A svéd feminista külügyminiszter el merte mondani az igazságot Szaúd-Arábiáról. Ami ezután történik az aggodalomra ad okot

Special Representative of the Secretary-Margot Wallström szigorú erkölcsű kijelentése széleskörű támogatást érdemelne, azonban inkább ennek az ellenkezője valószínű.

Ha a Je suis Charlie sirámok komolyak lennének, akkor az egész nyugati világ most felhördülne az aggodalomtól és méregtől a Wallström ügy miatt, melyben minden összetevő megvan ahhoz, hogy a különböző kultúrákat egymásnak ugrassza.
Néhány héttel ezelőtt Margot Wallström svéd külügyminiszter, a szaúd-arábiai nők alárendelése ellen szólalt fel.
Az elméleti királyságban a nőket még ma is eltiltják az autóvezetéstől, a hivatalos üzletek vezetésétől, valamint férfi gondviselőjük engedélye nélkül nem házasodhatnak, ellenben lánykorukban belekényszeríthetik őket gyerekházasságokba, melyekben gyakorlatilag megerőszakolja őket egy idősebb férfi, ezért Wallström nem mondott mást, csupán az igazat. Wallström ennél is továbbment, és felelősségre vonta a szaúdi bíróságokat, amiért Raif Badawsit 10 év börtönnel és 1000 ostorcsapással sújtották, amiért egy szabadelvű, és -nyelvezetű weboldalt hozott létre. Szerinte ezek „középkori eljárások”, és a hatóság tette „kegyetlen próbálkozás a modern kifejezésmód elnémítására”.
A kérdés újra csak az: ki vitatkozhatna ezzel az állítással?

Wallström nyilatkozatának politikai visszhangja hasonló volt, mint amit a Rushdie, a dán rajzok és Hebdo esetében láttunk. Szaúd-Arábia visszavonta nagykövetét Svédországból és abbahagyta svéd üzletemberek vízumainak kiállítását. Ehhez az intézkedéshez az Egyesült Arab Emirátusok is csatlakozott. Az Iszlám Együttműködés Szervezete (Organisation of Islamic Co-operation), mely 56 muszlim államot képvisel, megvádolta Svédországot, hogy nem tartja tiszteletben a világ gazdag és változatos etikai normáit – azokat a normákat, melyekbe belefér bloggerek megkorbácsolása és a pedofília bátorítása. Mindeközben az Öböl Együttműködési Tanács (Gulf-Co-operation Council) Szaúd-Arábia belső ügyeibe való elfogadhatatlan beavatkozással vádolta meg Svédországot, így várható, hogy nyilatkozatát akár svédellenes lázadások is követik majd.

Mostanáig a Wallström ügy nem létezik. Svédországon kívül a nyugati média alig dolgozta fel az ügyet, és Svédország EU szövetségesei semmilyen hajlandóságot nem mutatnak arra, hogy támogassák.
Egy kis skandináv nemzet szankciókkal, iszlámellenes vádakkal kell, hogy szembenézzen, sőt, talán még rosszabbal is, eközben pedig mindenki hallgat.

Ebből is látszik, mennyire feje tetejére állt a modern politika. Ha egy politikus kiáll a szabadság és a női jogok mellett az arab világban, az bizonyára valami férfias liberális, neokonzervatív, vagy talán Skandinávia új populista jobboldali pártjának támogatója. Olyasvalaki, akinek az emberi jogok iránti elkötelezettsége szimplán az antimuzulmán gyűlölködés elfedése. Azonban Margot Wallström a modernkori kivétel: egy baloldali politikus, aki oda húz, ahova szigorú erkölcsei.
Ő a külügyminisztere Svédország gyenge koalíciójának a szociáldemokraták és zöldek között, és hivatalosan is egy ígéretes feminista külügyi politikát folytat.
Ő figyelt fel tavaly októberben Palesztínára – és nem, az Arab Liga, a Iszlám Együttműködés Szervezete és az Öböl Együttműködési Tanács nem vádolta meg őt elfogadhatatlan beavatkozással Izrael belső ügyeibe. Megvallom, hogy anno kicsit visszásan hatottak rám a gesztusai, de miután Benjamin Netanyahu kizárta a Palesztin államot azzal, hogy bevetett minden mocskos trükköt, ami csak eszébe jutott annak érdekében, hogy biztosítsa újraválasztását, végül a történelem mégis Margot igazolta.

Most a sharía törvények szaúdi megfelelője felé összpontosított. Kritikája nem pusztán retorikai volt. Etikátlannak bélyegezte, hogy Svédország nem bontja fel katonai szövetségét Szaúd-Arábiával. Más szóval kritikája a svéd fegyvergyárak pénzcsinálási képességét fenyegeti. Szaúd-Arábia üzleti vízummegtagadása a svédek felé veszélybe sodorja más üzletek profitját is.
Valószínűleg a svédek úgy élnek a köztudatban, mint szociáldemokraták, akik sosem hagytak kétséget afelől, hogy szilárdan kiállnak a maguk igaza mellett. Azonban ez sosem volt teljesen igaz, főleg olyankor, amikor a pénz is képbe került.

Svédország a világ 12. legnagyobb fegyver exportőrje – elég nagy teljesítmény ez egy 9 milliós országtól. Szaúd-Arábiába 1,3 billiós exporttal rendelkezik. Jelenleg üzleti vezetők és köztisztviselők aggódnak amiatt, hogy más muszlim többségű ország is követheti Szaúd-Arábia példáját. A képregény krízis alatt – a kifejezés, melyet még mindig nem tudok anélkül leírni, hogy fel ne horkannék hitetlenségemben – a dán cégek világméretű támadásokkal néztek szembe, és a francia szupermarket hálózat, a Carrefour, levette dán termékeit a polcairól, hogy megnyugtassa muszlim vásárlóit. Egy a svédek ellen irányuló muszlim nemzetek által szervezett kampány nem leányálom. Az a hír járja, hogy Wallström miatt Svédország elvesztheti esélyét, hogy helyet szerezzen az ENSZ Biztonsági Tanácsában 2017-ben.
30 vezető írt alá egy levelet, mely szerint a fegyverkereskedelem hanyatlásával Svédország elveszíti megbecsülését, mint kereskedelmi és együttműködési partner. Nem kisebb személy, mint maga Károly Fülöp, svéd herceg hívatta magához Wallströmot azzal, hogy kompromisszumot kössön. Szaúd-Arábia sikeresen átfordította saját brutális iszlámértelmezésének kritikáját minden muszlim elleni támadássá, így Wallströmnak és kollégáinak minden bizonnyal iszlámellenes vádaktól kell tartaniuk. A jelek arra utalnak, hogy Wallström összeroppan a nyomás alatt, különösen akkor, mikor Európa liberálisai nem mutatnak hajlandóságot támogatására.

A hallgatás bűne ugyanolyan beszédes, mint az egyetértésé. A Wallströmöt cserben hagyók három dolgot mondanak nekünk.
1. Egyszerűbb egy kisebb országot – mint Svédország és Izrael – utasítani arra, mit tegyen s mit ne, mint Amerikát, Kínát vagy Szaúd-Arábiát, amely globális muszlim támogatásra számíthat, ha kritizálják.
2. Az egyre öregebb és szegényebb Európának az erkölcs a külügyekben olyan luxusnak számít, melyet többé nem engedhet meg magának. Szaúd-Arábia biztos lehet benne, hogy Svédországnak nagyobb szüksége van a pénzére, mint neki a svéd importra.
3. és talán a legfontosabb, hogy a Wallström ellenében hallgatók bebizonyították, hogy a nők jogai mindig a legutolsók.

Nyilván rengeteg Twitter háború zajlik szexista férfiakról és nagy a médiacsata, valahányszor valaki nem megfelelő nyelvet használ. De ha egy politikus megpróbál kiállni a nők jogaiért, az nem üdvözölve, hanem kínosan találja magát mély hallgatás közepette.

Forrás: http://www.spectator.co.uk/

(Ha tetszett a bejegyzés, használd a megosztó gombokat!)