Mócsai Orsolya- Nagyon sok nő fél, rettenetesen fél

Mócsai Orsolyát még a gimnáziumból ismerem. Osztálytársak voltunk, ám közel csak negyedikben kerültünk egymáshoz, mikor én is bekerültem a kollégiumba. Itt a közös szobában gyorsan egymásra találtunk, és a budiban cigizős estéken sikerült összebarátkoznunk. Később elvesztettük egymást, de pár éve újra felvettük a kapcsolatot, így nyomon követhettem, ahogy felépített egy jól működő üzletet.

Honnan jött az ötlet, mi vezetett arra, hogy elkezdj egy saját vállalkozást építeni?

Jó régen kezdődött, hogy az a bizonyos kis hangya bemászott a fejembe. De leginkább akkor, mikor megszülettek a gyerekek. Emlékszem először még „unaloműző” indíttatásból kezdtem a filmfordítással. Nem voltam az a kismama, aki lesi várja, mikor mosogathat el egy újabb tányért, vagy varrhat meg egy újabb csoda plüss valamit. Dorka lányom rengeteget aludt! Én közben olvastam, filmet néztem, kitakarítottam aludtam és egy idő után unatkoztam. Na, mondom nagy okosan: vállalkozzunk! Baráti indíttatásra jött a film fordítás. Egy személyes ügy, annyi pénzt keresek, amennyit fordítok.
A következő vállalkozói ötlet pont ebből indult: már nem unatkoztam, mert vissza is kellett mennem a nagy multihoz gürizni, de onnan aztán nagyon ki akartam szabadulni. Egy olyan vállalkozási formát választottam, ami kellő önállóságot ad és munka mellett is elindítható.

Hol tartasz most?

Dicsekvés nélkül mondhatom, hogy elég jól haladok! Persze mindig elégedetlen vagyok. Szépen kúszik fel a jutalékgörbe, a család is megvan, a saját időbeosztás is.
Az egyik legdinamikusabban fejlődő magyar csapatot vezetem, nemzetközi a vállalkozásom. Szerintem ezek nagy eredmények.

Közben felnőttek a gyerekeid, de akkoriban, mikor kezdted az üzlet építését, még igen kicsik voltak. Hogyan sikerült megoldanod, hogy az üzlettel foglalkozhass?

Maga a vállalkozásom formája tette ezt lehetővé. Hiszen be tudtam osztani, hogy mikor foglalkozom az üzlettel és mikor van „papás mamás” játék. Rengeteg segítséget kapok itthon! 2-3 havonta hétvégén is képzésekre járok. Ilyenkor a párom veszi át itthon az irányítást. Óriás mákom van vele! Külön kalandjuk van ilyenkor: a lányokkal megtervezi az ebédet, elmennek bevásárolni, követik a receptet, persze szó szerint. Megnézik azokat, a filmeket, amiket velem nem lehet. Szóval megvan a hátország. Az üzletem elején apukám is sokat segített. Ő egy főző mester volt, gyakran átvette az ebédfőzést, a babakocsi tologatást, ha éppen összecsaptak a hullámok.

A partnered mennyiben támogat, illetve mennyiben közös ez az út?

Minden, de tényleg minden támogatást megkapok! Az út abszolút közös. Közösek a célok. Neki egy asztalosipari cége van, tehát a hagyományos vállalkozói létet éli. Kölcsönösen segítjük egymást, hiszen a közös a „pénztárca”! Én megfogalmazom a leveleit, ő segít stratégiákat kitalálni.

Hogyan látod, a „hagyományos” családi szereposztások mellett lehetséges- e, hogy valaki egy ilyen vállalkozást felépítsen?

Lehetséges, DE … sajnos van egy DE! Ha egy férj, partner féltékeny az üzletre, úgymond „nem engedi” a párját bekapcsolódni bármilyen üzletbe, ott el kell gondolkodni, szerintem a kapcsolat minőségén. Nagyon sok nővel dolgozunk együtt, és bizony gyakran kapom azt a választ egy-egy üzleti beszélgetés végén, hogy „hát az uram nem engedi”. Először én ezt nem is értettem! Nálunk ez úgy működött, hogy KETTEN néztünk utána mibe akarok belefogni, KETTEN beszéltük meg és KETTEN döntöttünk. Engedélyt kérni?!Hát nem az apám.

Nagyon sok nővel kapcsolatban vagy. Szerinted mi a legnagyobb akadálya annak, hogy egy nő saját egzisztenciát tudjon magának kialakítani?

Úgy látom, hogy nagyon sok nő fél, rettenetesen fél! Nem a fizikai bántalmazástól, hanem inkább a „mit fognak szólni”-tól, az önálló gondolkodástól. Főleg néhány év GYES, bezárkózás után iszonyú nehéz kimozdítani őket. Van olyan üzleti partnerem, aki perfektül beszél németül, angolul, spanyolul. Okos, intelligens, a világ a lábai előtt heverhetne … de egy csepp önbizalma sincs! Elvált, nincs új kapcsolat … nyilván ez is egy kudarcként szerepel az életében. Fontos lenne, szerintem, egy férj/pár visszaigazolása! A férjem érdeklődik az eredményeim iránt, nem kíváncsi a részletekre, de meg-megkérdezi hány pontom van hol tartok. És ha úgy sikerül egy hónap kapok egy „Ügyes voltál Pocok” dicséretet. Kis dolog, de számít. Aki ezt nem kapja meg, nemcsak üzleti téren, máshol sem a párjától, vagy még ráadásul akár az ellenkezőjét kapja … nos, ott nagyon erős jellemnek kell lenni, hogy felszínen maradjon a nő.

Hogyan tervezed a jövőt? Mi felé szeretnél haladni?

Hú, rengeteg tervem van. Szeretnék minél több nőnek segíteni kimoccanni a „fazék mögül”. Átadni a szakmai tudásomat, nézni, ahogyan fejlődnek! Pár éve dolgozom együtt egy mindössze 160cm két gyerekes családanyával. Egy turbó gombóc a lány, úgy halad a céljai felé mint senki más. Tele van energiával, betölti a teret, ha valahova belép. Pár éve két mondatot alig tudott értelmesen összeszedni, ma már előadásokat tart, nagyon sikeres. Fejlődik, tanul és ebben nekem is benne van a kezem. Ez a legjobb érzés.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

(Ha tetszett a bejegyzés, használd a megosztó gombokat és iratkozz fel a követők közé, így emilben kaphatsz értesítést, mikor új írás jelenik meg.
Érdekes történeteket találsz a Facebookon is: Gumiszoba)

Itt elmondhatod nekünk amit gondolsz: