A svájci nők sztrájkja az épülő Gileádban

svájc

Június 14-én  Svájcban sztrájkba léptek a nők. Nem először már. 1971-ben 500 ezer nő ment az utcára és tagadta meg egy napra a gondoskodási feladatait azért, hogy a lányának majd jobb élete legyen. Ezúttal, 2019-ben tisztességesebb fizetést, a férfiakkal egyenlő jogokat, valamint az erőszak és a szexuális zaklatás felszámolását követelték. Na, most csak mondom a kétkedőknek: Ha követeltek egyenlő jogokat, akkor ezek szerint nincsenek egyenlő jogok. Emellett szót emeltek a háztartási alkalmazottak, a tanárok és az idős- és beteggondozók fizetésének emeléséért. Vagyis a jellemzően női foglalkozásokért. És azért, hogy az abortusz ingyenes legyen. És hogy általánosan csökkentsék a munkaidőt.

Kimentek kérem szépen az utcákra, ott látványos figyelemfelkeltéseket csináltak NAGY TÖMEGBEN. Nem pár százan, vagy annyian se. És nincs finnyogás, kiröhögés, bagatellizálás kormányszinten sem, és társadalmi szinten sem. A lakosság 63%- a támogatja a megmozdulásukat. Nos, ha ez a 63% magában foglalja az összes nőt Svájcban, még akkor is van a férfiközösségnek kb 10%-a, akik szintén az ügy mellett állnak.

Olyat mond ez nekem, amire vágytam volna Magyarországon is. Nemzeti összefogás, illetve női összefogás.
Minek kellene történni Magyarországon ahhoz, hogy a nők ilyen tömegben az utcára 
vonuljanak, letegyék a munkát, és követeljék az egyenlő jogaikat? Nem tudom.

Kicsit vicces, hogy Jelenleg Svájc első helyen áll több világszervezet rangsorában is a nemi egyenlőséget illetően. Vagyis bőven felette teljesít Magyarországnak e téren (is). Viszont a nőjogi aktivisták szerint (mert ott még vannak, és el is tudnak érni valamit a pofázáson is túl) továbbra is rendszerszintű diszkrimináció éri a nőket a munka világában, korlátozott például az előrelépés lehetősége, és hiányzik a védelem a zaklatással és erőszakkal szemben. Egyáltalán van olyan ország, ahol ez utóbbi megélhetőn? Lehet úgy valahol nőként élni, hogy ne álljon fent minden pillanatban a zaklatás, erőszak és nyaggatás veszélye?

Nem akarom mindig magamat ismételgetni, de nekem ez hajaz kicsit a Női Passzív Ellenállásra, csak éppen annak egy igen aktív formációja.Megcsinálták. Immár másodszor.

Sose fognak minket komolyan venni, ha megadjuk nekik, amit kérnek-elvárnak-normaként elénk állítanak. Kevés eszköze van a nőknek, de pl a gondoskodási feladatok megtagadása egy igen hatékony eszköz. A pofázás, könyörgés nem vált be- ezt tudjuk.
Csinálni VALAMIT… Pardon, NEM CSINÁLNI SEMMIT időnként, na, az beválna. Nincs Isztambuli Egyezmény? Sebaj. Apukám, kiköltözünk a csajokkal két napra a Margit szigetre. Ott a hüttő, itt a gyerek, oldjátok meg.
De akkor tömegekben, nagyon sokan. Hogy megálljon az élet.

Nézem most A szolgálólányt. Kint az új évad, abból négy rész. Csak úgy lett, ahogy éreztem az előző adag végén, hogy tudniillik kell lennie mostmár valami megnyugvásnak majd. El kell vinni a történetet a megoldás felé, és ez nem lehet más, csakis a nők közötti összefogás. Nem jöhet ebből más ki, csak a sisterhood.

És lám, June és Serena a megszöktetett kisbaba fölött összefűzik az ujjaikat és elkezdenek dolgozni a változáson. – Viselje ön a nadrágot! Mozgassa ön a szálakat!- mondja June Serenának, a parancsnok nejének. 

Ismerjük ezt a régi taktikát, egyenlőségre törekvő nő meg is veti azokat az asszonyokat, akik dorombolással, szexszel (vagy annak megvonásával), ügyes szótekeréssel irányítják a férfiakat. De tudni kell, hogy a rendszerszintű elnyomás hívja életre ezt a viselkedést. Így tud célba érni, így van cseppet komolyan véve az, akin egyébként átnéznek. Egyenlő felek között nincs szükség fondorlatokra. Ilyenformán az, amit June ajánl Serenának teljesen érthető.

Hogy mi lesz ezután, majd a jövő héten kiderül, ám itt a svájci sztrájk árnyékában muszáj az összefogásról beszélni. Összefogás vihetne előre, és az, ha azok a nők, a Serenák, akiknek hatalma, befolyása, pénze van a férfiak világában, azok is beállnának a női ügyek mögé azért, hogy kicsit mozgassák a szálakat, befolyást gyakoroljanak, és hátteret adjanak a névtelen tömegnek, amelyik elviszi a hátán a rendszert. Nem Serena szenvedi a legnagyobbat Gileádban, de szenved ő is. Amennyit az a rendszer enged neki, annyi privilégiuma viszont van. Ül is benne sokáig, kínozza a nála kiszolgáltatottabb szolgálólányt. Aligha látja, hogy a különbség kettejük sorsa közt alig hajszálnyi.

Mikor a szenvedései elérnek arra szintre, hogy maga is éhezze a változást, akkor készen áll használni azokat az előnyöket, amik neki megadattak.

Az alapmű, és az abból készült első sorozat csak az iszonyt hagyta maga után. A felismerést, hogy bammeg, ebben élünk. Ez nem utópia, hanem csupán metaforája a valóságnak, a világnak. A második év még mélyebbre nyomta belénk a tüskét. Megélhettük a konkrét fizikai erőszakot, a lélektelenséget, a poklot. Azt, hogy nőként nem számítunk, csak funkciók vagyunk. Sokan el is borzadtak akkor a sorozattól. Úgy ért véget, hogy egy kislányt, egyetlen egy kislányt, June és Serena kislányát kimentették. Ettől azonban a bárányok még nem hallgatnak el (szimbólum), ezért hát June visszafordult Gileád határától, hogy tegyen valamit. Valamit Hannaért és a többi bárányért. 

Mi fölött születhet meg a sisterhood?
Atwood azt mondja, hogy a gyerek fölött.
Akarod- e, hogy a lányod ilyen világban éljen? – teszi fel a kérdést. Felteszem én is.
Mindenki válaszolja meg magának.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kérlek, aláírásoddal erősítsd meg a Női Passzív Ellenállást, ha egyetértesz azzal, hogy a nőknek saját, és gyerekeik biztonsága érdekében ellenállásba kell kezdeni.

(A PETÍCIÓT A LINKRE KATTINTVA ÉRHETED EL)

(Ha tetszett a bejegyzés, használd a megosztó gombokat és iratkozz fel a követők közé, így emilben kaphatsz értesítést, mikor új írás jelenik meg.
Érdekes történeteket találsz a Facebookon is: Gumiszoba)

Itt elmondhatod nekünk amit gondolsz:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s