Stratégiai szervezetfejlesztés

vállalatiFérfiak között dolgozom. Viszonylag egyszerű férfiak között. Egy rétegük a diplomás bunkó, egy másik rétegük az alacsonyan kvalifikált bunkó, a harmadik réteg a kulturált, de alacsonyan kvalifikált, egyszerű ember. Van egy nagyon kis halmaz, a kulturált és diplomás.

Mégis mindegyiknek ugyanaz a baja. A farka.

A farkát azt használná mind. Lehetőleg mindig. Rétegenként változó az igényszint, és sajnos azt sem mondanám, hogy az egyszerűnek nevezett rétegnek van a legalacsonyabban a léc, mert nem. Az bezzeg a legintelligensebb, legcsinosabb, lehetőleg minél fiatalabb kolléganőknek udvarol a maga módján, nem annyira kifinomult módszerekkel, de az ilyet én aranyosnak mondom, kábé mint egy enyhén nyálas pofájú, kissé koszos kutyakölyköt, aki mindent elkövet azért, hogy feljusson a kanapéra, aztán csak az van belőle, hogy összekarmolja a bőrgarnitúrát, összeszarozza, lehányja, mittomén, és elpicsázzák. Mindazonáltal nem cuki.

A diplomás manusok direktebben csinálják. Idézet: “Emmácska ma direkt gombos felsőt vett fel, hogy elterelje a figyelmemet a nézeteltérésünkről, ejnye, ejnye!”, vagy egy másik, amit puszta hatásvadászatból osztok meg, mert olyan szinten felforralta a véremet, hogy azóta is örülök, hogy nem volt nálam levélbontó, és az így hangzik: “Gabika, még mindig olyan gyönyörű melleid vannak!”

Nyilván mindhárom egyet akar: baszni. Ebből aztán frusztráció van, és lealacsonyítás. A kolléganőim szoronganak. Mert ki kell menni a műhelybe, és basszus, szoknyát vett fel reggel, vagy szűk a nadrágja, kivágott a blúza, és most mi lesz. Megmondom, mi lesz. Fogod a munkavédelmi sisakodat, felcsapod okos fejedre, és öntudatosan kivonulsz a műhelybe hunyászkodás nélkül, anélkül, hogy megkérnél mást, aki “rendesen” van felöltözve, a sok gyökér meg uralkodjon magán.

Egy nem kifejezetten zárt logikai rendszerben a következőt dolgoztuk ki a helyzet megoldására:

1. Minden vállalat köteles recskaszobát fenntartani. Telephelyenként és 10 főnyi alkalmazottanként egyet.

2. Minden vállalat munkaszerződésben kötelezi a testület hímtagjait a napi minimum egy, munkaközi szünetben véghez vitt rendes farokverésre. Konfliktusosabb kollektívák esetén délelőtti és délutáni idősávban is.

3. A szobában vizuális és fizikai segédeszközök nem alkalmazhatóak. Csak és kizárólag férfikolléga segítsége vehető igénybe, de a segítségnyújtó munkatárs ezzel nem tudja le az adott idősávban számára kötelező menetet.

4. A szobát kizárólag férfiak látogathatják.

5. A helyiség mérete minimum 4 személy befogadására alkalmas kell legyen a lehetséges csapatépítő jellegű és ilyen-olyan látenciákból adódó személyes konfliktusok esetleges egymás közötti rendezését célzó kisebb rendezvények lebonyolításának teret adva.*

6. A szoba elhelyezkedése lehetőleg gyéren látogatott helyen legyen, mert úgy, ahogy van, gusztustalan az egész.

A fenti 5 követelmény betartásával egészen bizonyosan megszűnik a legtöbb munkahelyi konfliktus, úgy mint: hímnemű munkatársak acsargása, kolléganők után nyáladzás és indokolatlan beszólogatás. Továbbá számíthatunk arra is, hogy a “Te vagy a lány, te vezeted a jegyzőkönyvet!”, valamint a “Majd Kati megcsinálja az adminisztrációt, én ahhoz nem értek, férfi vagyok.” jellegű kommunikációs hibák. Szent meggyőződésem, hogy az ürítési kényszerük kielégítésével normalizálható a viselkedésük. Amíg a kötelező herélés mellett szóló, 12 pontból áll petíciónk nem megy át az Esélyegyenlőségi Hatóság szűrőjén.

*Verhetitek egymáséit.

 

(Ha tetszett a bejegyzés, használd a megosztó gombokat és iratkozz fel a követők közé, így emilben kaphatsz értesítést, mikor új írás jelenik meg.)