Nevenka Fernandez, a nő, aki megtörte a csendet

Nevenka Fernandez története a kilencvenes évek végén zajlik, amikor épp csak elkezd beszivárogni a közbeszédbe a zaklatás, a szexuális zaklatás fogalma. A nők még keresik a szavakat arra, hogy elmondhassák, mi történik velük és amikor szexuális zaklatás, sőt, hatalommal való visszaélés éri őket, nem elég a környezetük, a társadalom támadás (feléjük), még saját bűntudatukkal, önvádjukkal is meg kell birkózniuk. Murinai Angela filmajánlója.


Nevenka Fernandez története a kilencvenes évek végén zajlik, amikor épp csak elkezd beszivárogni a közbeszédbe a zaklatás, a szexuális zaklatás fogalma. A nők még keresik a szavakat arra, hogy elmondhassák, mi történik velük és amikor szexuális zaklatás, sőt, hatalommal való visszaélés éri őket, nem elég a környezetük, a társadalom támadása (feléjük), az állandóan megjelenő áldozathibáztatás (mely kifejezés szintén csak az elmúlt években született meg), még saját bűntudatukkal, önvádjukkal is meg kell birkózniuk. Akkor még- írom ezt most, bár hiába az azóta eltelt húsz év, a #MeToo mozgalom, a filmet nézve gyakran van olyan érzése az embernek, hogy a helyzet azóta alig valamit változott.

********************************


Spanyolországban vagyunk, Ponferrada városában, ahol Ismael Álvarez, a népszerű, de mindenki által közismerten agresszív és nőfaló polgármester szemet vet a csapatába frissen bekerült Nevenka Fernandezre. Fontos megjegyezni, hogy Nevenkát feltehetően a női kvóta miatt, leginkább népszerűségi okokból veszik be a városvezetésbe képviselőnek, és bár kiváló szakember, és szívvel lélekkel viszi a városháza pénzügyeit, feltehető, hogy a kiválasztásánál nem ez az elsődleges szempont, inkább fiatalsága és megjelenése. Ezt említi is a filmben, mennyire zavarja, hogy hiába dolgozik erőn felül, a környezetében (mely döntően férfiakból áll) mégis csakis annyit látnak belőle, csak annyi az érdekes, hogy szép és fiatal. Egy agresszívan macsó közegbe kerül tehát, amit egyszerűen nem tud kezelni, hiszen- mint meséli- egy támogató, szeretetteli családban nőtt fel, ahol mindig megerősítették, és nem készítették fel arra, hogy nőként milyen veszélyeknek van kitéve, illetve, hogy a kinti világban soha nem fog tudni a férfiakkal egyenértékű életet élni. Most is gyorsan kiderül, hogy Álvarez prédaként tekint rá.

Kép: netflix.com

Módszeres, szisztematikus módon kezdi bekeríteni eleinte a barátság leple alatt a lányt, majd a barátságot észrevétlenül irányítja át a kapcsolat lehetőségébe. Bár Nevenkának ekkor már évek óta tartó kapcsolata van, de Álvarez ostroma elbizonytalanítja, szakít a partnerével, és megpróbál kapcsolatba kezdeni a főnökével. Nagyon gyorsan kiderül azonban, hogy ez nem az, mint amire számított, így hát udvariasan szakítani próbál.
Már eddig sem százas a sztori, mert ugye munkahelyen, hatalmi helyzetből NEM kezdeményezhet semmilyen kapcsolatot valaki. Ez még akkor is zaklatásnak minősül, ha a beosztott szívesen megy bele. Nem egyenlők a viszonyok, és ez befolyásolja a döntéseket. Minden normális munkahely tiltja az efféle szálak szövögetését, ami persze nem jelenti azt, hogy minden munkahelyi beosztott biztonságban volna, vagy ne akadna olyan beosztott, aki a főnök szerelméről álmodozik, vagy ne alakulnának időnként mégis jól működő kapcsolatok ilyen helyzetekből.
Húsz éve még erről sem folyt diskurzus. A köztudat jókat röhögcsélt a titkárnőt egyébre is használó főnökökön, az orvosok felé készséges áplónőkön, és a csinos képviselőn, aki BIZTOSAN a polgármester szeretője. Ne vicceljünk, amúgy hogyan is lehetne ott, ahol van.

Nevenka tehát kulturáltan szakítani szeretett volna Ismael Álvarezzel, és könnyen kitalálható, hogy ez gyakorlatilag lehetetlen volt. A férfi megkezdte, illetve egyre agresszívabban folytatta az eddig is fennálló zaklatást. Tönkretette Nevenkát lelkileg, idegileg és testileg is, mígnem a nő az egyetlen járható utat választotta: feljelentette a nagyhatalmú férfit. Feljelentette egy olyan világban, mikor még teljesen ismeretelne volt a szexuális zaklatás fogalma, egy olyan országban, melyet a gyökeréig átitatott (és jelzem, átitat a mai napig is) a legádázabb macsóizmus.

Nevenka Fernández az első spanyol nő, aki pert indított szexuális zaklatás miatt egy férfi ellen, és aki meg is nyerte a pert. Ám hiába kapott jóvátételt a bíróságon, a társadalom, a saját lakóközössége, a szülővárosa ellene fordult, hogy végül el kellett hagynia a hazáját.

Ma Írországban él a férjével és két gyermekével. Húsz év után is felzaklatja a történet, mely így, a könnyei által hitelesen megmutatja, milyen elképesztő pusztítást tud végezni a szexuális zaklatás.

A film rendkívül puritán. Korabeli filmfelvételekkel szakítják meg időnként az egyszerű háttér előtt felvett monológokat. Nevenka szikár és higgadt történetmesélése megrendítővé teszi a filmet, úgyhogy egy ültőben muszáj megnézni a három részt.
Egy nő, aki értünk is küzdött. Egy nő, aki nem akar préda lenni. Egy nő, akinek a történetéből tanulhatunk. Egy nő, aki minden megpróbáltatása ellenére azt üzeni neked: Tégy feljelentést! Nem úszhatják meg. Nem történhet meg másokkal.  

Nevenka, a nő, aki megtörte a csendet magyar felirattal a Netflix csatornán elérhető.


Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. Cikkeinkhez itt is tudsz kommentelni, vagy megteheted ezt a Facebook oldalunkon:
https://www.facebook.com/gumiszoba

Itt elmondhatod nekünk amit gondolsz:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s