Nem vagyok hülye

Nem és nem.
Tudom, hogy neked sokkal kényelmesebb volna, ha azt hinném magamról, hogy az vagyok. Sőt, szerintem te tudatosan erre törekszel, hogy megőrjítsél engemet.
Ehhez úgy beszélsz, úgy mozgatod a gépezeteidet, hogy azok lehetőleg követhetetlenek legyenek.

Például ezzel a marhasággal, ezzel a rezsicsökkentéssel, ezzel megint gyártasz egy rakás olyan szemetet, amiknek a nézése elhomályosítja a tudatot. Úgymond. Szóval ebben a projektben először előadod, hogy te most velem jót tettél, te segítesz rajtam, te engem képviselsz, és az én cuki állam- apukám leszel, aki majd megment a gaz szolgáltatóktól, a zsebemben pénzt hagysz, spórolsz nekem, helyettem meg minden.
Biztos így van, én ezt nem vitatom, bár azt mondják, hogy ilyen úgy általában nincsen, szóval ezt végül úgyis én fogom kifizetni valahogyan. Mindegy, most nem is ez a lényeg, hanem az, hogy mióta ezt a rezsicsökkentést bevezetted, azóta a számla, amit küldesz, az még annál is átláthatatlanabb, mint eddig volt. Arról ne is beszéljünk, mennyi irgalmatlan mennyiségű papír és tinta, amit erre elpazarolsz. Igen, te minden hónapban csomagolsz az amúgy is átláthatatlan számláid mellé egy plusz papírt, amit kb azzal a mozdulattal hajítunk a szemétbe, ahogy kibontjuk a borítékot. Odarakod csupán azért, hogy az agyamba beledöngöld, hogy te milyen kurva jó fej vagy, mert ebben a hónapban is megspóroltál nekem 2146 (kerekítve 50) Ft- ot. Enyhe jelzés nekem, hogy tudjam ám, majd hova kell szavaznom, ki az én atyuskám, aki gondoskodik rólam.

Aztán ott vannak a hivatalos levelek. Az adóbevallás, amihez már szakember kell, de még az is elrontja érted, hát én tavaly levelet kaptam a NAVtól, hogy valamelyik oldalt nem jól töltöttem ki (mármint a könyvelő nem jól töltötte ki), és most aztán azonnali hatállyal tegyem ezt rendbe. Enyhe gyomorgörcs után bementem a hivatalba, és tényleg kiderült, hogy valamelyik szám nem a megfelelő rubrikába került. Az ügyintéző két mp alatt korrigált, én aláírásommal bizonyítottam, hogy elismerem a javítást, és akkor ennyi volt.

És az orvosi papírok? Én azokhoz már eleve guglival ülök oda! De még akkor is ám, ha a dokival előtte konzultáltam! Mer az is csak hablatyol összevissza, bizonytalankodik és szinte soha nem fogalmaz világosan. Az ember kuncsorog, fél, lesi a szeme állását, hogy valami információt kapjon tőle, ő meg fürdik a hatalmában.

A legújabb meg ez a devizahiteles marhaság.
Nyilván sikerült ezt is úgy megoldanod, hogy a világon senki ne értse, hogy most akkor mi a picsa van az elszámolásokkal.
Jön valami táblázat egy levélben. Annak a végén ott van, hogy a tőketartozás ennyi, a túlfizetés ennyi, és hát jéééé, ez a kettő egyezik, és írja, hogy visszatérít 2500 Ft- ot, de közben mégis küld mellé egy olyan külön csekket, amilyet még soha életemben nem láttam. Tudod, az a típusú papír, amiről ordít, hogy sebtiben készült. Mikor így főnök úr azt mondja, Julika, nyomasson már ennek a Guminak egy számlát 15 462 Ft- ról, hogy azt még így utoljára utalja nekünk ide be, ha már kb 300 ezret, meg még az azon felül ellophatót kénytelenek leszünk nélkülözni.
Nézem a papírjait és nem értem. Az anyátokat nektek, hogy nem értem! Na, majd mindjárt telefonálok. Kicsit összeszorul a gyomrom, mert nem szeretnék hülyét csinálni magamból. Az itt a nagy szerencsém, hogy tele az ország azzal, hogy senki nem érti, szóval nem egyedül vagyok hülye, ilyenformán a gátlásaim kissé oldódnak, próbálok telefonálni, a gép rendszeresen bemondja, hogy a vonalak túlterheltek, inkább tegyem le, mert sok lesz a számla.

Közben jön még egy levél, melyet felbontok és a sok értelmetlen szövegben ott egy kiemelt vastag mondat, miszerint a Központi Hitelinformációs Rendszerbe került a nevem.
DE MÉÉÉR?
Az agyam lázasan kattog, hogy te jó ég, valamit nem fizetettem időben?
Újra nézem az elszámolást. Nem, nem írja, hogy valami gond lenne a befizetésekkel, mégis pánikban vagyok. A zavaros levélből csak annyit tudok kihámozni, hogy manapság már nemcsak a rossz adósok kerülnek a KHR- be, hanem a jó adósok is. Átsuhan a fejemen, hogy ez megint milyen baromság már, hiszen ha valaki nincs a rossz adósok közt, akkor nyilvánvaló, hogy jó adós, szóval ez megint felesleges irkálás, adminisztrálás, levélküldés. Ráadásul a levélből nem derül ki, hogy kérdéses személy (ÉN!!!) most akkor hova került? A jók vagy a rosszak közé?
Tiszta káosz komolyan mondom.
Vagy én vagyok hülye.

Akkor nyugszom meg, mikor néhány nap múlva megérkezik az autó törzskönyve. Most ez a momentum kivételesen érthető. Innentől az autó saját tulajdonunk.
Hogy ez hogyan lehetséges, arról fogalmam sincs, hát hiszen nem értem se ezt, se a villanyszámlát, a telefonszámlákról meg már végképp ne is beszéljünk.
Egy hülye vagyok, ez egyre nyilvánvalóbb.

Legvégül az van, hogy pont eléred, amit akarsz. Már félek, ha hivatalos levélről jön értesítés és utálok bármilyen ügyet intézni. Utálom megfejteni a marhaságaidat.

Csak megjegyzem, hogy mikor ezt a nagy számítógépes világot bevezetted, akkor például azt mondtad, hogy ez azért kell, mert majd ezzel az adminisztráció és a bürokrácia le fog csökkenni. Minden sokkal gördülékenyebb lesz, és így wordben meg online intézzük a dolgokat. Ehelyett meg az van most, hogy mindent el kell készíteni online is, meg aztán jól kinyomtatni egy mázsa papírra. Nem lett kevesebb az irkafirka, sőt, két síkon zajlik az iratgyártás.
És ehhez az egész őrülethez kifejlesztettél egy olyan nyelvezetet is, amivel engem, a polgárt összezavarsz, elbizonytalanítasz, elhiteted velem, hogy nélküled, a te atyáskodásod és iránymutatásod nélkül egy senki vagyok. Egy ostoba liba.

Nem vagyok az, érted? Tudom, mert mesélték nekem kitelepült magyarok, hogy más országokban egyáltalán nem így mennek a dolgok. Sok helyen úgy van, hogy hónap végén kapsz egy papírt, amin egy csíkban ott a villanyszámla, másikban a szemétdíj, harmadikban a gáz. A lap alján összeadva, kész. Mindenki tudja, mit kell fizetni.
Meg olyan is van, hogy három papírral nyitsz egy vállalkozást, első perctől tudod, a bevétel hány százalékát fizeted az államnak adó gyanánt, és tudod, ha azt megfizeted, tovább nem zaklatnak. A levelek értelmezhetőek, a telefonokat felveszik. A gépezet gördül szépen előre. Az élet kiszámítható, a gyomorban nincs szorongás. Nem ver le a víz, ha levelet kapsz, mert nagyjából sejtheted, mi van benne… Vagyis azt, hogy nincs benne semmi különösebben megterhelő, érthetetlen, zavaros. Semmi olyan, amitől hülyének képzeled majd magad.

Egyébként tudjál róla, hogy gusztustalan, amit csinálsz velem. Eszembe juttatja a bántalmazót, akinek a megőrjítés a taktikája. Aki arra hajt, hogy saját hatalmát az áldozat elgyengítésével betonozza be. Ugyanazt csinálod velem, amit az a faszi, aki összevissza beszél, hazudozik, kavar. Kedden ezt mondja, szerdán valami mást. Körülményeskedik, vagy épp túl kevés infot ad csupán azért, hogy én, az áldozata végül azt gondoljam, teljesen hülye vagyok.

Szóval te egy bántalmazó vagy.
Egy bántalmazó állam vagy. Úgy teszel, mintha szeretnél, de közben döntesz helyettem, úgy bánsz velem, mint egy gyerekkel és mindent megteszel, hogy kiirtsd az ambícióim, a tiszta gondolataim.
Csakhogy én ezt nem veszem ám be. Én pontosan tudom, mit akarsz, átlátom a játszmádat és azt is tudom, hogy nem vagyok hülye. Engem nem tudsz megőrjíteni, sőt elgyengíteni se. Bosszankodok ugyan, megcsinálom, amit kell, de csak annyit, semmi többet. Már rég nem küzdök lelkesen az ország jobbításáért. Nem fizetek neked többet, mint amit muszáj. Nem dolgozok többet, mint amit muszáj. Igyekszem elkerülni, hogy neked adózzak (hiszen úgyis ellopod a pénzem). A gyerekeimet, ismerőseimet arra biztatom, hogy menjenek el innen, hagyjanak téged magadra és persze én is azon vagyok, hogy mielőbb elhagyjalak. Nem, nem leszek hős és mártír. Nem fogom mondani elgyötörten, hogy de hát szeretem! De hát néha annyira kedves! De hát ha én jó leszek, majd ő is megváltozik!

Nem, én keresek egy élhető helyet és elmenekülök a közeledből. Tudom, hogy egy bántalmazó sohasem változik, sohasem “javul meg”, az élet vele csak időlegesen lehet könnyebb. Csak azért enged olykor a szorításon, hogy azután még szorosabbra húzza a béklyót.
Semmi egyéb nem érdekli, csak a saját jóléte.

Azt is remélem, még nagyon sokan elmennek majd. Remélem, egyszer magadra maradsz teljesen. A legjobb mégis az volna, ha téged zavarnának el a picsába.

Igen, bízom még abban, hogy megállítanak-megállítunk még azelőtt, hogy teljesen kiírnál minket a világból és elhitetnéd a többi népekkel, hogy mi mindannyian hülyék vagyunk.
Akarom hinni, hogy nem vagyunk azok.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

(Ha tetszett a bejegyzés, használd a megosztó gombokat és iratkozz fel a követők közé, így emilben kaphatsz értesítést, mikor új írás jelenik meg.
Érdekes történeteket találsz a Facebookon is: Gumiszoba)