Nem végzünk ingyen házimunkát! (Női Passzív Ellenállás)

rumli

1. Nem végzünk ingyen házimunkát.

mondja első pontjaként a Női Passzív Ellenállás petíciója.
De miért???
Talán mi nem szeretjük a rendet és a tisztaságot? Mi ilyen szutykok vagyunk, akikre rárohad a ház és a penész felveri a falait? Mi ebben érezzük tán jól magunkat?
Hát nem.
Szeretjük mi is a tisztaságot. Éppen úgy, mint azok, akik elvárják tőlünk, hogy gondoskodjunk róla. Vagy akikkel mindennapos csatákat kell vívunk azért, hogy legalább annyira becsüljék a munkánkat, hogy megóvni hajlandóak legyenek. Akik a házimunkát a mi nyakunkba varrják és csak azt teszik szóvá, ha nem végezzük el.

Amióta világ a világ a házimunka a nők feladata. Én komolyan nem tudom, ki találta ezt ki, de ha most itt állna előttem, biztos nyakon csapnám.
Mer ugye tételezzük fel, hogy tényleg igaz a mondás: csak egy életed van. Ez esetben brutális pazarlás annak bármennyi percét házimunkára fordítani, feltéve, ha valakinek nem az nyújt különleges élvezetet. Ehhez képest felénk, nők felé alapból elvárás, sőt, megmérettetésünk egyik kulcsfontosságú eleme az, hogy a környezetünk milyen állagú. (Ó, a gyűlöletes vendégségek, amik előtt extrán kell a lakást végignyalni, mert majd mások mit szólnak.)
Azt mondják sokan, ááá, leszarom. És hát persze, le lehet ezt szarni, csakhogy amíg egyedül szarja le valaki, addig ezzel bevállalja azt is, hogy szóbeszéd tárgya lehet, vagy azok, akiket szeret, furákat gondolnak majd róla. Nem mindenki olyan öntudatos, hogy egyedül szembe tudjon menni az elvárásoknak. Sokan pedig annyira magukévá tették a szerepet, hogy észre sem veszik, milyen határtalanul kihasználják őket. Ők azok, akik szép csendesen pusztulnak bele a robotba, miközben eszükbe sem jut, hogy éppen olyan joggal mondhatnának nemet a lélekölő, kimerítő melóra, mint a férfiak és a gyerekeik.
Meggyőződésem, hogy világ éppen azért ítéli meg a nőket ilyen szigorúan, hogy ez az ítélkezés legyen az ő börtönük. Azért fogják sokan a házimunkát elvégezni, mert ha nem teszik, mások előtt kerülnek szégyenbe. Azért nem fognak ebbe a férjek beszállni, mert bármily mocsokban is élnek, az ő megítélésükre ez semmilyen kihatással nem lesz. Ha a házukat felveri a gyom, soha nem fog olyan mondat elhangzani: Né má, hogy ez a Béla milyen egy rendetlen, szutykos ember. Hát hogyan képes ez ilyen mocsokban létezni? Ááá, nem. Majd neki mondják szánakozva: Jaj,, nem lehet könnyű neked. Meg kéne egy kicsit nevelni a Gizit, mer ez mégiscsak tűrhetetlen.

Csesszék meg!
És Bélám még mindig hamarabb fogja Gizit baszogatni, mint hogy megfogná a porszívót és munkához látna. (Vagy ha megfogja, hát azért aztán egy héten át várja el a zokszó nélküli hálaszopást.)
És ami a legbosszantóbb, hogy ezért a női melóért nemhogy fizetség, de még jó szó se jár. Ez olyan magától értetődő. Nem azt méltányoljuk, hogy elkészül, hanem büntetünk, ha nem.
Pedig ezzel az ingyen munkával –lássuk be- kurva nagy szívességet tesznek a nők az emberiségnek. A pasik 80%-át ugyanis egész egyszerűen megenné a kosz, ha a nők nem ganéznának alóluk.
Ganéznak.

Nos, az NPE azt mondja, hogy elég ebből. Azt mondja, hogy én, a nő nem vagyok háztartási robot. Nem végzek tovább ingyen munkát. Azt is mondja, hogy vizsgáljuk meg, írjuk felül az eddigieket. És talán azt is mondja, hogy osszuk meg igazságosan. Ha meg nem, akkor innentől élünk koszban. Vagy élünk kisebb rendben. Vagy fizettek nekem a munkámért.

Az NPE megadja mindenkinek az értelmezés szabadságát. Azt is megengedi, hogy te akár 24 órában takaríts – ha ez neked fontos és jól eső feladat. Ha nem fogcsikorogva, utálattal csinálod, hanem azért, mert valóban ezt szereted csinálni. Ha alig várod, hogy munkából hazatérj és kicsit mosogathass mások után.
Ha ez nálad egy ilyen fontos momentum, hát tedd meg. Én, vagy a gumi nem fogunk a kezedre csapni. Nem kell azért eltávoznod az olvasók közül, nem leszel kiutálva.
A gumi azt mondja, gondolkozz a leosztásokon és azon, hogy jogod van nemet mondani.

Nem mondja tehát az NPE, hogy önmagad megerőszakolása árán élj szutyokban. De mondja azt, hogy minden mozdulatodnál tudd, hogy aki ezt a munkát elvárja, eleve rád lőcsöli csupán az okból, hogy nő vagy, az a jogaidban tapos és a jóllétedet veszélyezteti. Az NPE azt mondja, engedd meg magadnak, hogy ezen felháborodj, hogy ezért haragudj, mert a haragod jogos. Nem te hátráltatod a párkapcsolatot, mikor a haragodnak hangot adsz, hanem az, akinek szólni kell, hogy nem hotelban él.
Az NPE csupán lehetőséget ad arra, hogy eltávolodj a rád erőszakolt szereptől, felismerd, hogy a világ a te károdra működik. Az erőddel visszaélnek és megfosztanak a lehetőségtől, hogy a magad törvényei szerint élj.
Nincs olyan kromoszóma a DNS láncban, ami azt írná elő, hogy a nőknek szent és megkerülhetetlen feladatuk a házimunka.
Nincs ilyen.
Börtönben vagy, melyet a nőségeden építettek fel a maguk könnyebb életének érdekében.
Az NPE azt mondja, egy erőszakra épülő társadalomban élünk, mely a nők erejéből tartja fenn magát. Láthatod ezt és nemet mondhatsz rá.

Hogy mi lesz akkor, ha megteszed? Kosz lesz. Rumli lesz. Aztán majd ha mernek szólni, akkor lehet mondani, hogy ez van, mikor én is beleszarok. Ennyi a súlya a láthatatlan robotnak. És lehet nekiállni eltüntetni, ha zavar valakit.
Hogy mások meg majd mit szólnak? Hát igen. Aki érti a Passzív Ellenállást, az már rég nem azzal törődik, mások mit szólnak. Az már azt fontolgatja, hol vannak a határai, hogyan állíthatja meg a kihasználást, ami zúdul rá. Az már tüntet azzal, hogy ezt a terhet (is) letette.

Ha neked is eleged van az ingyen házimunkából, állj be közénk. Fotózd le, mi történik az otthonokkal, ha a nők nem végeznek robotot, és töltsd fel a képet a Fb- ra #‎NoiPasszivEllenallas‬ hashtaggel.

Női Passzív Ellenállás

További cikkek a Női Passzív Ellenállásról

(Ha tetszett a bejegyzés, használd a megosztó gombokat!)