Itt ne cigányozz, bazdmeg!

ciganylany

És itt tényleg ne!

Egyrészt azért, mert az elveimmel ellenkezik, másrészt meg azért, mert ha valaki megtehetné, hogy cigányozik, az én vagyok. Én vagyok köztük, én látom őket, én szenvedem el a hülyeségeiket, így ha én kibírom, hogy nem teszek gyűlölködő kijelentéseket, akkor bírjad ki szépen te is.Ellenben a problémáról beszélhetünk. Beszélhetünk a nyomorról, a vérfertőzésről, a szellemi elsüllyedésről. A miértekről. A megoldásokról.Nem fogunk sztorizni és rémtörténeteket gyűjteni sem.
Megpróbálunk tárgyilagosan beszélni. Ebben kiindulás az én elméletem. Lehet cáfolni, értelmezni, esetleg egyet érteni vele.Nálam barátom se zsidózás, se buzizás, se cigányozás nem fér el.

Ne, ne, könyörgöm ne kezdd most el ezt hülye dumát, hogy aszongya neked is vannak cigány ismerőseid, akik nagyon rendes, jóravaló emberek, és azokat aztán igen, mert te nem vagy rasszista, meg azt se mondjad, hogy igenis, minden ember a maga szerencséjének kovácsa, mert ettől én biztos kiszaggatom a hajamat!
Ne mondjad nekem, hogy de bizony, aki nem “olyan” cigány, az megtalálja a számítását, mert azt tárt karokkal befogadja a társadalom, mert ez akkora baromság, hogy magad sem hiszed szerintem. Csupán a lelkiismereted akarod elcsitítani.
Szerintem ebben a kibaszottul támogató társadalomban te volnál az első, aki egy fehér bőrű Rafaelt elzavarnál a malteros vödör mellől, hogy a részeges Kovács Pista munkát kapjon. Még akkor is, ha ennek a kikapaszkodott büdös cigánynak érettségije van. Ha meg mégis a Rafael mellett döntenél, akkor az első adandó alkalommal plecsnit csinálnál belőle. Marketinget emberi nagyságod bizonyítására. Hogy te milyen elfogadó és bátor vagy, mert egy cigányt alkalmazol. Neked aztán senki ne mondja, hogy rasszista vagy.

Számtalan példát tudok mondani cigány barátaim életéből arról, hogy hogyan utasítják el őket mindenhonnan. Gyakran még a fodrásztól is.
És csak abba gondolj bele, ha a te nevedre húzódna össze az emberek pupillája, miközben a törekvésed láttán a saját közösséged parasztok talpnyalójának tartana, akkor neked mennyi erőd és kitartásod maradna kovácsolni azt a szerencsét.
Aki ma kikapaszkodik a nyomorból, az sehonnai lesz. A gyökerei árulónak tartják majd, s nem lesz új közösség, amely befogadná.

És akkor beszéljünk a tanulásról is, a felemelkedés zálogáról, ugyebár.
Nos, a magyar iskolarendszerben tanulni még ép elméjű, ép családból származó gyerekeknek sem egyszerű feladat. Képzeld csak, milyen lehet, ha olyan helyről jön valaki, ahol természetes állapot az analfabétizmus,
Ahol nagy valószínűséggel vérfertőzés terheli a szellemet.
Ahol sok generációra visszanézve az iskola és a tanulás az érthetetlen elvárásokat, az ordibáló tanárokat és a kiszorítottságot jelenti.
Ahol senki nem érti, hogyan függ össze a tanulás a felemelkedéssel, hogy mire jó az olvasás, a könyv, a mese,
Ahol úgy kellene tanulni a kisgyereknek, hogy tízen hangoskodnak és élnek körülötte.

Jaj, már látom a megvető szájhúzásod, ahogy kérdezed: – Na, és ki tehet arról, hogy olyan sokan vannak?

HÁT PERSZE, HOGY A NŐK.

Hát szülnek ezek ész nélkül, a pénzért.
Hát persze.
Meg kimennek önként az út szélére kurválkodni. Azt is azért, mert nekik az a jó.

NEM AKARNAK DOLGOZNI!

Kis barátom, gondolkodjál már el azon, hogy mit is beszélsz. Mer te most komolyan azt mondod, hogy ezeknek a nőknek azért kell egy rakás üvöltő, vérszívó pulya, meg azért kellenek az út szélén őket percenként megalázó faszok, mert NEM AKARNAK nyugalomban, biztos bérért dolgozni?
Ha te ezt gondolod, akkor te vagy nagyon hülye vagy, vagy egyszerűen nem akarod látni a valóságot.

Tudod, valami egészen más van itt szerintem, és én erre akkor jöttem rá, mikor egyszer egy fiatal nővel beszélgettem. Azért jött, hogy megkérdezze, mi van a gyerekével. Félszeg volt, zavart. Nem lehetett több 25- nél, de fog már nem volt a szájában, csak festett haj a fején és otthon 5 (!!!) gyereke.

Megjegyzem, 5 gyereket már nem lehet nevelni. 5 gyerekkel csak megőrülni lehet. Főképpen úgy, hogy ő gyakorlatilag nem is nevelheti, mert ha esetleg hangosabban szól a szája,akkor könnyen lehet, hogy végül őt vágja be apuka a sarokba. Mer’ ő (az apa) szereti a gyerekeit. De még ha nevelhetné is kedve szerint anyuka a kölkeit, akkor sincs rá ereje, kapacitása, idegrendszere, tudása, mert őt is csupán fegyelmező szavakkal nevelték, egyebet nem látott. Ott, ahol ők vannak, nincsen ringató meg gajdoló meg bébiangol, meg fejlesztő torna.
Az ott egy másik világ.
Ott a nőket szülőgépnek tartják és nincs arról fogalmuk se, hogy van az életnek másik síkja.

Szóval ez az anya világosított meg engem, mikor látván az együttérzésemet, kinyitotta magát. Azt mondta, tudja ő, hogy rossz a gyereke, hiszen otthon is borzalmas. Mondtam, nem rossz, de bajban van. Nem érti, amit kérek tőle, ettől pedig ideges és fél. Ez a kis nő csak ingatta a fejét, majd azt mondta nekem:
– Szörnyen nehéz. Megőrülök már, azt hiszem. Nagyon nehéz ez a sok gyerek.

Én tudom ezt, értem. Nekem nem öt van, de én is gyakran éreztem az elmúlt években, hogy ebbe bele lehet bolondulni. Ép elméjű, intelligens kölkökkel éreztem így, és kapartam a falat, hogy ezt nekem miért nem mondta anyám? Miért nem mondta ezt senki el, hogy nekem már soha többé nem lesz életem?
Olyan becsapott és reménytelen voltam sokszor, hogy majdnem meghaltam.
Hogyne érteném akkor ezt a nőt?

Botorság lenne azt gondolni, hogy ez a sok szülés az ő döntése volt. Náluk nincs fogamzásgátlás. Meg se engedik nekik. Vagy nem tudják kifizetni. Vagy nem tudják, mi az.
Amelyik lány nem szül, az megy kurvának, de legalábbis megvetik… Nincs is olyan, aki nem szül. Aztán alig serdülnek, már dugják őket. Testvérek, unokatestvérek, nagybácsik és nem egyszer apukák. Senki nem rezdül már. Ezt tették az anyjukkal, nagyanyjukkal is. Mind azt hiszik, ez így rendben van. Ők nem olvasnak feminista lapokat a szexről és az erőszakról. Ők nem tudják, hogy nekik vannak jogaik. Ha jogokat akarnak, akkor ordítanak.
Igen hamar teherbe esnek és aztán ezt meg is ideologizálják. Nyilván, hogy könnyebb legyen elviselni.

Ez így ebben a formában nem az ő döntésük.
Nincs is döntésük.
Amennyit ők látnak a világból, annyi tudással nincsen valódi választás.

Ahogy láttam ezt a nőt, aztán a kis 7 éveseket, összeraktam a képletet. Az ő rendszerükben ezekből az okos kislányokból vagy prostituált lesz, vagy szülőgép. Mert ezeket erre tartják.
A CIGÁNY FÉRFIAK.

A kislányok arra vannak trenírozva, hogy az élet értelme a szülés. Büszkén jönnek be, hogy megszületett az ötödik kistestvérük, és senki nem mondja nekik, hogy ez valójában szörnyű nagy teher. Betolják a bébit az udvarra és a kislányok engedelmesen szaladnak az arcát simogatni.
A kisfiúk szórakozása, hogy a lányokat kergetik, ütik, rángatják. Ha magyarázom nekik, hogy a lányok nem játékszerek, nem zavarhatják meg őket játék közben, nem bánthatják őket unaloműzés gyanánt, ők csak néznek rám és nem értik, mit mondok. Alig serdülő lányokat törnek meg szexszel. A kislányok úgy jönnek vissza a vakációról, hogy a nyarat nagy valószínűséggel már az út szélén töltötték.
Hát hogy jön ide Ady Endre és a hegyes ceruza?

És igen, a nőket születtetik, de ostobaság ezért éppen őket tenni felelőssé, Náluk jobban senki nem szenvedi a rendszert, ami ezt teszi velük.
Nem lehet felelős az, akinek az egész élete választási lehetőségek nélkül telik.
Cigányéknál a családi pótlék, a hagyományok és a tanulatlanság miatt erősebben működik az állami buzdítás. Az, amit nekünk, magyar nőknek is szem előtt illene tartanunk:- Szülj, szülj, szülj!
Hát ők szülnek.

Az én kis csillogó szemű 7 éveseim 7 év múlva már használati tárgyak lesznek, és hiába a tehetségük, a tanulni akarás, az ebben a világban már most felesleges.

HA EZT LÁTOD, AKKOR LÁTOD A MEGOLDÁST IS.

Cigányéknál éppen úgy a nőkre figyeléssel lehetne meghozni a változást, mint bármely más társadalomban. A kislányokat átprogramozni, segíteni a tanulásukat és nagyon erősen nyitni nekik a világot. Megértetni velük, hogy van más út. El lehet menni, mást választani. A sok gyerek rabság, a kevés gyerek és a tanulás szabadság. Azt is megtanítani nekik, hogy ha hozzájuk nyúlnak, az bűntény. A testük nem játékszer és nem érintheti őket senki, ha nem akarják.

A változáshoz egyetlen olyan lánygeneráció elég lenne, amelyik már másképp gondolkodik és tanultabb az őt megelőzőnél. Ha ők tömegével megjelennének és nemet mondanának a húsukon élősködőknek, akkor máris sokkal előrébb volnán(a)k. Ők már tovább adhatnák az ő utódaiknak a titkot, és akkor elmehetne mindenki a picsába.

De persze ott a kérdés: Hogyan érsz el bármit, ha mindazt, amit te felépítesz, még aznap lerombolja a saját közeg? Hogyan tudod elérni, hogy ennél te erősebb hatással légy? Hogyan lehet velük elhitetni, hogy van más út és arra ők is ráléphetnek?

Én- ha tehetném- lányiskolákat alapítanék. Olyan közeget teremtenék, ahol a kislányok maguk közt lehetnek.
Egy helyet, ahol még a kortársaik zaklatásának sincsenek kitéve.
Egy helyet, ahol anélkül nyilvánulhatnak meg, hogy fiúszemek lesnék őket.
Egy helyet, ahol nem kell szexisnek lenni, nem zavarják meg a játékukat, nem rángatják őket.
Egy helyet, ahol nincs rajtuk nyomás és erőszak.
Egy helyet, ahol megmutatják nekik, mivé lehetnek.
Egy helyet, ahol nem a bébikről hallanak, hanem tudásról, tehetségről, zenéről, számítástechnikáról.
Egy helyet, ahol közel kerülhetnek önmagukhoz.
Egy helyet, ahol a testüket senki nem mustrálja, nem használja, így tudnak a lelkükkel és a szellemükkel találkozni.
Egy helyet, ahol felnőhet az az új nemzedék, amelyik kezébe veszi a sorsát, beint a férfiuralomnak és a saját világát építi.
És akkor ezek a lányok elrendeznék a cigányság sorsát, szabályoznák a születést, csökkentenék a prostitúciót, és felnevelnék az újabb és újabb kislányokat, akiknek már lehet valódi választása, valódi döntése. Akik már átlátják anyáik helyzetét, s ahhoz képest a maguk lehetőségeit.

És aztán ebbe az iskolába elvinném a fehér lányokat is. Mert nekik is jár mindez az előny és lehetőség.
És akkor ők együtt, a jövő női majd megoldanák a nemzetegyesítést, a toleranciát és felépítenének itt egy igazságosabb világot.
Ebben biztos vagyok.

 

 

 

9 hozzászólás

 • Csak a legvégéhez most: Majdnem biztos vagyok benne, hogy nem.

  Eddigi tapasztalataim alapján az láttam, hogy a nőkből álló munkaközösségekkel vagy a női vezetőkkel ugyanannyi baj van, mint a férfiakkal. Magyarul, ha a vezetői székbe nőket ültetsz, az (a szék, a pozíció, a hatalom stb.) ugyanúgy megrontja őket, mint az elmúlt évezredekben a férfiakat. Tehát nem lesz jobb, igazságosabb. De… lehetne másmilyen az igaz, hiszen a nőknek valóban nem volt módja hogy ők legyenek többségében a döntéshozó, irányító posztokon.

  Ezt úgy nem gondoltam végig és nem is foglalkoztam vele, de a nőket, úgy általában valószínűleg azért tartják – jogosan – kompromisszumkészebbnek, jobb problémamegoldónak, megértőbbnek satöbbi, mert sokan közülük anyák. És ezáltal kényszerűen, nehéz körülmények közt tanulják ezeket a tulajdonságokat, képességeket. Gondolom erről a témáról már sokan, sokat vitatkoztak, feltételezem hogy feminista körök kapcsán is felmerült – nálam sokkal okosabb emberek között. Nem vitatom el, hogy anyának lenni kurvanehéz, viszont azt nem hiszem, hogy a női vezetők vagy politikusok jobbak lennének mint a férfiak. Ha elsősorban nem anyák és nem nők – de ha elsősorban anyák és nők, akkor meg nem lesz idejük politizálni, meg különben is nem olyan szemetek, mint ami ahhoz kell.

  De az elmélet szép volt, meg elől a kislány szomorúan csibész arca is, köszi! Csinálja meg valaki! Valakik! Hajrá, én támogatom. A mostani működésünknél az sem lehetne rosszabb… Bár rosszabb mindig lehet…

  • tavasztunder

   Utálom az ilyen általánosításokat. A nők másképp vezetnek, ez nem az anyaságuktól függ, hanem attól, hogy nők. Ezen túl meg emberek vagyunk, vannak, akik befogják a hatalmat és szántanak-vetnek vele, és vannak, akiket elnyel és eltorzít a hatalom.

  • A kompromisszumkeszseg az empatibol adodik – akinek megvan az a csodalatos kepessege – akar no, akar ferfi, bar van ugye az a feltetelezes arrol hogy biokemiailag a nok tobbsege empatikus mig a ferfiak kisebb hanyada az Maga a feminizmus is egy empatikus mozgalom – nem azt akarjuk hogy jo most eddig a nok el voltak nyomva es most akkor eljott az o idejuk hogy hatalomra keruljenek es elnyomjak a ferfiakat hanem pont arrol hogy teremtsunk egyenlo eselyeket mindenkinek. Ferfinak, nonek. Hogy ne legyen senki elnyomva a masik nem karara. A feminizmus kompromisszumot ajanl a diktatura helyett.
   Arrol a fajta noi vezetorol aki te beszelsz, aki a ferfi vilagban sikeres meg csak annyit hogy egy no ha eleve eljut addig – sikeresen kivedi az osszes ot ert tamadast, lekicsinylest, kinevezesbol kimaradast, mondjuk gyerekszules utan visszajut a melohelyre vagy egyaltalan nem szul – ahhoz ugymond eleg kemenynek kell lenni. Es most vagy eleve kemeny az illeto es mondjuk nem kulonosebben empatikus ember – ami az uzleti vilagban kifjezetten elonyos hiszen aki empatikusabb az (allitolag, szerintem ez is egy belemagyarazos baromsag egyebkent) nehezebben hoz donteseket vagy pedig mire eljutott odaig az a maradek empatiat is kiolte belole, ahogy te mondod megrontotta a hatalom.
   En lattam empatikus noi fonokot. Meg olyat aki nem volt az, igaz o nagyon fiatalka volt, szerintem azota valtozott o is. Sot, empatikus ferfi fonokot is lattam, erdekes modon tehat a jo fonokseg szerintem pont nem a ferfi-no temarol szol hanem az empatiarol illetve annak hianyarol. Erove is lehet vezetni – masokat elnyomva es masok karara nyereszkedve vezetni akar szexizmusrol, akar ceg- illetve orszagvezetesrol beszelunk – es lehet kompromisszumokat kotve, kozos erdekekre helyezett celokkal es ertekekkel is. Az tok egyertelmu hogy az utobbi a jobb uzletmodel, nagyon sok uj nyugati ceg ezt az uzletpolitikat vallja. Megis meg mindig a pszichopatikus vezetesi stilus az elfogadott – foleg a fejlodo es harmadik vilag orszagaiban. Na vajon miert.

   • *bocs
    Hogy ne legyen senki elnyomva a masik nem karara.. helyett –> ne legyen senkinek elonye a masik karara

 • Meg akartam osztani, mert nagyon tetszett. Az eleje.
  Aztán megrémültem attól, hogy lovat adnék vele a rasszisták alá. (amúgy is elég nagy az a vló, inkább elefánt lehet)
  Én nem tapasztaltam, hogy köztük ennyire elterjedt lenne a vérfertőzés vagy a prostitúció, ahogy te írod.
  Lehet, hogy már jobban felbomlottak a régi hagyományok, mint gondoltam.
  (Ehhez a témához a Báriséj című filmet ajánlom. Ez a szó “nagylányt” jelent, talán lovári nyelven)
  Lehet, hogy tévedek, lehet, hogy te tudod jól, bár nem valószínű, hogy erről a kérdésről hiteles – pláne összehasonlító – adatok lennének. Hiszen senki nincs, aki szívesen vallana pl. a vele megesett, vagy általa elkövetett vérfertőzésről.

 • Én most, hogy tanítottam őket (felnőtt romákat, főleg nőket) egészen máshogy látom már a világukat. Igen akarnak dolgozni, ha lenne hol… És ahol a főnök nem mondja azt hogy “tetves cigányok”, és ahol megbecsülnék a munkájukat… és nem, nem lopnak. Nagyon sok közölük teljesen értékes ember, és fel vannak háborodva, ha bemennek a tescoba, akkor ott sasol a biztonsági őr felette, pedig ő még egy szelet csokit sem csort el soha.
  Családon belüli erőszak: egyről tudok, a kb 15 főből. Ő -most, hogy ki jött a CSBE törvény- feljelentette a férjét, és jó eséllyel 10 évet is ülni fog. Azt mondta, hogy eddig, -a törvény kijövetele előtt- sajnos nem igen tudott tenni semmit (a falu rendőre jól ismerte, és sokat segített neki), de ma már igen bírósághoz is fordulhat! 🙂 És szerencsére ettől az esettől eltekintve nem tudok több vérfertőzésről.

  • Van olyan érzésem, hogy a “parasztok” között is találnál családon belüli erőszakot, kistigris. Ismerek egy Morvai Krisztina nevű nőt, aki még könyvet is írt erről, te jó isten!) 😦

 • Megdöbbentően őszinte ez az írás! Mi, akik tök távol élünk ettől a problémakörtől hajlamosak elfelejteni, nem foglalkozni vele … szőnyeg alá söpörni.

Itt elmondhatod nekünk amit gondolsz:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s