi el, hogy a lány egy hétig vérzik. Középiskola, a művtöri tanárunk kioktatja a lányokat, miközben az egyik osztálytársnőnk majd elájul a fájdalomtól, hogy ez csak menstruációs hiszti, semmivel sem rosszabb, mint a tökön rúgás. Álljunk meg egy pillanatra, miért jön minden seggfej a tökön rúgással? Hogy veszik a bátorságot? Az egy választható dolog, nem? Olyanról nem sűrűn hallok, hogy mész az utcán és csak úgy megküldenek lábbal a golyóid felé. A föld összes egészséges paliját évente tizenkétszer 3-7 napon keresztül tökön rúgják? Ha nem, akkor miért nem fogják be!

Szóval mi lenne, ha a férfiak (ismétlem, akinek nem inge…) egyszerűen csak befognák és leszállnának a témáról? Vagy esetleg ne adj isten kérdeznének? Ha segíteni, együtt érezni, támogatni, érdeklődni, ismeretek szerezni nem akarnak a témában, akkor legalább engedjék csöndben, összeszorított fogakkal kéken vérezni a lányokat, nőket, ha már a társadalom ezt várja tőlünk.


Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. Cikkeinkhez itt is tudsz kommentelni, vagy megteheted ezt a Facebook oldalunkon:
https://www.facebook.com/gumiszoba

Itt elmondhatod nekünk amit gondolsz:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s