Felelős-e Pásztor Anna a zaklató haláláért?

letöltés
Nem követtem Pásztor Anna zaklatási ügyét. Annyit tudtam, hogy van egy elmebeteg, aki megkeseríti a nő éltét. Ezt is már csak akkor láttam, mikor végre lecsukták a pasit.
Akkor megfordult a fejemben, hogy na, ez is ritkaság, hogy Magyarországon nem az áldozatot csitítják: Ej, hát örülj neki, hogy tetszel, muci. Minek ez a hiszti. Ha meg zavar, öltözz szerényebben, vonulj vissza, légy láthatatlan, savazd le az arcod, hogy ne gerjeszd szívtelenül tovább szegény fiú érzéseit. Csoda, hogy a zaklatót rendszabályozzák- ezúttal még az előtt, hogy a nőben kárt tett volna.
Most meg olvasom, hogy az a szerencsétlen ráadásul öngyilkos is lett. Ha lett. Sose tudjuk ilyenkor, hogy figyelemfelkeltés, vagy valódi a szándék. Próbálták megmenteni, de nem sikerült, ugye.
Ügyes.
Hogyan tegyük tönkre végképp egy nő életét, aki merészelt visszautasítani minket?
Jól látható, igen, hogy én cseppet sem sajnálom (na, jó, egy cseppet talán). Egyrészt maga választotta a halált, amihez joga van. Feltételezzük, hogy most jobb neki, hiszen ezt akarta. Annának nem jobb, ő nem választotta, hogy zaklassák, majd bűnbakot gyártsanak belőle. Ha a fickó halála összefüggésben van PA-val, akkor SINCS ezzel dolga sem Annának, sem másnak. Nem felelős PA a másik ember érzéseiért, nem köteles tűrni a zaklatást csupán azért, hogy annak a másiknak jobb élete legyen- vagy legalábbis ne legyen rosszabb. PA-nak joga van megvédeni magát, joga van feljelentést tenni még akkor is, ha ennek következménye, hogy a nyomorult lélek megöngyilkolja magát.
Joga van nem sajnálkozni is.
Most érkeztem meg oda, amit gondolok.
Teljes abszurdum és gusztustalanság, hogy vannak emberek, akik bármilyen módon PA-t akarják felelőssé tenni a történtekért. Az még brutálisabb taplóság, ha valaki az eset kapcsán az ő teljesítményét kisebbíti (Meeee ki az a Pásztor Anna, hö?- Marha. Ha nem tudod, az rólad mond valamit), vagy – és ez még bunkóbb – a külsején kezd el csámcsogni (Nah, ezééé lett öngyilkos? Én bottal se piszkálnám.)
Továbbá. Akkor sem felelős PA a zaklatójáért, ha eleinte –ilyet is olvastam- tetszett neki a kedvesség. Mint tudjuk, egyetlen zaklató sem azonnal brutális baromként lép fel. Általában nagyon is kedvesek, hízelgőek, barátságosak, mely kedvességre még akkor is illik egy nőnek pozitívan reagálni, ha nincs vele dolga, vagy akár első pillanattól zavarja. Főképpen így kell reagálni egy közszereplőnek, akinek a munkájához tartozik a rajongókkal törődés. Hogy hol van az a pont, mikor már zaklatónak nevezhetjük a rajongót, az általában elég nehezen felismerhető. Gyakran csak akkor világlik fel a valódi szándék, amikor az áldozat megpróbál valamilyen határt húzni, vagy bármily szelíden is, de visszautasítja a tolakodót.
Felháborító az áldozatot bármilyen módon hibáztatni. És nagyon pontosan szíveskedjünk látni, hogy itt az áldozat Pásztor Anna, akinek még akkor sincs nyugta, mikor ez az elmebeteg végre eltűnt a színről.
És PA bocsánatot kér, és sajnálkozik. Én hiszem, hogy őszintén mondja, el is fogadom, ha valaki ilyen tiszta és jó lélek (én nem ilyen vagyok), de azon sem lepődnék meg, ha azért mondaná, hogy valamennyire védje magát a támadásoktól. Illik ugyanis ilyenkor sajnálkoznia. Pedig.
Pedig ilyen esetben az a helyzet, hogy a normális reakció a fellélegzés, és az öröm. Nem káröröm, de öröm. Eltűnt a probléma, vége a szenvedésnek, a félelemnek, a stressznek. Most legyünk már őszinték, hasonló helyzetben ki mit gondolna? Nem ez a fajta fellélegzés volna az első reakció? Vagy a második. Csak hát nem teheti azt meg egy nő, hogy megrántja a vállát: Na, egy szarházival kevesebb. Vagy csak csendben legyen: „Megölte magát? Hát ennyike.” Nem teheti meg az áldozat még most sem, hogy megkönnyebbüljön, vagy fellélegezzen, hogy őszintén kimondja, hogy semmiféle szánalmat nem érez, sőt. Én-őszintén szólva- kurva mérges volnék PA helyében, mert a zaklatójának még így utólag is sikerült megmérgezni, tönkretenni az életét. Ő lesz mostantól a nő, aki halálba kergetett egy szegény fiút. Miközben olyan szerencsétlen, gyermekded, beteg lélek volt, aki képtelen felelősséget vállalni a tettéért, képtelen átgondolni, hogy az öngyilkosságával mit zúdít a másik ember nyakába (Zaklatók, bántalmazók bevett módszere az öngyilkossággal való fenyegetőzés, mint tudjuk).

Rosszul vagyok attól, hogy most Pásztor Anna magyarázkodik, neki kell az érzéseit tisztázni (nem ezt akartam), lassan ő a vádlott valakik, és talán a maga szemében is, miközben tényleg úgy van az, hogy az ő élete volt mérgezve, tönkretéve hosszú időn keresztül, a zaklatója élvezkedett az ő kárára, gyakorolt rajta pszichikai nyomást minden együttérzés nélkül. Eközben PA-nak még azt sem illett gondolnia, amit bárki gondolna egy ilyen helyzetben. Hogy tudniillik tűnne el végre a szörny.

Megtörtént.

Sajnálom Jozef P. hozzátartozóit, az anyját leginkább. Együttérzésemet küldöm feléjük az őket ért tragédiáért, mely tragédia része az a szégyen is, amit a férfi viselkedése hozott a fejükre.

Ami a jó hír: Láttam pár helyen kommenteket. Nagy örömmel látom, hogy számszakilag tetemes tömeg, köztük sok férfi oltja le azokat, akik elkezdik az áldozatot savazni és hibáztatni. Ilyenkor azt gondolom, mégis van értelme az évek óta tartó szájtépésnek.

 

(Ha tetszett a bejegyzés, használd a megosztó gombokat és iratkozz fel a követők közé, így emilben kaphatsz értesítést, mikor új írás jelenik meg.
Érdekes történeteket találsz a Facebookon is: Gumiszoba)

4 hozzászólás

  • Nem volt normális a pali…

  • Sok gyökér élvezi, hogy a képernyő mögé bújva játszhatja az eszét, és okádhatja a netre a baromságait, mivel élőben nem merné ezeket kimondani.
    Sajnálom Annát! Egy zenei karriert is tönkre tudnak tenni az ilyen pszichopaták.

    • Most töröltem ki innen is egy elmebeteg kommentjét. Olyan, hogy bottal se piszkálnám, és akkor befossa ide, h egy ilyen ronda nőért ki lenne öngyilkos. Mer ő nem. Hát a rossz hír, h egy ilyen nő meg nyilván meg se látna egy hozzá hasoonlatos szerencsétlent, de még mindig ő képzeli, h minősíthet büntetlenül egy Pásztor Annát. Hogy tényleg mit képzelnek ezek magukról.

Itt elmondhatod nekünk amit gondolsz:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s