Én nem bocsátok meg

bocsiKiss László bocsánatot kért, virágot vitt, szánja-bánja bűneit- ezt írja az újság. Takáts Zsuzsanna pedig megbocsátott. Bennem meg ott a kérdés, hogy és akkor most mi van? Szóval én most ezzel mit kezdjek? Főképpen mit kezdjek, ha például én egy olyan nő vagyok, akit életében többször ért már szexuális erőszak vagy azért, mert konkrétan leteperték, vagy azért, mert munkahelyén, szűkebb közösségében zaklatták, vagy azért, mert mondjuk a férj jogán több százszor kényszerítették nem kívánt közösülésre nyaggatással, lelki terrorral, hisztivel?
Mit kezdjek akkor én ezzel a hírrel? Én, aki két nappal ezelőtt még flashmobra mentem, levelet írtam Takáts Zsuzsannának, megköszöntem neki minden (feltehetően több százezer) nemi erőszakot elszenvedett nő nevében a kiállást, és aki most csalódottan nézem, ahogy Takáts Zsuzsanna belesétál ugyanabba a csapdába, amitől néhány hónapja Hosszú Katinka is csak úgy tudott elkülönülni, hogy teljesen elzárkózott a könnyeit eregető Kiss Lászlótól.
Jaj, de hogy is engedhette meg magának, hogy nem beszélt vele?
Akkoriban sokan kikérték ezt a hálátlanságot Kiss László nevében, aki mindenféle fondorlatot bevetett, hogy valahogy Katinka közelébe férkőzzön, teret kapjon arra, hogy aztán lelki terrorral visszavonassa vele a kijelentéseit. Hála istennek, Katinka felismerte a manipulációt, és tudta, hogy ettől csakis úgy védheti meg magát, ha elzárkózik a bántalmazótól.
Igen, ez bántalmazói magatartás.
Most, miután Kiss László szembesült azzal, hogy (ez) az áldozata még él (hogy a fene ette vóna meg), a közvélemény pedig növekvő haraggal figyeli a hazugságtengert, taktikát váltott. Nagyon őszintén megbánta tettét, majd amúgy férfiasan rendelt egy virágcsokrot 3500 Ft értékben, és odatolta a pofáját Takáts Zsuzsannához, hogy akkor ő most bocsánatot kérjen.
Igyekeztem T. ZS. helyébe képzelni magam, és rögtön az merült fel bennem, hogy mégis mit képzel? Azok után, hogy napokon keresztül láttam, ahogy tagad és gyalázkodik, azok után hogy van pofája odajönni, egyáltalán szólni hozzám? Hogy nem fél attól, hogy szétcsapom a fején az egész lerohadt gazkóróját? 55 évig nem jutott eszébe bocsánatot kérni?

Szóval ez bizonyos szempontból ugyanaz a történet, ami Hosszú Katinkáé, azzal a hozzátétellel, hogy feltehetően Takáts Zsuzsanna nem ismeri a manipulatív bántalmazó technikáját. Az ilyen ember nem megbocsátást akar, csupán kegyelmet, és azt sem az áldozattól, hanem a közvéleménytől. Zsuzsanna most is az eszköze, mely eszközzel K. L.  a közvéleményt igyekszik formálni, a maga javára fordítani, menteni a menthetőt. Fotósokkal felszerelkezve ráront a nőre, hogy kicsikarja a bocsánatát.
Ez az ún. mediálást is eszembe juttatja. Tudod, azt a szart, amivel a békétlenkedő házastársak megegyezését akarják időnként elősegíteni, és amellyel teret adnak a bántalmazónak arra, hogy eljátszhassa a cukiaput meg a cukiférjet, elterelhesse a figyelmet magáról, és az éveken át bántalmazott nőjéről elhitesse, hogy egy hisztigép.

Odamegy az erőszaktevő tehát a nyilvánossággal felszerelkezve, teremtve ezzel egy olyan helyzetet, amiben egy nőnek elég nehéz azt mondani, hogy elmész te a halál redvás faszára, te szemét.
Na, jó, Zsuzsanna nem is mondana ilyet. Én mondanék ilyet, bár lehet, hogy még én sem. Egy ilyen előre megrendezett színjáték résztvevőjeként biztos lehetnék ugyanis abban, hogy ha nem hozom a szelíd, megbocsátó, kedves hangú nő nekem kiosztott szerepét, akkor másnap bizonyosan teli lenne minden azzal, hogy én milyen szívtelen vagyok, sőt, már-már erőszakos, nőietlen, durva, aki-nahát, ezek után szinte biztos- már 55 évvel ezelőtt is egy nagypofájú ribanc volt.
Tudnám én is, hogy ilyen helyzetben mi az elvárt viselkedés, és félek, hogy ott, abban a pillanatban megdermednék, és hoznám én is a cuccot. Amiképpen azt Kiss előre kiszámította és eltervezte. Félek, elfogadnám én is a virágot és kinyökögnék valami megbocsátokot. Aztán utána utálnám magam, hogy miért is mentem bele egy ilyen mákonyos-nyálas szarságba.

Szóval teljesen értem a forgatókönyvet, azt is értem, ha Takáts Zsuzsanna jóhiszeműen sétált bele. Nekem egy dolog fáj. Ez a nő itt néhány nap alatt sok ezer nő ikonja lett. Kapaszkodtunk bele, és akartuk, hogy az ő szava nyomán elindulhasson egy változás. Úgy éreztük, elégtételt vesz helyettünk is, beszél helyettünk is. Kiálltunk érte, fejet hajtottunk előtte. Mi őszintén és minden hátsó szándék nélkül.
Én most elárulva érzem magam.
Ez az egész aljas színjáték azt sugallja mindenkinek, hogy egy nemi erőszak áldozathibáztatással és gyalázkodással fűszerezve valójában jelentéktelen, csokor virággal jóvátehető, aprócska momentum.
Az én életemben nem. Engem minden erőszak összekaristolt, és minden elkövető sebet ejtett rajtam, és soha, soha nem fogok nekik megbocsátani. A többi nő nevében sem.
Én nem bocsátok meg Kiss Lászlónak sem.
Vagy tudod mit? Egy szép, sok számjegyű jóvátételért cserébe lehet, hogy megbocsátanék.
Nem vagyoni kártérítés- úgy mondják.

Azt remélem, hogy ez az ügy precedens lesz majd. Remélem, sok nő bátorságot kap és elkezd beszélni az őt ért erőszakról. És még azt is remélem, hogy nevek fognak nyilvánosságra kerülni, és perek indulnak, és ezek a nők majd nem érik be virággal, hanem jó sok pénzt lehúznak az elkövetőktől az elveszett egyetemek miatt, a megnyomorított lelkük miatt, a pszichológusoknak kifizetett költségeik miatt. Azt remélem, hogy félni fognak azok, akik bűnösök, és félni fognak azok, akik még csak fontolgatják, hogy bántsanak egy nőt.
Nem ér semmit a szép szó. Szankciók kellenek, megszégyenítés, büntetés.

Ezzel együtt azon is gondolkodtam, mit tehetett volna egyebet Kiss László ebben a helyzetben ahelyett, hogy ilyen buta-teátrális módon bocsánatot kér.
Az van, hogy semmi egyebet nem tehetett. Kérhetett volna még bocsánatot az összes nőtől, a becsapott szülőktől, akik jóhiszeműen hordták hozzá a gyerekeiket, a volt versenyzőitől és úgy általában mindannyiunktól, akiket még három nappal ezelőttig is a hazugságaival traktált. Egynéhány csokrot még köttethetett volna.

Női Passzív Ellenállás

(Ha tetszett a bejegyzés, használd a megosztó gombokat és iratkozz fel a követők közé, így emilben kaphatsz értesítést, mikor új írás jelenik meg.)