Jézus meg a cigányok

http://romasajtokozpont.hu/sajat-hazukban-tamadtak-meg-egy-roma-csaladot-egerben/

Naszóval drága barátaim, az van, hogy itt élünk mi Magyarországon, korlátlanul burjánzó nőgyűlöletben, hasonlóképpen burjánzó cigánygyűlöletben. Nem véletlenül hozom össze a kettőt, mert általában együtt járnak, kéz a kézben. Van azonban egy jelentős különbség. A nőket általában nem szokták csak azért megverni – itt minálunk – mert nők. Úgy értem, ezt itten a nőknek ki kell ám érdemelni, ki kell provokálni, csúnyán kell szólni vagy elrontani a bablevest. Nem tudom, lehet, hogy tévdek, de még nem találkoztam olyan történettel, hogy valakire egy “te nő vagy, dögölj meg!” felkiáltással támadtak volna. Biztos van ilyen is, meg ezerféle diszkrimináció, hátrány és nyomor, kilátástalanság és üvegplafon, de én azért mégis úgy megyek végig az utcán, hogy csak nem fognak a melleim miatt megverni.

Nem így a cigányokkal. Olyan dolog történt a napokban, ami engem eleve nagyon felkavart, pláne, amikor kiderült, hogy egy kedves barátom is érintett az ügyben oly módon, hogy az áldozatok a közeli rokonai. Azt történt, hogy Egerben, két főiskolás fiú megtámadott és megvert két védtelen, ártatlan nőt a saját otthonának udvarán, csak azért, mert cigányok. Erre vannak tanúk, erről van látlelet, ezt hallották és látták többen. Az udvaron tartózkodó két hatéves kisgyerek is, többek közt.

Ez a két fiú főiskolás. Diplomájuk lesz, valamilyen beosztásban dolgozni fognak, tanáraik minden remény szerint megpróbálják őket értelmiséginek nevelni. Én nem akarok előítéletes lenni, de félő, hogy tettükért nem fogják megkapni az arányos megtorlást. Pénz, kapcsolatok, jó ügyvéd, enyhítő körülményként nyilván be voltak állva, mint a szög.

A két nő “jól van”. Írom ezt idézőjelben: jól vannak, mert bár meg is halhattak volna, nem haltak meg. Sérüléseik nem súlyosak. Mehetnek tovább az élet sűrű erdejében, meg minden baromság.

És mi lesz a méltóságukkal? A nyugodt élethez való jogukkal? Az identitásukhoz való jogukkal? A félelem nélküli létezéshez való jogukkal? A traumájukkal mi lesz? A büdös cigányt irtani kell – hány szájból hangzik ez el naponta? Hány billentyűzet okádja ezt ki naponta? Hányan gondolják ezt meggyőződéssel? És vajon hányan bizonyítják rasszizmusukat tettleg, amikről talán nem is tudunk? Amiket eltussolnak? Amiket be sem jelentenek?

De verésre, késelésre sem kell gondolni. Hányan kell lehajtott fejjel járjanak a származásuk miatt? Hányan élnek szegregáltan, nulla lehetőséggel, ha mégoly nagyívű célokkal is, mint egy egyszerű közmunka, lehetőségek nélkül? Hányan élnek úgy, hogy próbálnák tolni, vinni valahogy az életüket, oszt nem hagyják nekik, elfordulnak tőlük, szidással és aljassággal találják magukat szembe nap mint nap? Hányan élnek úgy, hogy a cigányságuk bélyeg rajtuk?

Érted ezt? Egy olyan valami a bélyeg rajtad, ami TE MAGAD VAGY? Tudnál így élni?

Én persze könnyen pofázok. Középosztályból, szőke hajammal, főiskolát végzetten, Budáról, előttem ezer lehetőség. ” Te még nem éltél…. ” – mondják. Hol is? Cigánysoron? Ott valóban nem éltem. Mondjuk nyóckerben éltem. De kit érdekel, hogy éltem-e. Amivel ti érveltek, hogy ők hogyan élnek, miket tesznek, az NINCS. Nem a cigány származás csinál valakiből tyúktolvajt, hanem a reménytelenség és a nyomorúság.

De látjátok, ezek nem ismernek se Istent, se embert. Ezek a fasiszta-rasszista-nőgyűlölő-homofób gecik. Ezeknek mindegy. A két megtámadott nő nem tetteiért kapta nyakára a kést, hanem a bőrük színe miatt. Látjátok, ezeknek mindegy. Mindegy, ki mit csinál, mennyire hasznos tagja a társadalomnak, mennyire képességes, szorgos, okos, vagy éppen börtönviselt, vagy közmunkán van, vagy csak úgy megy az utcán semerre se nézve. Ezeknek mindegy, ha cigány, vesszen. EZEKNEK MINDEGY.

Milyen ideológia vesz rá valakit arra, hogy csupán származása miatt csak úgy rátámadjon két védtelen nőre? Mert ezek se a Pöttyös kocsmába mentek ám emberkedni, naná. Mi vesz rá erre valakit? Milyen torz gondolatvilága van az ilyen embernek? Tudja egyáltalán, mit csinál?

Én azt mondom, ha nem tudja, az se mentség. Mondanád, ez olyan, mint amikor a hatéves a Miatyánkot mondja, egy szót se ért belőle, de tudja, hogy az imádság, anyuka meg apuka tanította, mások is mondták, hogy az jó dolog. Csinálja. Magáévá teszi, mielőtt megérthetné. Jó esetben később megérti.

Azt mondom, olyan, másrészt mégsem olyan, mert a Miatyánk darálásával nem ártottak még senkinek. A szélsőjobboldali ideológiákkal pedig… hát, láthattuk a második világháború előtt-alatt-után. És azt is úgy sajátítják ám el, hogy nem is értik, miről beszélnek. Nem is akarják érteni. Az ideológia a lényeg, nem az értelem.

Hogy egy főiskolai tanár szájából elhangozhat ma, Magyarországon az, hogy a cigányoknál az a szokás, hogy a kislányok az apjukkal hálnak. Ezt kimondhatja egy tanár. Az a “szokás”. És a “kislányok az apjukkal hálnak”, mintha, még ahol történik is ilyen, kölcsönös akarattal és beleegyezéssel történne. Ezt ma, itt, a demokratikus országunkban egy főiskolai tanórán ki lehet mondani. Erre lehet tanítani a fiatal reménységeket. Hát lófasz a seggetekbe.

Ezek gyakran istenfélő emberek ám. Legalábbis azt mondják. Isten, haza, család, Krisztus, szenteltvíz vasárnaponként. Isten zászlaja alatt utálják a buzikat, a cigányokat, mindenkit, aki más, mint ők. Oszt öregem, nem nézel szét! A Bibliát olvastad-e? Tudod, az a nagy fekete könyv, amire a felespoharat teszed Húsvétkor.

Abban egy Jézus nevű fazon, aki egyrészt zsidó volt (mer te azokat is utálod), másrészt mintha valami olyasmit pofázott volna, hogy szeresd felebarátodat. Még az ellenségedet is. A csávó elfogadott és befogadott minden jöttmentet, még egy Magdolna nevű prostit is, még ilyet! Erre a csávóra épül a te vallásod. Erre, aki feszt azon tépte a száját, hogy NE ÍTÉLJ, mert az nem a te dolgod. Te éljél békében, ne gyűlölködj, segítsd az elesetteket meg ilyenek.

Nem véletlenül keverem ide a vallást ám, jellemzően ezek a fajgyűlölő gecik nagyon szeretnek a vallásos jóember képében tetszelegni. (megj: Viktorunk is nagy templomba járó, de a menekültek basszák meg az anyjukat.)
Ezzel amúgy pont azokat a mélyen vallásos embereket teszik hiteltelenné és sértik meg, akik komolyan követik a Krisztusi tanokat, na de ez mindegy is.

A lényeg az, hogy két nő megúszta a támadást, testileg. És a lelki sebeiket ki gyógyítja meg? És a többiekét ki? Azokét, akik maguk a bélyeg önmagukon – csak mert ti, rohadék, aljas, szűk látókörű, fasisztoid polgártársaim, akik cigányt vertek és késeltek azért, mert cigány, csak mert ti megpróbáljatok megfosztani őket a méltóságuktól.

Én őszintén remélem, hogy nem fog sikerülni.

http://romasajtokozpont.hu/sajat-hazukban-tamadtak-meg-egy-roma-csaladot-egerben/