A szoba (Harcosok kellenek)

Moziban voltam

a szoba
Próbálok magamhoz térni az élmény után. ÉLMÉNY. A szoba egy ÉLMÉNY.
A történet röviden: Egy 17 éves lányt elrabol egy férfi és egy kb 3szor 3mas szobába zárja használati célokból. A film indulásakor a nő már hét éve ott van. Közben született egy kisfia is, Jack, akinek Joy, az anyja teremt egy álomvilágot, hogy magyarázatot adjon arra, miért is élnek ők ott, abban a szobában. A gyerek tulajdonképpen boldog, hiszen nem tudja, miről marad le. Nem tudja, hogy van egy Világ is. A napok ugyanolyan ritmusban telnek, s ő szinte semmit nem érzékel az anyja gyötrelmeiből. Mi pedig annyit, amennyit a gyerek lát. Csak elképzelni tudjuk, mit él meg a nő. Elképzeljük, mert mi hallottunk már olyanról, hogy vannak férfiak, akik elrabolnak nőket, hogy aztán szexgépként tartsák őket, és az nagyon megalázó és rémes. Mi tudjuk ezt, mert mi kint élünk a Világban, és tudjuk, mit veszítenénk, ha bezárnának minket. Ezt a fő rémséget, ezt a borzalmat kívülről látjuk. Annyit látunk, amennyit a kisfiú, közben halljuk az ő finom és szelíd narratíváját. Ha nevet, vele nevetünk, ha fél, mi is félünk.
Zseniális nézőpont.  

A történet tehát onnan indul, hogy Jack 5 éves, és Joy ráébred, ha életben akarnak maradni, akkor muszáj kijutniuk a szobából. Ezt azonban a gyerek nélkül nem tudja megvalósítani. A cél érdekében tehát maga kezdi el tudatosan lerombolni az álomvilágot, amit 5 év alatt a gyerekben felépített. Erre feltétlen szüksége van ahhoz, hogy később Jacket együttműködésre bírja. Zseniális tervet eszel ki, amit végül sikerül végrehajtaniuk. Kell még azután egy remek rendőr (nő, természetesen), aki a megtalált gyerek szavaiból összerakja, mi történt velük, és hol keressék az anyát.
Ezzel meg is kezdődik a film második fejezete. Hogyan tud Jack boldogulni a kinti világban és hogyan tud az anyja visszailleszkedni? Iszonyatos drámák zajlanak, csodálatos és kevésbé csodálatos emberek jelennek meg. (Muszáj külön említenem Joy anyjának társát, akinél szelídebb, értőbb férfiről álmodni sem lehetne ebben a helyzetben. Paradoxon mellette a vér szerinti apa, aki rá sem tud nézni az unokájára.)
Az egész film nagyon finom és árnyalt. Egy horrorisztikus történetről beszélünk, mégsem horrorisztikus. Belső megélésekre épít, a lelket figyeli, és folyamatosan kérdéseket tesz fel a világról. Hogyan lehet túlélni egy ilyen drámát? Hogyan működik az internalizált erőszak? Lehet- e visszatérni belőle? Milyen nyomokat hagy egy gyerekben az, ha belenő bármilyen sanyarú és élhetetlen világba?

Ami nekem a legfontosabb mondat itt és most ebben az országban, az az, mikor Joy kifakad az anyjának, és azt mondja, ha nem arra tanítottál volna, hogy legyek kedves, akkor nem akartam volna segíteni ennek a férfinek, és akkor nem történt volna meg ez az egész.
Azt hiszem, ez itt a film lényege.

A napokban két olyan cikket is olvastam, ami arról szólt, hogy csicska kis kamaszok 15 éves lányt itattak le és erőszakoltak meg (EGY, és KETTŐ). Emellett olvastam kettő olyan esetről, amikor-szintén csicska kis majmok- videóra vették a dugást, majd kitették az internetre a lány megszégyenítésének céljából.
Rémisztő.
Azt érzem, hogy köszönhetően a nyílt nőgyűlöletnek egyre lejjebb tolódik a nők ellen irányuló erőszak korhatára. Csak gondolj bele, mit gondolnak azok a fiúk a lányokról, minek tekintik őket, akik ezt merik tenni velük? Úristen! Tudatosan, előre eltervezetten leitatják őket, majd végigmennek rajtuk. Interneten osztogatják a szexvideókat. Ilyet épelméjű ember nem tesz. Ilyet csak valami eltorzult lelkű senkiházi tesz. Olyan lény, aki azt tanulta, hogy akinek pinája van, azzal bármi megtehető.
És nem tudod szép szóval megmagyarázni nekik, hogy ez nincs rendjén. Ez beépült a lelkükbe és csakis úgy irtható ki belőlük, ha azonnal és kőkeményen lecsap rájuk a büntetés. Az talán visszatartja őket, ám félek, a fejükben nem fog rendet tenni.

Én fiúkat nevelek, de ha lányom lenne, akkor itt, ebben az országban azt tanítanám neki, hogy ne legyen kedves. Véletlenül se legyen kedves senkivel, akinek pöcse van, hanem legyen nagyon kemény és vad. Acélbetétes bakancsot húznék a lábára és önvédelemre járatnám. Ha bulizni megy, megpakolnám a hátizsákját üdítővel, sörrel, és rávenném, hogy le ne tegye a kezéből az üveget, miután kinyitotta, mert bármit belerakhatnak. Megmutatnék neki minden ilyen cikket és elmagyaráznám, hogy nem és nem bízhat a fiúkban. Nem tekintik őt embernek, csak egy lyuknak, mert ez egy ilyen ország. Itt nem jó nőnek lenni, sőt, veszélyes nőnek lenni. Veszélyes kedvesnek és szelídnek lenni.
Kiképezném a lányomat a hadviselésre.
Persze biztos nem örülne neki. Biztos sokkal szívesebben mulatozna együtt kedves fiúkkal. Menne velük moziba, sétálni, inni akár. Szívesen megismerné őket, lenne a barátjuk, aztán megszeretné némelyiket, felépítene velük egy szép szerelmet, melynek beteljesülése volna egy intim és eget rengető orgazmus. Minden lány erről álmodik. Ilyen kedves, aranyos fiúkról, akiket lehet szeretni, akikben meg lehet bízni. És bizonyosan vannak is olyanok. Elenyésző számban, de vannak (csak remélni merem, hogy az én fiaim ilyesfélék). Mint amiképpen felnőtt férfiak között is akad olyan, aki szóra érdemes. A kérdés az, hogy figyelve a nagy számokat, a tendenciákat, a rátalálás esélyét, megéri-e kockáztatni, keresgélni. Az megvan, ugye, hogy ha a taxisokról kiderül, hogy viszonylag nagy számban aljasok, akkor nem utazunk taxival, hiszen miért is kockáztatnánk. Ha a férfiakról nagy számban kiderül, hogy nőgyűlölők és pinavadászok, akkor nem fogunk férfiakkal foglalkozni, mert miért is kockáztatnánk. Ha a kamasz fiúk tömegével beszélnek lekezelőn a lányokról, szívatják, szopatják, erőszakolják őket, akkor a lányainkat arra fogjuk tanítani, hogy ne és ne legyenek kedvesek a fiúkkal, sőt, kerüljék őket.
Ha nekem a férfiak ezt tudják nyújtani, akkor én a magam környezetében elkezdem felépíteni az új identitást, ami tagadja, hogy szükség volna a közelségükre. Azt fogom mondani a lányoknak, hogy kerüljék a férfiakat, legyenek gyanakvók. Ne akarjanak megfelelni, tetszeni, hanem büszkén vállalják, hogy ők ilyenekkel nem. A nőgyűlöletre egy élhető választ ismerek: a férfigyűlöletet. Azt a valamit, amit minálunk még gondolni sem lehet. Ez az ország még azt sem engedi meg, hogy reagálj az ellened irányuló erőszakra. Neked kedvesnek, bizalommal teltnek kell lenni akkor is, ha minden napon nőgyilkosságokról, erőszakról, nők megalázásáról olvashatsz. Akkor is légy kedves, ha semmi okod nincs rá. Hogy miért? Mert csak. Jegyezd meg minden egyes posztodban, hogy de vannak ám másmilyen férfiak is, bizony, bizony. Ha valaki a szemét rád veti, akkor örülj, sőt, ujjongj, hogy jééé, akad még farok, amelyik beléd hatolna.
Itt te csak a férfiak szeme által jóváhagyottan létezhetsz. Ők határozzák meg, hogy átmész-e a mércén, elég jó vagy-e. Ha kivonulsz, bűnt követsz el. Itt egy nőnek nem lehet saját identitása.
A lányodnak sem.

Szóval A szoba. Női regény, férfi rendezte meglepő érzékenységgel. Finom és mély, megmozgat, átjár belülről. Az élményhez sokat hozzátesznek a  hangok, a fények. Még az Aglaja volt ilyen összetett élmény nekem a maga hangjaival. Mikor a szuszogás, a szívdobogás, a fogak ropogása is jelentőséggel bír, na, az nagyon erős tud lenni.
A HVG azt írja, potyognak majd a könnyek A szoba vetítésein. Potyogjanak. Én csak azt szeretném, hogy senki ne úgy nézze, mint valami minket nem érintő mesét, amin kellemesen, puha fotelben szabad meghatódni. Ennek a filmnek itt nálunk óriási súlya van. Ami itt meg van mutatva, az nálunk valós veszély. Igen, a lányaink veszélyben vannak, miközben mi még mindig azt tanítjuk nekik, hogy legyenek kedvesek és szelídek, várjanak az édes királyfira, a szerelem az egy Csoda, kapcsolatban lenni jó.
Elérkezett az idő, hogy valami mást is tanítsunk nekik. Elég a princípiumból meg a szelídségből. Ideje megtanulniuk, hogy aktívak, erősek és kemények legyenek. Ne menekülni tanuljanak meg, mert az már nem elég. Menekülni már túl kevés. Olyan lányok kellenek, akik szemrebbenés nélkül móresre tanítják azt, aki kéretlenül hozzájuk ér.
Harcosok kellenek.

Női Passzív Ellenállás

(Ha tetszett a bejegyzés használd a megosztó gombokat és iratkozz fel a követők közé, így emilben kaphatsz értesítést, mikor új írás jelenik meg.)