(Feminista) útmutató az ellenszenves flörtölés elkerüléséhez

tolakodó

A cikk eredetije

Senki nem szeretne ellenszenvesnek vagy ijesztőnek tűnni, főleg annak az embernek a szemében nem, aki tetszik neki. Abban az esetben, ha a férfi udvarol, a nőnek ki sem kell mondania az „ellenszenves” szót. Hátat fordít, gyorsan lelép, vagy szóban elutasít; mindez egyértelműen jelzi, hogy az illető közeledését kellemetlennek tartja.
Kit is tartunk ellenszenvesnek?
Nem feltétlen a leszolizott, nárcisztikus seggfejről van szó, aki úgy udvarol, hogy közben bunkón bánik a nőkkel. Szexuális hovatartozástól és érdeklődéstől függetlenül bárki megkaphatja ezt a jelzőt, aki -bár nem akar rosszat- kellemetlen érzést kelt a másik emberben a közeledésével.

A következőkben a heteroszexuális férfiakat érintő szociális elvárásokkal fogunk foglalkozni. A férfiak másképp szocializálódnak, és a többségi társadalom gyakran támogatja is a nőkkel szembeni kellemetlen viselkedési formáikat.
Szerencsére nagyon sok férfi nem viselkedik így (és ez szuper!). Így viszont azok, akik igen, nagyon kilógnak a sorból.
Jó hír azonban azok számára, akik nem szeretnének ellenszenvesnek tűnni, hogy valamennyire képesek vagyunk irányítani, mit gondoljanak rólunk mások. Flörtölés vagy barátkozás esetén is a legfontosabb, hogy helyesen érzékeljük a személyes határokat.
Ezek a határok láthatatlanok, és az emberek saját maguk számára hozzák őket létre.
(Bár ez a cikk elsősorban a heteroszexuális férfiakra fókuszál, az alábbi szabályok bármely nemre és szexuális orientációra vonatkoztathatóak.)
Tehát ha szeretnéd tiszteletben tartani a személyes határokat, de bizonytalan vagy abban, hogyan ismerkedj, próbáld figyelembe venni a következőket:

1. Figyelj a testbeszédére!
A vonaton veled együtt utazó nő könyvet olvas és fülhallgatóval zenét hallgat. Az ő értelmezésében ez már önmagában is elég jelzés lehet arra, hogy nem szeretné, ha zavarnák.
Te barátságosan közelebb lépsz és megpróbálsz beszélgetést kezdeményezni. Mivel épp leköti valami, felteheted a következő kérdést:
„Szia, szívesen beszélnék veled egy kicsit, de nem szeretnék zavarni. Van hozzá kedved?”
Ez még nem ellenszenves, hiszen megkérdezted és nem vársz el semmit. Ha azonban a nő kerüli a tekinteted, és folyamatosan próbálja lezárni a beszélgetést, ne erőltesd tovább! Ha még ennél is erősebb a testbeszéde – elfordul, és feltekeri a hangerőt -, akkor világos, hogy egyedül szeretne lenni.
Bár mindez egyértelműnek tűnhet, fontos tudni, hogy azokat a nőket, akik világosan kifejezik a nemtetszésüket vagy érdektelenségüket egy férfi iránt, sokszor elítéli és kritizálja a társadalom. Így előfordulhat, hogy csak zavarában mosolyog valaki, de valójában nem érzi jól magát a társaságodban.
Ezért nagyon fontos, hogy ne hagyd figyelmen kívül a testbeszéd más jeleit sem.

2. Figyelj oda arra, amit mond!
Az előző példánál maradva: a nő elmosolyodik, kiveszi a fülhallgatóját, és beszélgettek pár percet. Úgy döntesz, hogy elkéred a telefonszámát, ő azonban udvariasan nemet mond.
Egy jófej férfi felismeri az elutasítást és annyiban hagyja a dolgot. Egy ellenszenvesen viselkedő férfi félreérti a szituációt és tovább erőlteti a telefonszám témát. Ha nem akarsz gázul viselkedni, ne csináld ezt! A nem itt is nemet jelent. Ha valaki a szavaival egyértelműen meghúzza a határt, ne akard átlépni azt.
Nem próbál átverni senkit: attól még, hogy örült a beszélgetésnek, nem biztos hogy a telefonszámát is oda akarja adni, és ez nem is kötelező. Az hogy valaki barátságos, néha tényleg csak ennyit jelent: barátságos, de nem akar semmi többet.

3. Ne bámuld és ne kövesd!
Ha valaki láthatóan kellemetlenül érzi magát a tekintetedtől, ne bámuld tovább!
Ez ijesztő, hiszen nem vagyunk gondolatolvasók, és nem tudhatjuk miért bámulsz: „Milyen szép ez a sál!” vagy „Hazáig fogom követni, aztán pedig megfojtom azzal a sállal.”
Ugyanígy nagyon kellemetlen dolog követni egy nőt. Talán csak azért lépsz közelebb, hogy a nagy zajban értse a másik, amit mondani szeretnél. Mielőtt azonban megközelítenél egy nőt, figyelj oda, hogy lásson téged, és ne érezze úgy, hogy odalopakodtál.

4. Ne várd azt, hogy kedvelni fog csak azért, mert udvarias vagy!
Ha mindent megtettél azért, hogy tisztelettudó legyél: nem bámultál, nem szólogattál be, figyelembe vetted a határokat, melyeket fölállított, akkor már jó úton haladsz. Azt viszont nem várhatod el, hogy a nők eléd vessék magukat csak azért, mert udvarias voltál.
A tisztelet alapvető emberi jog. Attól még, hogy udvarias vagy, előfordulhat, hogy elutasítanak.
Ez nem jelenti azt, hogy a nők utálnák az udvarias pasikat. Viszont nem is tartoznak romantikus kötődéssel csak azért, mert valaki emberként bánik velük.

5. Ne feltételezd, hogy csak azért öltözött csinosan, hogy a te figyelmedet fölhívja magára!
Azok a nők, akik erősebb sminket, tűsakút vagy „kihívó” ruhát hordanak, nem feltétlen vágynak a szobában lévő összes férfi figyelmére. De még ha így is van, az sem jelenti azt, hogy kevesebb tisztelet járna nekik.
Elég általánosító azt gondolni, hogy egy nő csak és kizárólag a férfiak figyelméért öltözik ki. Valójában sosem tudhatod, miért hordja valaki épp azt a ruhát, amit (kényelem, munka, találkozó valaki mással, stb.)
Ha nincsenek telepatikus képességeid, úgysem tudhatod, így jobb elkerülni a feltételezést.

6. Ne vedd magadra, ha elutasító veled.
Lehet hogy azért utasított el, mert nem voltál szimpatikus neki. Vagy teljesen más, tőled független okokból. Sok nő eleve védelmi pozícióba helyezkedik, ha ki van öltözve, ha idegen környéken utazik keresztül, stb. Sok férfi úgy érzi, joga van egy nő idejével, figyelmével és testével rendelkezni. A legtöbb nő naponta találkozik ilyen tolakodó férfiakkal, ami kifejezetten frusztráló is lehet. Azért, hogy a kellemetlen helyzeteket elkerülje, lehet, hogy például zenét hallgat és olvas a vonaton.
Ha egy ilyen szituációban próbálsz közeledni hozzá, lehet hogy azonnal elutasít, és egyáltalán nem biztos, hogy ez a személyednek szól. Sajnos így is sok ellenszenves pasi van mindenhol, akiktől meg kell védenie magát.
Hibáztatnád ezért? Ha azt mondja egy pasinak, hogy nem akarja megadni a számát, ám a pasi mégis ráveszi valahogy, később sokkal nehezebb lesz az illetőt lerázni. Hiába mondja majd a telefonba, hogy „Kérlek, ne hívj többet!” Vagy amikor odamegy a lakására, hiába kéri majd, hogy „Kérlek, többet ne gyere ide!”
Ha az első „kis” határátlépéseket nem veszi komolyan valaki, az később a nagyobbakat sem fogja.
Ha egy ilyen személyes határvonallal találkozol még az ismerkedés alatt, tartsd azt tiszteletben. Ha pedig azt látod, hogy valamelyik barátod nem így tesz, beszélj vele, vagy mutasd meg neki ezt a cikket.

Fordította: Szép Ágnes
Forrás: http://everydayfeminism.com/

 

(Ha tetszett a bejegyzés, használd a megosztó gombokat és iratkozz fel a követők közé, így emilben kaphatsz értesítést, mikor új írás jelenik meg.)