Kovács áron szerint fontos beszélni az áldozat felelősségéről

Azt valahol még értem is, ha ő nem érti. Ő férfi, vagyis egészen más paraméterei, élethelyzetei vannak, mint egy nőnek. Soha nem annyira kiszolgáltatott, és talán nem is annyira riasztó neki, ha tizenkét férfi körülveszi, és szexet akar tőle. Empátia meg? Ugyan már. Az sosem jellemző a privilegizáltakra. Murinai Angela írása.

A Partizánon volt minap egy érdekes videó. Javaslom ezt is megnézésre, amint az összes többi filmjüket, illetve arra biztatlak benneteket, hogy ha van lehetőségetek, támogassátok őket, mert páratlan felvilágosító munkát folytatnak.

Szóval történt az, hogy Partizánék készítettek a Nőnapra egy videót, amelyben összeszedtek egy csokorra valót mindazokból a szexista megnyilvánulásokból, melyek az elmúlt évben a nőkkel kapcsolatban elhangzottak. Hát a videó felszántotta az internetet, hogy úgy mondjam, és az egyik érintett, Ráki Tamás, az Újszövetség Gyülekezet pásztora addig ügyeskedett, míg sikerült neki letiltatni. Csak mellékesen jegyezném meg, mennyire szép és az egyházra jellemző magatartás ez, ugyebár. Pont ugyanaz a helyzet ez, mint amit Perintfalvi Rita áldásos munkáját követve is látunk, jelesül, hogy a keresztényi szeretetre mennyire nem az önvizsgálat, a belátás jellemző, mint inkább az egyház áldozatainak, vagy az áldozatok védelmezőjének elhallgattatni óhajtása. Tehát a Partizán videót levette az internet. Egy másik érintett, Kovács Áron korrektebb volt a pásztornál, vagy inkább elbizakodottabb, ő ugyanis kért egy megszólalási lehetőséget megvédendő önmagát.
Mit is mondhatnék. Nagy fába vágta a fejszéjét, mert ha valaki, akkor Gulyás Márton elég komolyan kiképezte már magát az áldozat-respektáló beszédmódban, és nagyon kínosan ügyel is arra, hogy az ő beszélgetéseiben soha ne hangozhasson el olyan mondat, ami esetleg zaklatást, erőszakot vagy nyomasztást bagatellizál.
Vele kívánt Kovács Áron leülni beszélgetni, hogy bebizonyítsa, ő bizony se nem nőgyűlölő, se nem szexista.

Sajnos a beszélgetés hozta az előre elvártakat. Áron újra és újra ráfutott az áldozathibáztatásra, a hölgyezésre, és a nők feladatainak kiosztására. Sőt, felfedezni véltem egy kis rasszizmust is nyomokban, bár mikor Marci (Márton) erre figyelmeztette, akkor azt is igyekezett valami egészen buta módon kimagyarázni.
Itt a videó, meg lehet nézni, sőt, én arra biztatnék képzett és NANE, Patent anyagokon edukálódott asszonyságokat, hogy akár tegyenek is oda néhány keresetlen szót (https://www.facebook.com/partizanpolitika/posts/2944677069193517), mert az én szívem szilánkosra töredezett mindattól, amit a videó alá beírtak az emberek. Szerintük Márton az, aki nem érti, ő tolta túl, és Áron teljesen rendben van. Áron egy aranyos pasi- mondják ezt nők is akár.

Nem először tapasztalom a húsz éve tartó folyamatos gender butításban részesülő magyar közegben, hogy mennyire nagyon kevéssel beérik a nők, és mennyire nagyon szeretnék hinni, hogy csak jól kell viselkedni, csak vigyázni kell, okosnak lenni ahhoz, hogy őket ne érje inzultus. Talán ez a hit (remény) vezérli őket, hogy könnyedén hibássá tegyék a lányt, akit anno Kabát Péter tizenkét társával használt egy buliban, élve az erőfölényükkel, a lány megfelelni akarásával, és az érzelmi kiszolgáltatottságával. Vajon, akik úgy vélik, hogy a lány hibázott, oka mindannak, ami vele történt, azok mit mondanának, ha ugyanez megtörténne az ő lányukkal is? Nos, amint azt a műsorban leesett arccal hallhatjuk Kovács Áron jól megmondaná a lányának, hogy ilyen helyzetbe nem szabad semmiképpen belemenni. Mármint ha tudna róla, hogy előállt ilyen helyzet, akkor megmondaná. Csak szólok, hogy az ilyen kioktató, bajban hegyi beszédet hirdető szülők azok, akik általában pont nem tudják, mi történik a lányukkal. Egy szülőnek, aki okoskodik és kioktat, mikor amúgy is borzalmas a helyzet, annak nemigen beszéli el a kamasz gyereke, hogy mi a pálya.

Azt valahol még értem is, ha Kovács Áron nem érti. Ő férfi, vagyis egészen más paraméterei, élethelyzetei vannak, mint egy nőnek. Soha nem annyira kiszolgáltatott, és talán nem is annyira riasztó neki, ha tizenkét férfi körülveszi, és szexet akar tőle. Empátia meg… Ugyan már! Az ritkán jellemző a privilegizáltakra.

Összegezve mindazt, amit láttam, és amilyen reakciók jöttek rá, azt kell, mondjam, hogy van még mit tenni a jobb világért. Amíg a nők ennyire kevéssel beérik, mint amit egy Kovács Áron az asztalra letenni tud, sőt, amíg minden nőgyűlölőnek van barátnője és felesége, addig marad is minden így, ahogy van. Marad a nő dolga, hogy megtartsa a férfit, hogy szépen öregedjék meg, ne úgy, mint egy kaszvadt uborka, aki Afrikában buszra ül és baj éri, hát az is vessen magára, és a lány, akit érzelmi nyomasztással, erőfölénnyel, rábeszéléssel kényszerítenek gang bangre, hát az meg minek ment oda?Ha tetszett a cikk, kérjük, hogy oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. Cikkeinkhez itt is tudsz kommentelni, vagy megteheted ezt a Facebook oldalunkon:
https://www.facebook.com/gumiszoba

One comment

Itt elmondhatod nekünk amit gondolsz:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s