Megvédett egy lányt, megtámadták. Polgárháborús hangulat Magyarországon

Rékasi Zsigmond ismételten letett valamit az asztalra. Tegnap jelent meg a cikk, miszerint megvédett egy lányt, akit az utcán bántalmaztak, és hát hogy is máshogy történt volna, mint, hogy végül neki is menekülnie kellett. A támadók bandában ütöttek egy lányt, majd mikor RZS odaállt, hogy megakadályozza ezt, akkor a haragjuk őellene fordult. Végül egy buszra menekült fel a partnerével, ahol kivételes módon segítséget kapott egy másik férfitól és a sofőrtől.
 
Nem először állt ki a jóért ez a fiú, és nem először kapott akkora pofont, hogy a fal adta a másikat. Még nem elfeledhető időtávolságban jelent meg a politikai térben és beszélt a korosztályához, ám olyan mocskos lejárató kampány indult ellene, hogy végül otthagyta az egészet. Most az embersége horkant fel, és tette azt, amit mindig szóvá teszünk, hogy miért nem tesz senki. Kiállt egy bántalmazott nő mellett, megvédte a lányt az utcán, majd fejvesztve menekült. Hozzáteszem: biztosan megölték volna, ha elkapják. Falkában, felbőszülten, otrombán addig ütötték és rugdalták volna, amíg mozog.

És innentől ez egy kényes téma lesz. Valami, amiről kultúrember nem beszél, méghozzá azért nem, mert a magyar nácik olyan hangnemben beszélnek róla, ami elfogadhatatlan.

Soha a gyerekkoromban (40 éve) nem volt ilyen, hogy a cigányok random támadjanak meg embereket bárhol az utcán. Hogy Pesten vagy nem Pesten, teljesen lényegtelen. Az én gyerekeim Kecskeméten és környékén féltek éveken át attól, hogy bekövetik, zaklatják, bántalmazzák őket majd, mert csak. És úgy is volt. Nyilván a tapasztalat tette a fiaimat azzá, amivé lettek, ahogyan éreztek akkor egy népcsoport iránt, akikkel csak negatív élményeket éltek meg.
Más nem lehet, mivel otthon sosem hallották a megerősítést ez irányban, sőt, hát alap volt a tolarencia, az elfogadás hangoztatása. Nincs bajuk itt se most se arabokkal, se törökökkel, se melegekkel, se transzokkal, sőt, még a kitelepült cigány család fiával is kijön a gyerekem. Mert vannak itt is bőven romák. Dolgoznak, élnek, iskolába járnak. Kijöttek a nyomor és a megbélyegzés elől, és találtak itt egy társadalmat, ahol nemhogy a szemükbe nem vágják, hogy cigányok, de javarészt észre sem veszik, hogy ők azok. Hogyan venné észre bárki is? Szépen laknak, dolgoznak, szép a ruhájuk, nem kell lopniuk, hogy enni tudjanak, és nem feszíti őket nulla huszonnégyben a gyűlölet, a düh és a félelem, amit leginkább a mindenhonnan rájuk boruló megvetés hív életre. Mármint Magyarországon.  Itt ők is a társadalom részei, és eszerint élnek.

 
Szóval nem volt ilyen a gyerekkoromban. Nem féltünk ezektől az emberektől, és nem is akartak minket megölni vagy bántani. Jó erre emlékezni akkor, mikor mára már a magyar társadalom ilyen véglegesen szétszakadt nem egy, hanem ezernyi vonal mentén. Ezek közül csupán az egyik a cigány- nem cigány tengely, ám az lassan tényleg a polgárháborúba fogja sodorni az országot. A nácik szabadon masíroznak az utcán, éjjel-nappal megy a cigányozás, a gyűlölködés. Ne is beszéljünk a kormány gyöngyöspatai őrjöngéséről, ami szintén csak a feszültséget hivatott szítani, és a társadalom figyelmét akarja elterelni a kormány disznóságairól. Nincsenek menekültek, hát gyűlölni kell a népnek valakiket, hogy addig se érdekelje, ahogy a szemét kilopják. Nem a cigányok okozzák az inflációt, a drágulást és az elszegényedést, ezt azért ne felejtsük el.
Ők is dühösek, és félnek, és szegények, és éhesek. Ez az alap. Mára buták és tanulatlanok is, ahogyan egyébként a „magyarok” is egyre butábbak és tanulatlanabbak, hiszen ez a cél, hogy minden új generáció egyre butább, manipulálhatóbb és sötétebb legyen. Aki viszont buta, az gyakran agresszívabb is. A buta és dühös- hát ez meg a legrosszabb. A nyomor nyomorulttá és aljassá tesz. Ez van, emberek. El kell felejteni a kedves, jólelkű szegényeket, a Móra Ferenc meséket. Ez bullshit.
A nyomor nyomorulttá és dühössé tesz.
Nem tudom, mit lehet ezzel kezdeni. Mindenki, akinek maradt még valami intelligencia a fejében, az rohadtul piszi akar lenni. Közíróként azt mondani, hogy egyre félelmetesebb erők mozognak a szegények (és mondjuk ki) a cigányok között, megbocsáthatatlan. Eközben tudjuk, látjuk, hogy ez van. Kölcsönösen félünk és gyűlöljük egymást, nem bízunk egymásban. Ennek pedig beláthatatlan következményei lesznek.

Egyet viszont mindig szem előtt kell tartani, mikor ítélkezünk. Ez az utolsó 20, de leginkább 30 évben alakult ki. Oka van tehát. Nem genetika, nem ab ovo a cigányok ilyenek, hanem az, ami körülvesz minket, az tette őket- nem őket, hanem a helyzetet ilyenné (amint a “magyart” is a körülmények és a gyűlöletbeszéd tette mára azzá az agresszív, gyűlölködő néppé, amivé lett). Előtte a magyar társadalomban teljesen jól tudott együtt élni cigány és magyar. Ahol én élek, teljesen jól tud együtt élni cigány és nem cigány. Angliából jelzi olvasó (aki nem mellesleg a diszkrimináció miatt hagyta el az országot), hogy mióta kint vannak, semmiféle agresszió nem éri a gyerekét, aki Magyarországon rengeteg bántást kapott a kis nácipalántáktól.

Ez nekem azt mondja, hogy a–jelenleg még-többségi társadalom is sáros a fennálló helyzetben bőven, ám mostanra addig fajultak a dolgok, hogy a másik oldalról is beszélni kell. Nem abban a hangnemben, ahogy a fasiszták teszik, hanem inkább az együttműködést keresve. Mindkét oldalon. Csakhogy nem látok erre még csak próbálkozásokat sem. Sem Bogdán Lászlót, sem L. Ritók Nórát nem kérik fel szakértőnek, nem dolgoznak azon a hatalomban, hogy ne fordulhasson elő több  gyöngyöspata. A kormánynak kellene azért tenni, hogy az integráció az iskolákban valódi integráció legyen, olyan, amiben mondjuk lehet tanítani az osztályokban, és nem csupán különböző problémákkal küzdő gyerekek melegedőjeként funkcionáljon. Ja, hogy ehhez kellenének pedagógusok, akik nem Németországban takarítanak. Munka kellene romáknak és nem romáknak, oktatás, emberhez méltó élet. Az ellopott pénz fele se kellett volna ahhoz, hogy Magyarországból egy virágzó jóléti társadalom legyen, hogy eltűnjenek a városok széléről a putrik, hogy szakképzett, friss és intelligens tanárok tanítsák a gyerekeket megfelelő létszámban a megfelelő tananyagra. Tananyagra, amelynek nem része a gyűlölet szítása és a társadalom széttördelése, de része a tolarencia, mint kompetencia tanítása. Lett volna idő és pénz bőven. Talán lehetne még valamit csinálni, és akkor talán a következő 20 évben szép lassan visszaállna az az innen egészen ideálisnak mondható állapot, ami 30 évvel ezelőtt jellemezte a cigányok-nem cigányok egymás mellett élését.

Esélyt nem látok erre. Mondanám, hogy egyik oldalon se, de azért nem mondom, mert hiszek abban, hogy mindig az erősebbnek, a nagyobb hatalommal bírónak nagyobb a felelőssége. Nekünk nagyobb a felelősségünk. Akár az egyes embernek, az egyes tanítónak, az egyes irodaszolgának.
A kormánynak.

Ezt mondom. Közben meg, ha jön szembe egy falka nagyhangú roma, átmegyek a túloldalra.

Mondjuk én akkor is, ha fehér pasik jönnek.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

(Ha tetszett a bejegyzés, használd a megosztó gombokat és iratkozz fel a követők közé, így emilben kaphatsz értesítést, mikor új írás jelenik meg.
Érdekes történeteket találsz a Facebookon is: Gumiszoba)

Itt elmondhatod nekünk amit gondolsz:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s