Feladtam a vallásom az egyenlőségért

carter1.jpeg
Az alábbi szöveg eredetije 2009-ben jelent meg a http://www.theage.com.au- n.
Elkövetője Jimmy Carter, egykori amerikai elnök.
Mondom, 2009.
Nem 2015, igaz, nem is Magyarország. Egy bátor férfi, aki nem fél a nőktől és nem fél saját gondolkodását, egyházát, belé nevelt normáit felülvizsgálni az igazságosság jegyében.
Uraim, lehet tőle tanulni.

Túl rég óta diszkrimináljuk a nőket és lányokat Isten szavának kifordított értelmezése miatt.

Gyakorló keresztény voltam egész életemben, sőt segédlelkész és hittantanár. A hitem erő forrása s megnyugtat engem, ahogyan több millió embernek is ugyanezt jelenti a hit világszerte. Ám a döntésem, hogy szakítok a vallásommal, a szervezetemmel, a Déli Baptista Szervezettel elkerülhetetlen lépés volt, bár hat évtized után nagyon fájdalmas és nehéz.  Azonban a vezetőm hirdette azt a Biblia részletet, hogy Éva másodlagosan volt – Ádám után – teremtve, s őt tette felelőssé az eredendő bűnért, emiatt elrendelte, hogy a nőknek „engedelmeskedniük” kell férjüknek, s megtiltotta nekik, hogy olyan egyházi tisztségeket töltsenek be a katonaságnál, mint lelkész, segédlelkész vagy káplán.

Ez a nézet, miszerint a nők alantasabb lények a férfiaknál, nem szűkíthető le egyetlen vallásra. A nőket számos vallásban kizárják a különböző tisztségek betöltéséből.  Sajnos ez a nézet nem marad a az egyház, mecset, zsinagóga és templomok falain belül. Ezt a diszkriminációt minden kétséget kizárólag átvették Felsőbb Hatóságok, okot illetve évszázadok óta kifogást találva benne a nők jogainak csökkentésére a világon mindenütt.

carterLegvisszataszítóbb módon a nézet, miszerint a nőket alá kell rendelni a férfiak vágyainak mentséget szolgáltatott a rabszolgaságra, erőszakra, kényszerített prostitúcióra, nemi szerv-csonkítására, illetve olyan nemzeti törvényekre, melyek a nemi erőszakot nem kezelik bűntettként. Világszerte sok nőnek és lánynak került a saját teste és élete feletti önrendelkezés jogába, amennyiben megtiltotta nekik az oktatáshoz, egészségügyhöz, munkaerőpiachoz való egyenlő hozzáférést, illetve kizárta őket a lehetőségből, hogy hatással legyenek saját közösségük életére.

Ezek a vallási nézetek az élet minden területét érintették.  Magyarázatot adtak rá, hogy számos országban a fiúk miért kapnak előbb megfelelő oktatást, mint a lányok; a lányoknak miért mondják meg, mikor és kihez kell férjhez menniük; s miért kell szembenézniük sokaknak hatalmas és elfogadhatatlan kockázatokkal a terhesség és szülés alatt csupán azért, mert az alapvető egészségügyi szükségleteiket nem elégítik ki.

Sok iszlám országban a nők mozgalmai tilalom alatt vannak, megbüntetik őket, ha nem fedik el bokájukat vagy karjukat, kizárják őket az oktatásból, eltiltják őket az autóvezetéstől, illetve a munkaerőpiacon a férfiakkal való versengéstől. Ha egy nőt megerőszakolnak, gyakran megbüntetik, mint bűnös felet a bűntényben.

Ugyanezen nézetek állnak a nemek közötti fizetésbeli különbség hátterében is, illetve a mögött, hogy miért tölt be hivatalt ilyen kevés nő nyugaton. Ezen előítéletek mélyen gyökereznek történelmünkben, de hatásaik minden nap érezhetőek. Nemcsak a lányok és nők azok, akik érzik ennek negatív hatását. Mindenkit károsít ez. A bizonyítékok azt mutatják, hogy a nőkbe és lányokba való invesztálás óriási pozitív hatással van a társadalom egészére. Egy tanult nőnek egészségesebbek a gyerekei is, s valószínűbb, hogy iskolába küldi őket. Többet keres, s keresetét javarészt a családba fekteti.

Egész egyszerűen önpusztító egy társadalom számára, hogy népessége felét diszkriminálja. Át kell értékelnünk ezeket az önös és idejét múlt attitűdöket és gyakorlatokat – ahogyan Iránban is láthatjuk, hogy a nők a frontvonalon harcolnak a demokráciáért és szabadságért.

Megértem azonban, miért vonakodik annyi politikai vezető, hogy erre a kényes területre lépjen. Vallás és tradíció nagyon erős és érzékeny területek a felülírás szempontjából. De hozzám hasonlóan más öregeknek, akik többféle vallásúak és hátterűek vagyunk, nekünk többé nem kell aggódni, hogy szavazatokat vesztünk, vagy figyelnünk arra, hogy elkerüljük a vitákat – így teljes mértékben elhivatottak lehetünk, hogy fellépjünk az igazságtalanságok ellen, bárhol is tapasztaljuk őket.

Az Öregek egy független csoport, kimagasló világvezetőkből, akiket korábbi dél-afrikai elnök, Nelson Mandela hozott össze, s akik befolyásukkal és tapasztalatukkal segítik a béke kiépítését. Segítünk megtalálni a fő okokat az emberi szenvedésre, s azt hirdetjük, hogy az emberi jogok betartatása mindannyiunk közös érdeke. Eldöntöttük, hogy különös figyelmet fordítunk a vallási és egyéb tradicionális vezetőkre, hogy biztosítsuk az emberi jogokat és egyenlőséget, s nemrégiben megfogalmaztuk: „A nők illetve lányok vallási alapon való diszkriminációjának elfogadása Felsőbb Hatóságok által elfogathatatlan.”.

Minden vezetőt felszólítunk, hogy gondolják át és változtassanak a káros tanításokon és gyakorlatokon. Nem számít, mennyire beivódottak azok az elméletek, melyek teret adnak a nőkkel szembeni diszkriminációnak. Különösen arra kérjük a vallási vezetőket, hogy legyenek bátrak, s ismerjék el és hangsúlyozzák a méltóság és egyenlőség pozitív üzenetét, melyben minden vallás egyetért.

A Szentírásokból gondosan kiválogatott részletek, miszerint a férfiak felsőbbrendűek , a férfi vezetők azon elhatározott céljaihoz kapcsolódnak, hogy megtartsák befolyásukat, nem pedig valamilyen örök érvényű igazsághoz. A Szentírásban találhatók olyan leírások, melyben nőket, mint kimagasló vezetőket tisztelik. A korai évszázadokban a nők betölthettek a katolikus egyházban olyan tisztségeket is, mint segédlelkész, pap, püspök, apostol, tanár és próféta. Csak a negyedik évszázad után vált a Szentírás eltorzított értelmezése által vezető irányzattá, hogy az összes katolikus vezető férfi volt, hogy növekvő hatalmukat fenntarthassák a vallási hierarchiában.

Az igazság az, hogy a vallási vezetőknek megvolt, s meg is van a lehetőségük, hogy a Szentírás értelmezése által felemeljék vagy elnyomják a nőket. Ők a saját önös érdekeikből az utóbbit választják. Az ő folytatólagos választásaik szolgáltatnak alapot vagy indokot leginkább a nők elterjedt üldözésének vagy bántalmazásának világszerte. Ez nemcsak az Egyetemes Emberi Jogok megsértése, de szembemegy Jézus Krisztus, Pál apostol, Mózes és Mohamed prófétának, illetve más nagy vallási alapítok tanaival is, akik mind Isten összes gyermeke számára megfelelő és igazságos bánásmód érdekében szólaltak fel.

Itt az idő, hogy újragondoljuk ezen nézeteket.

A cikk eredetije: Losing my religion for equality

Fordítás: aheforse

(Ha tetszett a bejegyzés használd a megosztó gombokat!)