Projektjeink, kapcsolódási lehetőségek

A Gumiszoba Projektet a csapatunk jelenleg teljesen önkéntesen működteti, ami nyilván nem egy fenntartható megoldás, de egyelőre bírjuk. Sokan írtok, van aki fordítást vállal, van aki jogi, könyvelési információknak néz utána, van aki híreket gyűjt, sajtót figyel, van aki szállás lehetőséget kínált arra rászorulóknak. Folyamatosan kapunk különböző felajánlásokat, melyek nagyon inspirálóak számunkra.

Agyalunk, keressük a lehetőségeket, szeretnénk változást csinálni, teret adni, összefogást gerjeszteni. Ahogy azt már leírtuk a Női Passzív Ellenállás kapcsán is, mélyen hisszük, hogy a férfiak által dominált döntéshozatali és gazdasági világot nem érdekli érdemben a nők helyzete. Azt látjuk, hogy a magyar férfiak döntő többsége sem egyéni sem társadalmi szinten nem kíván részt vállalni a nők elnyomásának megszüntetésében, sőt továbbra is gátlástalanul használja előjogait és épít a nők ingyen munkájára a házimunkában, a gyermek-, idős- és beteggondozásban, a jövő adófizetőinek kihordásában és megszülésében. Mindezt a férfiak nagy része elvárja anélkül, hogy ő maga érdemi szerepet vállalna a gyerekvállalás terheinek viselésében.

Fentebbiek miatt azt gondoljuk, hogy ha társadalmi méretekben szeretnénk javulást látni a nők és a gyerekek illetve más, kiszorított és elnyomott társadalmi csoportok helyzetében, akkor nekünk, nőknek kell összefogni és változást csinálni.

A blogot Főgumi 2014 októberében indította betegségtől, balesettől és egyéb nehézségektől sújtva, akkor még csupán a saját örömére, azért, hogy legyen egy hely, ahol kiírhatja magából a gondolatait. Innen a név is.

Először a FB oldal készült el és csak később – többek javaslatára – született meg mellé a blog is. A Gumiszoba Projekt még alig fél éves, de mivel a téma – különösen a mostani magyar gazdasági és politikai helyzetben – húsba vág, így elég gyorsan növekedett és növekszik a kapcsolódó olvasók, közreműködők, segítők száma. Több kezdeményezésünk még ennek következtében nagyon új, gyerekcipőben jár, reményeink szerint ezeket fokozatosan fejleszteni tudjuk majd.

***

 

Jelenleg futó projektjeink, tevékenységeink

 

Feminista és társadalom-kritikus cikkek írása

Ezek a cikkek a gumiszoba.com címen és a Gumiszoba FB oldalon olvashatók.

Kutatás

Az első kutatásunk felmérésének eredményei itt olvashatók, a kérdőívre 500 válasz érkezett. Ezúton is köszönjük mindenkinek aki kitöltötte!

Diana’s reality

Diana egy fiktív karakter, főszereplője azoknak a képregényeknek melyek a Gumiszoba FB oldalán és a Diana’s reality FB oldalon jelennek meg magyarul és angolul.

Belső blog

Védett női virtuális tér beszélgetésekhez, gondolatok cseréjéhez, egyéni sikerek és nehézségek megosztásához.

Összefogás csoport

Ez egy FB csoport, aminek a célja hogy elősegítse a nők közötti összefogást, egymás segítését. A terveink között van, hogy összeállítunk egy gyűjteményt női szolgáltatókból, szakemberekből, igyekszünk egymás szolgáltatásainak megvásárlásával a nők gazdasági függetlenedéséhez hozzájárulni.

Herstory – women’s reality

Tematikus FB oldal ahol a nők elleni erőszak volumenét igyekszünk láthatóvá tenni azzal, hogy figyeljük a sajtót és az aktuális híreket, cikkeket gyűjtjük.

Herstory – pressure

Tematikus FB oldal ahol a nőket érő folyamatos nyomasztást próbáljuk láthatóvá tenni azzal, hogy a kinézetünkre, viselkedésünkre, szexuális szokásainkra, önmeghatározásunkra nyomást gyakorolni kívánó, illetve az ilyen sztereotipikus elvárásokat felrúgó nőkről szóló cikkeket gyűjtjük.

Női Passzív Ellenállás

Mivel nem nagyon tudjuk elképzelni, hogy a férfiak által dominált közélet, döntéshozatal, politikai és gazdasági hatalom a közeljövőben valóban tesz érdemi lépéseket a nők elnyomásának megszüntetésére, így ezt a megoldást találtuk ki: Női Passzív Ellenállás. Ez nem kíván sok energiát, munkát, utazást a nők részéről, viszont markáns állásfoglalás és akik eddig csatlakoztak pozitív változásokról számoltak be az életükben.

***

 

Ha kapcsolódni szeretnél ezekhez a kezdeményezésekhez, akkor a következő módokon tudsz

 

  • Nagy segítség számunkra, ha lehetőségeidhez mérten alkalmanként, vagy valamilyen rendszerességgel pénzzel segíted a munkánkat. Dolgozunk egy fundraising (forrás teremtő) rendszer kiépítésén, de ez még elég sok munka. Addig is Paypalon keresztül itt tudsz támogatást küldeni:
  • Ha látsz híreket, információkat, releváns cikkeket, küldd el nekünk. Nők elleni erőszak témában ide helyezd el a cikk linkjét, a nők általános nyomasztásával kapcsolatosan ide.
  • Kapcsolódni lehet a Gumiszoba Összefogás csoportba is.
  • A belső női térbe így tudsz bejelentkezni. Itt is és a FB-on is örömmel látjuk azokat, akik hasonlóan látják a nők helyzetét és szívesen kapcsolódnak be a közös gondolkodásba.
  • Aláírásoddal támogathatod a Női Passzív Ellenállás petíciót.
  • Ha bármi javaslatod, ötleted, felajánlásod van, írj az 1gumiszoba@gmail.com címre. Nem ígérjük, hogy minden ötletet és kezdeményezést fel tudunk vállalni, hisz erőforrásaink és időnk nagyon véges, mindannyian dolgozó nők és anyák vagyunk. Amit viszont be tudunk illeszteni a fejlesztéseink irányába, azt örömmel meg is tesszük majd. Kérjük, hogy legyetek figyelemmel ránk és tekintettel a helyzetünkre.

 

.

Itt elmondhatod nekünk amit gondolsz:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s