Gyerektelenség és a nemek közti egyenlőség

Teljes képernyő rögzítése 2019. 08. 03. 151919-001

 

Augusztus 1-je a Nemzetközi Gyerekmentes nap. Bizony, ha még valaki nem tudná, akkor van ilyen is. Nyilván Magyarországon nem csináltak ennek túl nagy palávert (magam is a gyerekmentesek oldaláról értesültem a hírről), pedig bizony a klímaváltozás és a túlnépesedés árnyékában kell a gyerektelenségről, a tudatos gyerekNEMvállalásról beszélni.

Jorgen Randers klímaprofesszor egyenesen azt nyilatkozta a minap, hogy szerinte lassan azokat a nőket kellene jutalmazni, akik nem terhelik tovább a bolygót utódok létrehozásával.
No, és ez az a pont, ahol a klímaválság összefonódhat a nők elnyomásA elleni küzdelmével.
Pontosan tudjuk, hogy a nemek közötti egyenlőtlenségnek az origója a nők szaporodási és utódgondozási kényszere. Kényszere, hiszen az 1960-as évekig, amíg a fogamzásgátlást nem tablettásították és tették ezzel szinte 100%-osan irányíthatóvá addig a nőknek alig volt befolyása arra, hogy szülnek- e. Akit megdugtak, az szült. Ha meg már szült, akkor jó esetben gondozta is az utódait. Míg a nők ezzel voltak elfoglalva évezredeken keresztül (hogy terhesek voltak, szültek és gondoztak), addig a férfiak szépen megkaparintották az irányítást, a hatalmat és a pénzt. Nem, nem azért , mert genetikailag (???) alkalmasabbak, okosabbak, ügyesebbek, hiszen csak körül kell nézni egy átlagos magyar férfiközösségben, sőt, rögvest a csúcsragadozók közt a kormányban, és nyilvánvalóan látszik, hogy arányaiban éppen annyi ostoba, korlátolt, tehetségtelen lúzer van a férfiak közt, mint amennyi a nők közt. Ha nem több. (Tudjuk, a kényelem és a hatalom eltompít, lustává tesz, és erkölcsileg eltorzít)
Annyi pusztán a többletjogok oka, hogy míg a nők a kölkeikkel voltak elfoglalva, addig ők beosontak a konyhába, és elcsórták a palacsintát.

Így megy ez ezer évek óta. És manapság ugyan sok mindent elérhet egy nő, ha kb 10szer annyit dolgozik, teper, és küzd, mint egy férfi (ezt mondják úgy a férfiak, hogy egyenlőség van), ám abban a percben, hogy gyereket vállal, ez a tízszeres többletmunka 20-30- szorosra növekszik. A számok változhatnak annak tekintetében, hogy az adott nő mögött mekkora hátország, milyen partner áll, és így neki az utódgondozás mellett mennyi kapacitása marad a saját életére.

k-5359cikk

Míg nem láttuk- nem vettük komolyan- a túlnépesedési válságot, addig illetlen, mi több gyűlöletes volt ezt így kimondani. Ah, még pár évvel ezelőtt is. Emlékszem, mi minden leíródott rólam és a gumiról azért, mert nyíltan beszéltem arról, hogy nem kellene ezt a gyerekszülős dolgot túltolni, mert ez egyrészt szétcseszi a nők életét, másrészt folyamatosan termeli az elhanyagolt és/vagy bántalmazott gyerekeket, akiket nagy elánnal kiszülnek a világra, majd pár év múlva belefáradva, belerogyva a projektbe egyre kevesebb türelemmel, és egyre idegesebben nevelnek túlterhelt, széthullott kapcsolatban kínlódó szülők. Főképpen Magyarországon, ahol időközben  a létbizonytalanságba csúszott a lakosok 60%-a (köszönjük, viktor).

Szóval saját bőrömön tapasztaltam, milyen könnyen kiutált fúria lehet valaki, aki erről beszél. Ez a téma még a magukat elfogadónak és nyitottnak valló feministák között is komoly vita tárgya. Mert ugye a mozgalom az egyenlő jogokért küzd, illetve ezért, hogy egy nő megválaszthassa, hogyan akar élni. Akar- e szülni, avagy nem akar. Ne érje egyik választásért sem diszkrimináció.
Igen ám, csakhogy az is bebizonyosodott, hogy a férfiak által lenyúlt világ jó nagy része nem kívánja az egyenlőséget, ami ez esetben nyilvánvalóan azt jelentené, hogy mint hátrányban lévőket, a nőket több jog és lehetőség illesse meg. Legyen az utódgondozás is megfizetve, a munkahelyek alkalmazkodjanak az óvodákhoz, iskolákhoz, a gyerek betegségéhez, a nyári szünethez. Mindenki respektálja étteremben, buszon, szállodában és bárhol, ha egy gyerek megjelenik. Mindenki kötelezően szeresse a mások gyerekeit (és rohadjon meg minden férfi, aki nem szívesen randizik gyerekes nővel).
Csakhogy a világ nem így működik. Az van, hogy amikor valaki döntést hoz arról, hogy akar- e gyereket és házasságot, akkor javarészt arról hoz döntést, hogy a saját szabadságából mekkora szeletet ad fel.
Bevallom, ha az emberiség a kihalás szélén állna, akkor elég kockázatos volna erről beszélni.
Zárójelben jegyzem meg, hogy szerintem akkor sem, mert egyre kevésbé értem, miért ilyen őrült nagy katasztrófa az, ha az emberiség kihal. Egy csomó élőlény kihalt már (javarészt az embernek köszönhetően), és azóta se óbégat egyik se felháborodottan emiatt. Kihaltak a dínók, néhány orrszarvú faj, és hát itt van inkább a lista azoknak, akiket mélyebben érdekel mindez. Lehetetlen felsorolni itt mindüket). Ha az emberiség is kihalna, sőt, a magyarság kihalna (ki fog) a világmindenség-higgyük el- egy nyomorult könnycseppet sem ejtene.
Gyanítom, hogy 7 milliárdnyi lakossal nem is a kihalástól félnek az ún „jóléti” társadalmak (és a magyar maffiakormány), sokkal inkább attól, hogy bedől a gazdaság, mert eltűnik a láthatatlan női munka, amely a nők reprodukciós és gondozási feladataira alapozódik. Tudjuk, hogy a gyerekgondozásból nő ki az idősgondozás és betegápolás, ergo ha holnap a nőknek már volna más elfoglaltsága is, rögvest bedőlne az a konstrukció, amelyben jelenleg is több ezer nő otthon, éhbérért gondozza saját családtagjait. Ráadásul a gyerektelen nők azonnal helyet kérnének maguknak a munka és a pénz világában, és hát könnyen kiderülhetne, hogy esetleg rátermettebbek, okosabbak, mint sok középszerű férfi. Meg kellene osztozni a palacsintán.

Továbbá a választhatóság (szülök-nem szülök) lassan ebben a témában már nem opció. Jelenleg egy gyereknél többet szülni az emberiség szempontjából felelőtlenség. Pont. Ilyen helyzetben már nem választásról kell beszélni, hanem szemléletváltásról, és felkészíteni az új generációkat egy másféle életstratégiára, mint amilyen a miénk volt.

 

Szóval azon gondolkodtam, hogy ha úgy vesszük, a mostani helyzet, a túlnépesedési válság akár kedvezhet is a nők önállósodási törekvéseinek. Végre nem ördögtől való dolog arról beszélni, hogy gyereket szülni felelőtlenség, hanem egyre erősebb az a narratíva, miszerint kérik szépen a nőket, hogy zárják be a méhüket és legyenek szívesek a kreatív energiáikat a  saját sikereikbe fektetni.
Hát nem nagyszerű ez? Nem örömteli és felszabadító? Anyák végre leülhetnek, és nyíltan kérhetik a lányukat, hogy ne férjet vadásszon, és ne ássa el magát a pelenkák közé, mert ezzel gyakorlatilag azokat a gyerekeket fogja egyre nagyobb veszélybe sodorni, akiket még ez után kíván megszülni. Végre idősödő nők kereshetnek maguknak értelmes elfoglaltságokat és nem kell szégyenkezve lehajtani a fejüket : Jaj, hát hiába könyörgök a gyerekeknek, nem csinálnak nekem unokát. Talán végre arról is elkezdődhetne a beszélgetés, hogy azt a sok felszabaduló női munkaerőt, és érzelmi kvalitást hogyan forgathatná bele az emberiség abba, hogy az öregedő társadalom tagjai megkapják a gondoskodást. Megfizetni a munkaerő piacra beáramló sok- sok nőt, és létrehozni idősgondozási rendszereket, amik egyre több és több dolgozó nőt lennének képesek beszippantani. Ezáltal megoldódhatna a gondoskodás válsága is.

 

Én azt gondolom, hogy ebbe bele kellene most állni a nőknek, és biztatni, támogatni abban a fiatal nőket, hogy értelmezzék át mindazt, amit eddig az életről gondoltak, amit mondtak nekik. Biztatni kell a fiatal nőket, hogy most, mikor a világon, a szokásokon, az ún. hagyományokon rést ütött a bolygó változása, akkor kezdjék nagyon pontosan látni, hogyan fonódik össze a nők elnyomása az anyaszereppel. Most kell meglovagolni ezt az új szelet, ami tulajdonképpen maga a túlnépesedés és a klímaváltozás, és megköszönni minden nőnek, aki nem szül azt, hogy nem szül. A sok felszabaduló energia átértelmezhetné a gyerekvédelmet, az örökbefogadási- nevelési szokásokat, és mint fentebb írtam, az idősgondozást és betegellátást is. De átértelmezné a párkapcsolatokat, a házasságot is.

Abban a pillanatban, hogy a nők gyerektelenek, ezáltal függetlenek, és magukra figyelők tudnak maradni, az átírja az egész gazdasági és politikai világot. Ebben biztos vagyok.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kérlek, aláírásoddal erősítsd meg a Női Passzív Ellenállást, ha egyetértesz azzal, hogy a nőknek saját, és gyerekeik biztonsága érdekében ellenállásba kell kezdeni.

(A PETÍCIÓT A LINKRE KATTINTVA ÉRHETED EL)

(Ha tetszett a bejegyzés, használd a megosztó gombokat és iratkozz fel a követők közé, így emilben kaphatsz értesítést, mikor új írás jelenik meg.
Érdekes történeteket találsz a Facebookon is: Gumiszoba)

Itt elmondhatod nekünk amit gondolsz:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s