A gyerek lenne az egyenlőtlenség oka?

ferfihazimunkaWhen highly educated, dual-career couples have their first child, both spouses think the baby increases their workloads by equal amounts — but a new study suggests that’s not true.


Összefoglalás
(Eredeti cikk a linkre kattintva):

Mikor egy magasan iskolázott, dolgozó párnak megszületik első gyermeke, mindkét fél úgy gondolja, hogy egyforma mértékben növekszik meg a munka mennyisége. Egy új tanulmány szerint azonban ez nem így van. A részletes eredmények azt mutatják, hogy a plusz munka oroszlánrésze az anyára hárul.

Az eredmények azért is különösen megdöbbentőek, mert a gyermek megszületése előtt a párok közel egyenlően mértékben vették ki részüket a háztartási munkából. Konkrét kérdésre válaszolva férfiak és nők egyaránt úgy gondolták, hogy a saját napi teendőik mennyisége négy órával nőtt meg a gyerek születése után. A részletesen vezetett napi időbeosztásokból azonban kiderül, hogy az újdonsült anyukák és apukák folyamatosan más történetet meséltek. Mindkét fél túlértékelte a megnövekedett munkamennyiséget – ugyanakkor igen eltérő mértékben. A napi plusz négy órával ellentétben a nők napi időbeosztása szerint két órával nőtt naponta, míg a férfiaké körülbelül 40 perccel.

Habár a férfiak és nők egyaránt úgy vélték, hogy azonos mennyiségű munka szakadt rájuk a gyermek születésekor, a nők végül sokkal több munkát vállalnak magukra abból, ami egy újszülöttel jár. -mondta Claire Kamp Dush, a tanulmány egyik társszerzője, az Ohio Állami Egyetem emberi tudományi docense.
Az eredmény azért is volt különösen meglepő, hiszen a baba megszületése előtt ezek a párok egyenlően osztoztak az otthoni teendőkben.
A gyermek születése drámaian megváltoztatta a munkamegosztást ezeknél a pároknál- mondta Jill Yavorky, a tanulmány társszerzője és az Ohio Állami Egyetem doktorandusza. -Ami egykor egy közel egyenlően megosztott munka volt, többé már nem az.
Az új tanulmány a Journal of Marriage and Family 2015 júniusi számában jelenik meg. Kamp Dush és Yavorsky betársultak a kutatásba Sarah Schoppe-Sullivenhez, az Ohio Állami Egyetem emberi tudományok professzorához. Az adatok a The New Parents Projectől származnak, mely egy olyan hosszútávú tanulmány, mely azt vizsgálta, hogy egy olyan pár, ahol mindkét fél pénzkereső hogyan igazodik a szülővé váláshoz az első gyerek születésénél. Összesen 182, nem szokványos amerikai pár vett részt a kutatásban. A résztvevőknek az átlagnál magasabb szintű az iskolázottságuk, mindkét félnek van munkája és mindkét fél részt kíván venni a gyermek körüli teendőkben.
Ők olyan párok, akiktől a legnagyobb mértékű egyenlőségre való törekvést várnánk a kapcsolatukban.– mondta Kamp Dush. –Megvan a tanulmányi, pénzügyi forrásuk és minden egyéb olyan faktor, melyekről a kutatók azt hitték, hogy a felelősségvállalás egyenlő megosztásához vezetnek. Mégsem ez történik.
A párokat kétszer is tesztelték – egyszer a terhesség harmadik trimesztere alatt, majd mikor a gyerekük körülbelül 9 hónapos volt. Mindkét időszakban a párok külön-külön vezettek egy részletes napi időbeosztást egy átlagos munkanapra és egy átlagos szabadnapra. Minden egyes tevékenységüket lejegyezték papírra, a jegyzetelést hajnali 4-kor kezdték, s 24 órával később fejezték be. Ez minden egyidejű tevékenységet tartalmazott, amit akkor végeztek, mikor egyszerre több dologgal foglalkoztak. Az eredmények azt mutatták, hogy a baba megszületése előtt a párok egyenlően osztották meg a kötelezettségeket. A férfiak és nők egyaránt körülbelül 15 órányi háztartási munkát végeztek hetente, mellette 42-45 órás fizetett munkát. Ráadásul a férfiak és nők 95%-a megegyezett abban, hogy a gyerek megszületése után is egyenlő mértékben osztoznak majd a gyermekkel kapcsolatos teendőkben. Azonban nem ezt történt. Miután megérkezett a gyerek, a férfiak körülbelül heti 10 órai fizikai gyerekfelügyeletet végeztek – azaz a kevésbé kellemes dolgokat, mint pelenkacsere, gyerekfürdetés, míg a nők 15 órát hetente. A kellemesebb részében a szülőségnek, mint a gyermeknek olvasásban és játékban, kisebb mértékű nemi különbséget mutatott a felmérést. A férfiak körülbelül 4 órát töltöttek egy héten ezzel, míg a nők 6 órát. Plusz a férfiak visszafogták a házimunkavégzést 5 órával, amíg a nők nem csökkentették le ugyanezt, hogy kompenzálják a gyerekneveléssel elvesztett időt.

Egyik magyarázata a nők szülés után a férfiakéhoz képest megnövekedett teendőinek az lehetne, hogy kevesebb időt töltenek a fizetett munkájukkal. Ez a tanulmány azonban ilyesmit nem mutatott ki. Az eredmények szerint sem a férfiak, sem a nők nem csökkentették a fizető munkájukkal töltött időt észrevehetően.
Rengeteg adat mutatja, hogy sok nő csökkenti a fizető munkájában töltött időt, miután gyereke születik, de mi nem tudjuk, hogy ez mikor történik – mondta Yavorsky – A tanulmányunk azt mutatja, hogy ezt nem közvetlen a szülés után teszik.
Kilenc hónappal az első gyermek megszületése után, amikor a párok másodszor lettek tesztelve, a munka felosztásának egy új mintája rajzolódott ki.- mondta Kamp Dush. –Úgy tűnik, hogy az új rutin az, hogy a nőre szakad a házimunka és a gyerek körüli teendők nagyobb része, amíg a fizető munkája nem csökken. Az egyenlőségre törekvő kapcsolatuk, ami a gyerek születése előtt volt, mostanra lényegében eltűnt.
Mi a magyarázat a változás mögött?
Kamp Dush és Yavorsky azt mondta, hogy a magyarázat összetett és bizonyára nem teljesen az anya vagy apa hibája. Egy másik kutatás, mely Schoppe-Sullivan vezetett, azt mutatta, hogy az anyák a „korlátozók” – lényegében ők szabályozzák, hogy az apákat mennyire engedik belefolyni a gyermek körüli teendőkbe.
A nőknek nem kellene irányítani a partnerük szülőségét. Ugyanakkor a férfiaknak is magukra kell vállalni a kezdeményezést és megtanulni a gyermekneveléssel járó kötelezettségeket, melyek a saját szocializációjukban elmaradtak- magyarázta Kamp Dush. Yavorsky észrevette, hogy a pároknak sikerült megosztani a nem gyerekkel kapcsolatos háztartási munkát, mielőtt szülők lettek, ugyanakkor csak a férfiak csökkentették ezt jelentősen a gyermek születése után.

A férfiak a gyerek születése után is lehetnének teljes partnerek a házimunka végzésében, és részt vehetnének az olyan halandó munkákban is, melyeket egyik fél sem csinál szívesen. – mondta.

Forrás: www.sciencedaily.com/

Fordította: aheforse

Női Passzív Ellenállás

(Ha tetszett a bejegyzés, használd a megosztó gombokat!)