Melegnek lenni, avagy lehetsz- e más

68670981_443143462943650_2143971197975527424_n
Vidék, Észak- Németország.
Mezőgazdászok, katolikusok, hagyománytisztelők. Ez meg itt egy gumireklám, és eskü, majdnem kiesett a szemem reggel, mikor felfedeztem. Nem akartam elhinni elsőre, hogy a képen TÉNYLEG két fiút látok.

Tudtommal nincsen itt felzúdulás most, nem nyilatkoznak elmebeteg politikusok arról, hogy akkor ők innentől nem használnak condomot, mert azt két, egymást szerető fiú reklámozza. Igen, jól láttad, nem buzit írtam, meg büdös buzit, hanem két egymást szerető fiút.

Ahogy elnéztem ezt a plakátot reggel, aztán délután is, és ahogy még várhatóan nézni fogom egy ideig, hisz nap nap után ott járok el előtte, rájöttem arra, amit tudtam is az agyammal mindig: Hogy milyen elképesztő nevelő hatása van az ilyen plakátoknak akár negatív, akár pozitív értelemben. Ahogy ránézek újra és újra, érzem, ahogy egyre természetesebbé válik az, hogy láthatok két (egymást szerető- vagy éppen csak flörtölő) fiút ilyen intim helyzetben. Elképzelem, ahogy más emberek is látják, fiatalok is látják, és lassan, csendesen bekúszik a tudatukba, hogy az egyneműek kapcsolata épp úgy része az emberi szexualitásnak, amint a heteróké. Így tűnhet el rövid idő alatt az előítélet, a buzizás, és válhat élhetővé a világ azoknak, akik nem heterók.

Így, ezzel az agyba furakodó módszerrel ette be magát a magyar agyba a brüsszelezés, sorosozás és egyéb gyűlölet kampányok. Mert amit látsz, az előbb-utóbb beléd ivódik.

Ja, hát most Magyarország jó nagy része a szívéhez kap és felhörög, hogy mivé is lesz a világ, elkorcsosul és elfajul, ha már nem kell bujdokolni, és plakáton hirdetik magukat “ezek”. És fuj. Pedig ez a plakát is finom, és elegáns, amint pár napja a Magyarországon megjelenő Coca-Cola reklám is az volt. De míg nőt lehet félmeztelenül, kihívóan is kitenni, addig két fiú között nehogy már akár utalás szintjén is megjelenjen a szexualitás.
Fura módon javarészt férfiak hörögnek nyilván. Mindig ők hörögnek nagyobb számban és hangosabban. Homofób férfiak, akik valami érthetetlen okból utálkoznak és rettegnek a homoszexuálisoktól. Talán félnek attól, hogy a meleg férfiak úgy bánnak majd velük, ahogyan ők a nőkkel, illetve gyakran azt érzem, hogy ez a nagy tiltakozás inkább a vonzalmat hivatott elleplezni.
Mert szerintem sokkal többük vonzódik a saját neméhez, mint amennyien be merik vallani. Ahogy elnézem a férfiakat, javarészt nem is értem, miért nem egymással kötnek házasságot, hiszen százszor többre becsülik a más férfiakat, mint a nőket. A legtöbb pasi nem velünk, nőkkel beszéli meg a dolgait, nem velünk megy sörözni, nem velünk rezeg egy hullámhosszon. A rendezvényeken, családi banzájokon a pasik elkülönülve dumálgatnak, eszükben sincs az asszonyokkal vegyülni. A nők szexre kellenek, meg háztartást vezetni.
Javarészt. Nyilván vannak kivételek, vannak kivételesen jó férfi-nő kapcsolatok, de legtöbbször azt látom, hogy a pasik minden olyat, amit egy jó párkapcsolatban kellene megélniük, azt a haverjaikkal élik meg. Mindeközben a férfi- női kommunikáció halódik. Még azok sem tudnak igazán szót érteni, akik szeretik egymást. Meggyőződésem, hogy a gender tehet erről a távolságról, ami a két nem között tátong. A fiúkat és a lányokat kezdettől fogva elkülönítve nevelik. Onnantól, hogy a fiúknak autót, a lányoknak babát nyomnak a kezébe, már megtörik a közös érdeklődés kialakulásának lehetősége. Más szabályok vonatkoznak a fiúkra és mások a lányokra. Különbözők az elvárások feléjük. Mire felnőnek, megtanulják a nemek sztereotíp jellemzőit. Aztán kamaszként egyszer csak töretlen összehangba kellene kerülniük úgy, hogy egész addigi életükben a társadalom inkább elválasztotta őket ahelyett, hogy hagyta volna barátkozni, közös elfoglaltságokban ismerkedni.
Csodálkozunk, hogy nehezen tudnak együttműködni?

Őszintén szólva én magam gyakran gondoltam már arra, mikor láttam a fiaim párkapcsolati nyűglődéseit, és mellette azt, hogy milyen összhangban tudnak lenni a fiú barátaikkal, hogy tán jobb is volna, ha homók volnának. Mennyivel könnyebben és kevesebb sérüléssel  és értetlenkedéssel élhetnék meg a szerelmet. És persze az is gyakran eszembe jutott, hogy milyen kár, hogy én is hetero vagyok, mert esküszöm, életemben soha annyi értést nem találtam férfinél, mint egynehány barátnőmnél. Soha olyan klassz beszélgetések, „félszavakból is”- összhangok nem voltak egy kapcsolatomban sem, mint a barátnőkkel.
De, nyilván a szexuális orientáltság adott, és amit fentebb leírtam, bizonyítja, hogy sem a heteróság, sem a homóság nem tanítható. Nem lesz attól több meleg a világban, hogy békén hagyjuk és elfogadjuk a melegeket. Az is nyilvánvaló, hogy aki pedig az, azt sem lehet átnevelni heteróvá. Bármennyire jól kijönnék én a barátnőmmel, sajnos elképzelhetetlen számomra, hogy szexeljünk. Bármennyire jól kijönnek a fiaim a barátaikkal, párkapcsolatként- a szexualitásuk miatt- nem gondolnak rájuk. Marad nekik a kínlódás a lányokkal.
A   homoszexualitás azóta lett tabu, és gyűlöletes, mióta a katolikus egyház kitalálta, hogy az egyneműek kapcsolata bűnös. Nagy Sándor korában a férfi-férfi szerelmet egyenesen nemesebbnek gondolták, mint a férfi-női kapcsolatot. Nyilván, hisz a nőket állatként értelmezték.

cocacola-hirdetés-1-1000x600-1

Szóval olyan vicces és egyben riasztó is a pasiktól (amúgy a nőktől is, csak ők annyira kevesen vannak, hogy szót sem érdemelnek) ez a gyerekes riadozás, utálkozás, gyűlölködés saját nemük iránt. Mert lehet egy pasi gyerekgyilkos, erőszaktevő, betörő, bármi, az még soha nem akkora bűn, mintha homoszexuális.

Jó azt észben tartani, mikor ilyesmit látunk, hogy mindenféle rasszizmus, vallási és szexuális fóbia mindig valamilyen mértékű korlátoltságra és ostobaságra utal. Mindegy, hány egyetemet végzett valaki, ha képtelen a tolarenciára, vagy faji-nemi-vallási alapon gyűlöl, megvet, hátrányba taszít másokat, az legyen bármilyen művelt, mégiscsak egy ostoba, korlátolt egyén. Boldog István meg szinte röhejes is, amint az egész PS bagázs, és mindenki, aki ezen rugózik, ettől félti az emberi fajt.

Szóval itt, minálunk most ez van.

Nézem ezt a plakátot, mármint a condom reklámot, és jó érzés tölt el. Ahol ez így megfér, kimehet, nincs összefirkálva, nincs őrjöngés miatta, nem hörög a kormány, nem mossa senki kezeit, ott az ember biztonságban lehet afelől, hogy talán egy elfogadó közösségben van. Ha a srácokat nem piszkálják, akkor tán engem sem fognak, ha pl kövér vagyok, öreg vagyok, arab vagyok, cigány vagyok, muzulmán vagyok… meleg vagyok.
Ezt mondja ez a plakát. És ezt mondta volna Magyarországon is a kólás plakát.
Lehetsz más. Nem csupán szexuálisan, hanem a lelkedben, az érzéseidben, a hitedben, a testalkatodban, a stílusodban… LEHETSZ MÁS. Lehetsz önmagad, és mi elfogadunk, befogadunk, nem bántunk, tisztelünk.

Hajrá Coca-Cola.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kérlek, aláírásoddal erősítsd meg a Női Passzív Ellenállást, ha egyetértesz azzal, hogy a nőknek saját, és gyerekeik biztonsága érdekében ellenállásba kell kezdeni.

(A PETÍCIÓT A LINKRE KATTINTVA ÉRHETED EL)

(Ha tetszett a bejegyzés, használd a megosztó gombokat és iratkozz fel a követők közé, így emilben kaphatsz értesítést, mikor új írás jelenik meg.
Érdekes történeteket találsz a Facebookon is: Gumiszoba)

6 hozzászólás

 • tamadomokus

  Szia! Ezt tényleg nagyon érdekes látni, hogy ország-ország között, még ha egymás mellett is vannak, mekkora civilizációs szintkülönbségek lehetnek! Ezt először úgy vettem észre, hogy biciklitúrán átgurultunk az osztrák-magyar határon, és olyan jó útminőség volt, amilyet azelőtt Magyarországon soha életemben nem tapasztaltam! Öröm rajtad keresztül is értesülni, hogy van remény, csak jó helyre kell keveredni.

  • Ez tök érdekes, amit az útról írsz. Mi áprilisban voltunk Mo-n legutoljára. és ahogy a határt átléptük, 30 méter múlva már kátyúztunk. Nem figyeltem, mert elszoktam ettől a fajta veszélytől. IS. Ahogy a zaklatástól, a tolakodó politikai plakátoktól, a fogatlan és szomorú emberektől. Végtelen lehangoló volt az a két hét.

   • tamadomokus

    Igen, Ausztriában azt éreztem én is pár másodperc után, hogy van anyag az aszfaltban. Álom volt rajta gurulni, olyan út, amire az országúti bicaj való. Hihetetlen, hogy mennyi pénzt kilopnak az ország zsebéből. Szoktam azon gondolkodni, mennyivel előrébb vannak karrier és életminőség szempontjából azok a kortársaim, akiket támogatnak a szüleik anyagilag és érzelmileg is. Magyarország a fejlettebb országokhoz képest így elhanyagoló, bántalmazó szülők gyermeke. Ismerek egy lányt, aki vak, és mégis öneltartó, a szülei elveszik tőle az ápolási díjat. Szegény lány média szakos, próbál munkát találni, hogy megéljen, és nem áll a sarkára, hogy megkapja a pénzt, ami neki jár, mert fél, hogy az anyja öngyi lesz. Magyarország is Stockholm-szindrómás, akin élősködnek a szülei. Én is nagyon fontolgatom a külföldre menést. Láttam a te példádból, hogy sosem késő, és még csak 28 éves vagyok. Csak kell az a löket, hogy megelégeljem.

 • “Nem lesz attól több meleg a világban, hogy békén hagyjuk és elfogadjuk a melegeket.”
  KÖSZÖNÖM!!! Ezt az egy mondatot senki de senki nem érti Mo-on!
  Svájcban élek, itt senkinek semmi baja azzal, ha vki meleg. Nekem se volt soha, és erre nem a plakátok miatt jöttem rá. Kb 12 évvel ezelőtt (amikor még nem voltak ilyen plakátok) láttam egy gyönyörű pasit Zürichben. Mint egy Armani modell: helyes izmos pasi öltönyben, plusz mosolygott is meseszépen. Na mondom, ezt a félistent meg honnan pottyantották ide? Sétálgat itt boldogan közöttünk, földi halandók között… Amint ezt kigondoltam, odahajolt a (szintén gyönyörű) pasijához, és megcsókolta. Olyan szépek voltak, azonnal elmosolyodtam én is. Repesett a szívem. Duplán!
  1 – mert egyszerűen boldogok voltak, határtalanul, nem bujdokolva.
  2 – mert jó volt megtudni magamról (otthon ugye ilyet addig nem láttam, valszeg nem is fogok), hogy jó ember vagyok. A reakcióm ugyanis azt mutatta meg nekem, hogy fontosabb számomra ennek a 2 embernek a boldogsága, mint a nemi hovatartozása.
  És visszatérve a “nem lesz többre”. Azóta is csak kb. 3x láttam ilyet Svájcban. Sok meleg ismerősöm van, de egyikről sem mondanád meg, hogy az. Nem hivalkodnak, nem öltöznek vagy viselkednek másképp, és miért? Mert NEM KEZELIK őket másképp. Csak egy rossz szándékú és/vagy tudatlan embernek van azzal baja, ha valaki melegen boldog!!

 • Csak most olvastam a bejegyzést, de Svédországban kísértetiesen hasonló élményem volt nyáron – epp ott voltam, mikor itthon a kólás plakát miatt háborogtak. Az egész város tele volt a Nordic Hotel reklámjával (Gyere, ahogy vagy!) – elég sokat elmond a magyar társadalomról, h én is úgy éreztem, ezt le kell fotózni: https://m.imgur.com/gallery/3HSPfLR

Itt elmondhatod nekünk amit gondolsz:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s