Te felismered az erőszak nyelvét?

 

Szerző: CSK

Egy friss tanulmány szerint az emberek nem tudnak különbséget tenni a brit pasimagazinok cikkeiből kivett, illetve az elítélt erőszaktevőktől származó idézetek között.
Ha pedig állást foglalnak a leírt ügyekben, akkor hajlamosak az erőszakolóval egyetérteni.
A British Journal of Psychology (Brit Pszichológiai Folyóirat) oldalain hamarosan megjelenő tanulmányról a University of Surrey egyetem számolt be, amely a Middlesex Univerity kutatóival együttműködve készített el.

A kutatók férfi és női alanyoknak olyan idézeteket mutattak, amelyek részben az FHM, Loaded, Nuts és Zoo nevû férfimagazinokból lettek kiollózva, részben pedig olyan, szexuális erőszakért elítéltekkel készült interjúkból származtak, melyek a The Rapist Files (Erőszaktevő akták) c. könyvben jelentek meg. A kísérletben résztvevők nem tudták beazonosítani, melyik állítás származik az újságcikkekből és melyik a bűnözőktől; mi több, az újságok idézeteit kissé sértőbbnek találták, mint azokét a férfiakét, akik nők megerőszakolásáért ültek börtönben. A kutatók ezen kívül megmutatták a két idézethalmazt egy külön férficsoportnak is, és lám, azok hajlamosabbak voltak egyetérteni az erőszaktevők állításaival, mint a pasimagazin idézeteivel. A felmérés egyetlen pozitív eredménye az volt, hogy amikor a kutatók találomra (és időnként tévesen) megjelölték az idézetek forrását, a férfiak inkább azzal a kijelentéssel azonosultak, amelyek állítólag egy magazinból származtak. Szóval legalább nem akartak egyetérteni az erőszakolókkal.

Az eredmény még így is felkavaró.

A tanulmányt vezető író, Dr. Miranda Horvath nyilatkozata:
“Meglepett minket, hogy a tesztalanyok azonosultak az erőszaktevőkkel, és aggasztónak tartjuk, hogy a bűnözők által használt legitimizációs stratégiák, amelyekkel a nőket jellemzik, jóval ismerősebbek ezen fiatal férfiak előtt, mint arra számítottunk.” Írótársa, Dr. Peter Hegarty hozzátette: “Alapvető probléma, hogy az ilyen magazinok tartalma normalizálja a nők szexuális tárgyként kezelését. Nem vagyunk ünneprontók vagy kékharisnyák, akik szerint nem kéne szexuális információt közölni a médiában a fiatal emberekkel, de kérdés, hogy a kamaszfiúk és a fiatal férfiak tényleg akkor kapják- e a legjobb felkészítést a szerelem és szex beteljesítésére, ha olyan nézeteket normalizálunk a nőkről, amelyek aggasztóan hasonlítanak a szexuális bűnözők nyelvezetéhez?”

A tanulmányban idézett bűnözők közül sokan beszéltek arról, hogyan veszik rá a nőket a közösülésre akkor is, ha azok eredetileg vonakodtak. A férfimagazinok a cikkeikben ugyanezt tették, gyakorlatilag a bűnözők “módszereit” tanították. Horvath szerint az erőszaktevők megpróbálják azzal igazolni tettüket, hogy azt mondják, a nők megvezetik a férfiakat, vagy hogy akkor is szexet akarnak, amikor nemet mondanak.
Sok sztereotípia él a férfiak fejében. Például, hogy a nők nemet mondanak, pedig igent gondolnak, vagy hogy kiprovokálják a támadást azzal, hogy férfitársaságban mulatnak vagy túl rövid szoknyát húznak. Az ilyen kijelentések mára elfogadottá váltak a közbeszédben, és szomorú, de korántsem meglepő, hogy gyakran feltűnnek a pasimagazinok oldalain is.
Az ilyen kijelentések védelmezői szeretik ezeket a sztereotíp, erőszakra ingerlő kijelentéseket ártalmatlan, mi több, segítő megfigyelésként feltüntetni.

De talán a hír, hogy ezek a médiák pont úgy beszélnek, mint az erőszaktevők, felnyitja majd az emberek és az újságírók szemét.
A Middlesex University nagylelkűen átadott egy példányt abból az idézetsorból, amit a kutatók használtak.
Nézzük, te meg tudod- e különböztetni, melyik az erőszaktevő, és melyik a pasimagazin dumája (a kérdőív alatt megtalálod az egyes kijelentésekhez tartozó megoldásokat. Ilyenformán a kitöltés csupán neked információ arról, van- e, érezhető- e különbség a közbeszéd és a bűnözői retorika között):

 

Eredeti link a tanulmányhoz.

 

Megoldások:
1, Erőszaktevő, 2, Erőszaktevő, 3,Pasimagazin, 4, Pasimagazin, 5, Erőszaktevő, 6, Pasimagazin, 7, Erőszaktevő, 8, Pasimagazin, 9, Erőszaktevő, 10, Pasimagazin, 11, Erőszaktevő, 12, Pasimagazin, 13, Erőszaktevő, 14, Erőszaktevő, 15, Pasimagazin, 16, Pasimagazin


(Ha tetszett a bejegyzés, használd a megosztó gombokat!)