Anális szex és kölcsönös öröm (muhahaha)

Az anális szex témakörében végzett kutatás a ráerőltetés módszerét fedte fel

A fiatalok a fájdalmas és nem biztonságos kifejezésekkel jellemezték az anális szexet egy tanulmányban, mely a tinédzserek és egészségügyi dolgozók közötti párbeszéd szükségességére hívja fel a figyelmet. Ez a tanulmány, mely arra összpontosított, hogy miért vállalja be egyre több heteroszexuális pár a szex anális formáját, a ráerőltetés trendjét fedezte fel rámutatva, hogy a beleegyezés és a kölcsönösség nem mindig a fő szempontok azoknak a fiúknak, akik megpróbálják erre rávenni a lányokat.
A Londoni Higiénia és Trópusi Betegségek Iskolájának (London School of Hygiene and Tropical Medicine) kutatói 130, 16-18 év közötti tinédzsert interjúvoltak meg három oldalon országszerte, hogy feltérképezzék az anális szex körüli elvárásokat, tapasztalatokat és körülményeket  a fiatalok körében. A minőségi tanulmány azt találta, hogy a heteroszexuális anális szex legtöbbször fájdalmas, kockázatos és erőltetett, főként a lányok számára, míg a fiúk elvárták vagy rábeszélték a vonakodó partnereiket.

„Az anális szex egyre növekvő népszerűségnek örvend fiatalok körében, azonban míg a férfiak és nők között az anális együttlét legtöbbször hiányzik a vezető szexuális és szociális felvilágosításokból, addig rendszeres szereplője a szexuálisan nagyon is határozott médiának.” – írja a BMJ Openen publikált tanulmány. Az írás rámut, hogy néhány fiatal teljesen elfogadhatónak tartja a „ráerőltetett, fájdalmas és nem biztonságos anális szexet”, ezért szükségszerű lenne, hogy az egészségügyi dolgozók több figyelmet fordítsanak erre a problémára (szerk: tehát nem szexuális játék, hanem probléma) az iskolai szexuális felvilágosításokon.
Szexuálisan aktív életet élő emberek egyre többen próbálják ki az anális szexet, s a kutatók szerint  ez leggyakrabban fiúk és lányok között történik meg, mégpedig párkapcsolaton belül. A megkérdezett fiatalok ritkán beszéltek az anális szexről a „szexuális örömök ily módon való kölcsönös felfedezéseösszefüggésben, főleg, hogy óvszert ritkán használnak.

Úgy tűnik, hogy egyfajta verseny figyelhető meg a fiúk körében, hogy kinek volt már anális élménye lányokkal, míg a leggyakrabban idézett fő ok, amiért erőltetik az ilyen szexbe, hogy a fiúk „utánozni szeretnék a pornófilmekben látottakat, illetve ez a nyílás szűkebb”.
Egy másik ok, amiért elvárt, hogy a lányok megtegyék, az a „követelés, hogy az embereknek élvezniük kell, ha csinálják, annak ellenére, hogy ez az elvárás ellentétes a valósággal, hiszen fájdalmas a nőknek”.

„Az általános vélemény az, hogy a nők általában nem akarnak részt venni anális szexben, így aztán vagy rá kell őket beszélni vagy kényszeríteni” – olvasható a tanulmányban. Még az egyébként látszólag kommunikatív, törődő párkapcsolatokban is néhány férfi nyomást gyakorol a vonakodó partnerére, hogy az bevállalja az anális szexet annak ellenére, hogy úgy gondolja, valószínűleg fájni fog neki (habár azt is meg kell említeni, hogy néhány férfi azt mondta a felmérésben, hogy partnerükkel elkerülték az anális szexet, mert azt gondolták, hogy ezzel fájdalmat okoznak a nőnek.)

„A nők rábeszélése többé-kevésbé része volt mind a nők, mind a férfiak elbeszéléseinek az anális szex kapcsán, külön kiemelve a férfiak részéről történő ismételt, empatikus kérést”

„A nők úgy tűnik, biztosra vették, hogy vagy beleegyeznek az anális szexbe, vagy ellenállnak a partnerük ismételt kérésnek ahelyett hogy egyenrangú partnernek érezték volna magukat a szexuális döntésekben. A nemet mondás képessége gyakran a nők irányító szerepére volt pozitív példaként említve.
A tanulmányban számos példát láttunk egyoldalú (nem beleegyezésen alapuló) behatolásra is akár ujjal vagy hímvesszővel „próba szerencse” alapon abban a reményben, hogy a lányok nem állítják le őket.

„Néhány interjúalany által említett, főként a “véletlen” behatolás esetében nem egyértelmű, hogy azok nemi erőszaknak minősülnek- e, vagy sem (azaz nem kölcsönösségen alapuló behatolások voltak), de tudjuk az interjúalanyoktól ezekről a „balesetekről”, hogy a legtöbb céllal történt. Egy válaszadó be is vallotta, hogy a barátnőjének azt mondta, véletlenül történt, holott nagyon is szándékos volt a behatolás.

A kutatás nem tagadja, hogy „kölcsönös örömszerző anális tevékenységek” is lehetségesek a megkérdezett korosztályban, de “a lányok öröme gyakran hiányzik az heteroszexuális anális szex elbeszélésekből és hogy a hiány nem csak észrevétlenül és próbálkozás nélkül marad, hanem előre tudható a fiatalok körében.”

„A nők nyaggatása az anális szexszel normálisnak van elkönyvelve.”

Dr Cicely Marston vezette a kutatást annak reményében, hogy a tanulmány fellobbantja a „sürgős szükségét a kárcsökkentő erőfeszítéseknek, hogy elősegítsék a kölcsönös és egyetértésen alapuló, csökkent kockázatú és csökkentett fajdalommal járó technikákkal véghez vitt anális szexről való párbeszédet és hogy felelősségre vonja azon elméleteket, melyek elfogadják a rákényszerítést.”

Fordította: aheforshe

A cikk eredetije:

Independent

Ha tetszett a bejegyzés, használd a megosztó gombokat!