Burka, a szuperhős

Burka Bosszúálló a muszlim női szuperhős, akire mindannyian vártunk.
A muszlim világ nem büszkélkedhet a legjobb hírnévvel, ha női egyenjogúságról van szó. Erős női példaképek hiányában a térség fiatal női számára igen kevés tér marad a követendő példát találni a populáris kultúrában. Mostanáig.
Ismerjétek meg Burka Bosszúállót, a rajzfilmet, mely megváltoztatta a játékszabályokat, kifigurázta az aktuális állapotokat a maga női szuperhős főszereplőjével, aki a bűnözők ellen küzd mágikus burkába burkolva.
Burka Bosszúálló egy tanár, Jiya, aki szabadidejében burkát ölt, hogy nemeken alapuló bűntettek és más gonoszságok ellen küzdjön. Ő lett a női egyenjogúság jelképe a muszlim birodalomban, akinek érkezését már sokan várták. A pakisztáni rajzfilmet 2013. augusztusa óta játsszák Afganisztánban, de Jiha áprilisban még nagyobb nézőközönségre számíthat, ugyanis az indiai oktató-szórakoztató csatorna, a ZeeQ, is műsorára tűzi.

Eredetileg urdu nyelven került adásba, az indiai kiadás azonban angol, hindi, telugu és tamil szinkronnal is megjelenik annak érdekében, hogy maximális nézettséget érhessen el. A feketeruhás nő: Burka Bosszúálló világméretű elismeréseket tudhat magáénak, amiért hűen bemutatta, milyen is muszlim nőnek vagy lánynak lenni, mint a Peabody-díjtól egészen az Emmy jelölésig. A mese iróniával próbálja megnyerni magának nézőit, s nagyobb problémákat közvetít. A burka, melyet Jiya csakis este visel a bűnüldözéshez az egyenjogúság jelképévé vált, ahogyan gazemberek ellen küzd a maga módján: könyveket és tollakat, nem pedig fegyvereket, kardokat használ fegyvernek. Ráadásul ez egy gyermekműsor.
Burka Bosszúálló magára vállalja sok, a fejlődő országokban jelenlevő társadalmi probléma kritikáját is, mint pl a gyermekbénulás elleni harcot. Pakisztánban a katonai haderők több gyermekbénulás elleni vakcinázót is megöltek, mint pl Salma Farooqit, ötgyermekes családanyát, akit elhurcoltak otthonából, megkínozták, s lelőtték 2014 márciusában, amiért megpróbált gyermekeket beoltani a vírus ellen.
Burka Bosszúálló nem is lehetne fontosabb olyan országok számára, mint Pakisztán, Afganisztán és India, ahol a nemek alapján történő hátrányos megkülönböztetés mindennapos és a lányok csekély példaképpel nőnek fel. Egy jelenlegi kutatás szerint a legnagyobb nemi egyenlőségi mutatók, mint például a munkában való foglalkoztatottság, iskolázottság szintje és a lányok gyermekkori halálozási rátája ezekben az országokban elég sivár képet mutat. A nemek elcsúszott aránya, amely szerint 108 férfire 100 nő jut részben a lánygyermekek közötti magasabb csecsemőhalandóság, részben a fiúgyermekek kiváltságosabb helyzetének eredménye – írják a jelentés szerzői. Tekintettel a lánygyermekek életképesebb voltára, a fiúk közti mortalitásnak várhatóan magasabbnak kellene lenni, mint a lánygyermekek között. Továbbá Pakisztán szerepel másodikként abban a 140 országot felölelő tanulmányban, melyet a Világ Gazdasági Fóruma készített a 2014-es globális nemek közötti különbségekről.
A mesehősök, mint Jiha, akik olyan valóságos példaképek mintájára jöttek létre, mint a Nobel-békedíjas Malala Yousafzai, a lány, akit lelőttek a tálibok, amiért kiállt a lányok taníttatásáért, igenis szükségesek, hogy felforgassák az olyan elnyomó társadalmi rendszereket, melyek elnyomják a nőket. Csak remélni tudjuk, hogy ez annak a jele, hogy több és több Jiya és Malala lesz még.

Forrás: mic.com
Fordította: aheforse

 

(Ha tetszett a bejegyzés, használd a megosztó gombokat!)