Broadchurch – nemi erőszak. Filmajánló

Nem lehet elégszer szájba rágni, hogy nincs az a mentő körülmény, amiért egy nőt bántalmazni lehet! Duhay Timi ajánlója.


Egészen véletlenül botlottam a Broadchurch sorozatba, David Tennant miatt kezdtem el nézni, és ott ragadtam, a harmadik évadban pedig olyan csodát láttam, amiről be kell számolnom!
A Broadchurch egy 2013-2017-ig futó angol krimi sorozat, ami egy angol tengerparti kisvárosban játszódik és egy gyerek-gyilkosság felderítésével kezdődik. A történet csavaros, a karakterek összetettek, valódi hús-vér emberek fájdalmakkal, könnyű azonosulni velük, sehol a rózsaszín máz, csak a széthulló családok és traumáik. A színészek nem a hollywoodi elvárás szerint botoxolt csinibabák, hanem igazi emberek, ráncokkal, tokával, szarkalábakkal, pocakkal, az öregedés őszinte valóságában. A Broadchurch két főszereplője a mindig zseniális David Tennant és a zsigerien nyers alakítást nyújtó Olivia Colman nyomoznak mind a három évadban. Jodie Whittaker is tökéletes választás!

A női karakterek a legerősebbek mind a három évadban, ők viszik előre a sorozatot, ők kapnak több játékidőt is. A megoldások csavarosak. Olyan érzékeny téma is szerepet kap, mint két hetvenes nő késői egymásra találása és egy tabu döntögető csók is megjelenik.

Végül elérkezünk a harmadik évadig, amelyben egy nemi erőszakot dolgoznak fel meglepő érzékenységgel. Minden mondat a helyén van és edukál!
Az erőszak áldozata egy 48 éves, teljesen hétköznapi nő, hiszen tudjuk, hogy általában nem 16 éves victoria secret fehérnemű modelleket erőszakolnak meg, hanem az utca nőit, magasakat, alacsonyakat, öregeket, fiatalokat, gyerekeket, narancsbőrösöket, túlsúlyosakat… A helyszínre érkező nyomozóink nem sürgetik, nem nyomasztják, nem vallatják az áldozatot, hanem a legnagyobb értő figyelemmel és empátiával fordulnak felé időt adva a trauma feldolgozásához. A rendszer úgy működik, hogy a szociális munkás 24 órán belül felveszi a kapcsolatot az áldozattal, nem hagyják egyedül, segítséget kap. A Broadchurch már-már didaktikusan végigveszi az összes nemi erőszak-sztereotípiát és egyenként cáfolják meg őket különböző szereplőkön keresztül. Olyan párbeszédek hangzanak el, kihallgatás közben, hogy „Trish-t nem erőszakolhatták meg, ő nem olyan nő!” mire a nyomozónő visszakérdez, hogy „Miért milyen nő az, akit megerőszakolnak?” Válaszokat kapunk, hogy miért később jelenti valaki az erőszakot, megtudjuk, hogy miért nem szeretnének az áldozatok feljelentést tenni a rendőrségen, hangsúlyt kap, hogy teljesen mindegy, hogy milyen ruhát viselt a nő, mennyit ivott és hány szexuális partnere van általában, semmivel sem lehet a szexuális abúzust vagy a kéretlen érintést kiprovokálni. Aktuális, mindig aktuális a téma. Magyarországon főleg, ahol dívik az áldozathibáztatás, ahol Renner Erikától is megkérdezik, hogy mégis mit művelt azzal a férfivel, aki leöntötte lúggal. Nem lehet elégszer szájba rágni, hogy nincs az a mentő körülmény, amiért egy nőt bántalmazni lehet! Megjelenik a történetben a hard porno és a nemi erőszak összefüggése is, illetve a hard pornó hatása a tinik bontakozó szexualitására. Fontos mondatok hangzanak el a kulcsszereplők szájából, az az alaptétel is helyet kap, hogy a nemi erőszak sosem a szexről, hanem a hatalomról szól! Az egész harmadik évad tökéletes példa arra, hogyan kellene a társadalomnak a nemi erőszakról kommunikálni, hogy kaphatnának valós és hathatós segítséget az áldozatok.

A film magyar felirattal a videa.hu oldalon megtekinthető.